Wat is het? Het verwijderen van een implantaat uit het kaakbot in een moeilijke situatie waarbij het tandvlees aan de kant moet worden geschoven (mucoperiostale opklap) zodat de tandarts beter bij het te verwijderen implantaat kan. Het is dan vaak nodig dat rondom het implantaat ook bot wordt weggenomen.
In dat geval kan de implantoloog een peri-implantitis behandeling uitvoeren. Dit is een chirurgische ingreep waarbij het implantaat als het ware weer wordt blootgelegd van het tandvlees, zodat er goed gereinigd kan worden. Indien mogelijk wordt ook het bot aangevuld.
Een implantaat kan tientallen jaren meegaan. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kwaliteit van het implantaat, de positie en de stand van het implantaat, de materialen die gebruikt worden op het implantaat en de type kroon, brug of prothese.
Omdat kunstweefsel in het lichaam vaak voor bacteriële infecties zorgt, krijgen patiënten met een implantaat vaak langdurig antibiotica om deze infecties te voorkomen. Het grootste nadeel daarvan is dat de antibiotica in het hele lichaam werkzaam zijn en schadelijk kunnen zijn.
Deze bacteriën in de tandplaque halen hun voeding hieruit. Ze veroorzaken in de eerste instantie een beginnende ontsteking van het tandvlees rondom het implantaat, de zogenaamde peri-implantaire mucositis. De symptomen zijn dat het tandvlees lokaal rood is en pijnlijk bij aanraking.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Zoals bij een botbreuk gips gebruikt wordt om de botdelen in onbeweeglijke toestand te laten vergroeien, zo geneest het bot rond een implantaat wanneer het implantaat in die eerst ca. 6 weken uit functie blijft. Van afstoting is in onze praktijk slechts in minder dan 1% van de gevallen sprake.
Soms voelen patiënten zelf dat er iets niet goed zit, maar lang niet altijd. Tijdens de controle kan de tandarts erachter komen dat een implantaat los zit door de plek waar geïmplanteerd is aan te raken. Vaak is het weefsel daar gevoelig en een slecht zittend implantaat kun je zo uit de kaak draaien.
Soms groeit het implantaat niet goed vast aan het bot. Ook kan een implantaat pas na langere tijd los gaan staan. Er kan dan sprake zijn van zogenaamde 'peri-implantitis'. In beide gevallen moet de kaakchirurg het implantaat verwijderen.
De behandeling is niet pijnlijk omdat deze plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Tegen de napijn krijgt u medicijnen voorgeschreven van uw behandelaar.
Wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen van plastisch chirurgen geven aan dat bij patiënten die geen klachten hebben, de implantaten niet vervangen hoeven te worden. Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee.
Oefen weinig druk uit, want er is geen kracht nodig om uw mond goed schoon te maken. Trek eventueel met uw andere hand uw lip weg, zodat u kunt zien wat u doet. Reinigt u driemaal daags uw implantaten volgens de Bass-methode. Gebruik hierbij een milde tandpasta bijvoorbeeld Elmex®, Zendium®, Sensodyne®.
Het advies is om 2 x per dag, 's ochtends en 's avonds de implantaten te poetsen. Vergeet niet minimaal 1x per dag het gehemelte, de wangen en de tong te poetsen.
Gebruik een milde, niet al te hard schurende tandpasta om je implantaten schoon te houden. Denk hierbij aan merken zoals Elmex, Zendium of Sensodyne. Je kunt ook speciale tandpasta voor implantaten gebruiken om te poetsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ImpaClean Tandpasta of Bluem Tandpasta.
In de regel geldt voor een klikprothese in de onderkaak twee tot vier implantaten en in de bovenkaak vier tot zes implantaten. Voor een vaste brugconstructie is het aantal benodigde implantaten groter, maar dit kan echter ook variëren.
In principe kunt u alles eten. Vermijdt hard voedsel. Ontzie het behandelde gebied en oefen nooit druk op deze weefsels of implantaten uit.
Eten en drinken
Zolang u last heeft van de behandeling, kunt u beter zacht voedsel eten. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden, of op uw lip of tong bijten.
Het vastgroeien van de implantaten in het bot duurt ongeveer 3 maanden. Als u een plaatselijke verdoving heeft gehad, kunt u meestal na de operatie meteen weer naar huis. Na een narcose en opname blijft u meestal 1 nacht.
Samengevat is een kroon een oplossing voor één tand of kies, een brug voor meerdere tanden en/of kiezen en een implantaat biedt weer de basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen bestaande tand of kies meer aanwezig is.
Plaatsen van een implantaat is een eenvoudige behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. U zult hier niet meer pijn bij ervaren dan normaal is voor een medische ingreep. Het is te vergelijken met het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller.
Roken en alcohol
Gebruik de eerste dagen ook geen alcohol, hierdoor neem de kans op nabloeding toe.
Omdat het kaakbot zachter is in de bovenkaak, dient men minimaal 4 implantaten in de bovenkaak te plaatsen. Soms worden er zelfs 6 implantaten in de bovenkaak geplaatst. Omdat de neusbijholtes vlak boven de bovenkaak zitten is het uitvoeren van een sinuslift vaak nodig om implantaten in de bovenkaak te plaatsen.