Daarnaast zijn deze tajines ook geschikt voor halogeen, keramisch en elektrisch koken, maar middels gas blijft de meest optimale warmtebron. Wees wel voorzichtig met temperatuurverschillen: door de thermische schok kan de tajine beschadigen. Het sudderplaatje gaat dit tegen en voorkomt dat je pan te snel warm wordt.
Let op of de tajine vuurvast is en geschikt is voor koken op gas. Vaak kan er met de tajine alleen in de oven worden gekookt. Echter, de aardewerken tajines (rood met zwart) zijn wel geschikt om mee te koken op gas.
Als je een tajine van aardewerk op een gasfornuis gebruikt, raden we aan om er een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder te leggen (i.v.m. een te snelle opwarming). Giet er vervolgens een laagje olie in; een tajine van aardewerk mag namelijk nooit droogkoken! Als de schaal warm is leg je al het eten erin.
De tajine moet langzaam koken. Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft. Als je eenmaal een heerlijk gerecht hebt gemaakt met de tajine zijn heet water en bicarbonaat (of zout) voldoende voor het schoonmaken van je tajine.
Soort tajine:
Tajines van porselein zijn het beste te gebruiken in de oven, ze kunnen wel op gas maar dan op een heel laag pitje en in combinatie met een warmteverdeler. Tajines van aardewerk kunnen vaak wel op vuur aangezien ze vuurvast zijn. De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.
Behalve een leuke eye-catcher voor in je keuken kun je met een tajine heerlijke gerechten maken. In een tajine kan het vocht rustig indikken in de groenten en het vlees zonder dat het verdampt (door de kegelvormige deksel kan het vocht niet verdampen) en waardoor de smaken langzaam op elkaar kunnen inwerken.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.
Tagines worden meestal op het fornuis of op de kookplaat gebruikt, maar zijn ook geschikt voor gebruik in de oven. Gebruik een vlamverdeler bij het koken op een kookplaat, zowel op gas als inductie. De vlamverdeler zorgt dat de tajine niet breekt bij gebruik, wat het geval kan zijn bijn keramiek en aardewerk.
Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer.
Als je de tajine niet vaak gebruikt, laat hem een uurtje op voorhand wat inweken." Met de tajine kan je koken op een gasfornuis, een elektrisch fornuis (zet de schaal altijd op grote brander maar op een laag vuurtje), op de bbq en in de meeste traditionele ovens. Maar let op: niet voorverwarmen!
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Een tajine van 27 cm wordt vaak gezien als geschikt voor 4 tot 6 personen en eentje van 35 cm voor 8-10 personen. De onze is 27 cm, daar eten wij met zijn 2 een keer van en dan is er nog een restje wat we 's avonds kunnen opeten.
Met 16 reviews is dit de beste inductiekookplaat van ATAG met 5 kookzones. Bij twee webshops te koop: Bol.com en Coolblue. Let op, ze hebben niet dezelfde maat. Kijk dus goed welke je nodig hebt.
Een tajine is een stoofpot die niet thuishoort in een oven. Het principe waarbij dampen afkoelen in de puntige top, condenseren en de bereiding bedruipen, gaat compleet verloren bij gebruik in een oven. De klassieke en authentieke tajine - gemaakt van zuiver aardewerk - zal wellicht niet werken op een inductiefornuis.
Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden.
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
Tajín is een specerijenmengeling op basis van gemalen chilipeper, limoen en zout. Hierdoor heeft het poeder een zuurtje, een zoutje en een stevige dosis pit. Geen nood: niet het type pit waar je spontaan van naar je zakdoek grijpt, maar gewoonweg nét voldoende vuur voor een aangename, warme nasmaak.
Haal de beste smaak in huis. De kwalitatief goede Tajine kruiden van KruidenvoorThuis zorgen voor een culinaire beleving van niveau. Wij vinden dat koken leuk en makkelijk moet zijn.
De Marokkaanse kruiden kennen een erg grote verscheidenheid doorheen de vele typische gerechten. Gedroogde gember, komijn, zout, zwarte peper en kurkuma zijn een mengsel die u nagenoeg in elk tajine en couscous zal aantreffen. Komijn wordt in bijna elk Marokkaanse gerecht gebruikt.