Het beste voor behoud van je stretch jeans is om deze naar het wassen aan de waslijn hangen om te laten drogen. Dit komt omdat de stretch die in een stretch spijkerbroek zit slecht tegen hitte kan. Door de hitte die vrijkomt tijdens het droog proces in een wasdroger gaat op den duur de stretch kapot.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
En voor wie dit nieuw is, het is heel simpel: gooi je jeans in de wasmachine op een heet programma en daarna in de wasdroger totdat ze helemaal droog zijn. Door de warmte van de wasdroger krimpen ze namelijk behoorlijk.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Hoe droog en strijk je je jeans het beste? De eerste regel is: doe je jeans nooit in de droger! Het beste is om ze gewoon aan de lucht te laten drogen, zodat de jeansvezels niet zo uitgerekt worden. Hang je jeans gewoon aan een hanger en laat hem drogen.
Voordrogen: Je kunt je jeans in de droger drogen op een lage temperatuur gedurende maximaal een half uur laten draaien.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Je broek kan je op deze manier gerust bij de bonte was doen en kan je ook gewoon laten centrifugeren. Je spijkerbroek wassen op 60 of 90 graden is te warm en heb je kans dat je spijkerbroek zal krimpen of afgeven in de wasmachine.
Fijne was. Soms heet dit programma 'fijne was', al is dat meestal een nog voorzichtiger programma. Over het algemeen geldt dat bij deze programma's de droger voorzichtiger zal drogen (minder omwentelingen per minuut) op een lagere temperatuur, en dat de maximale vulcapaciteit sterk verminderd is.
Kleding droog
Als je broeken aan de waslijn (en dan wel binnen natuurlijk ;)) of binnen over de verwarming hangt, vergeet ze dan niet binnenstebuiten te keren. Op deze manier zal de broek sneller droog zijn omdat de dikke broekzakken beter aan de lucht kunnen drogen of met de broekzakken op de verwarming.
Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Voor hoeveel stretch ga je? Als een jeans te veel stretch heeft gaat hij snel lubberen en verliest hij zijn vorm. Vooral bij je knieën, billen en kruis. Kijk op het etiketje en ga voor een jeans die niet meer dan 2% elasthaan heeft.
Beperk de hoeveelheid elastaan tot 2%. Katoen is een vezel die heel zacht aanvoelt, polyester voelt iets minder comfortabel maar zorgt ervoor dat de broek strakker blijft zitten. De ideale samenstelling van een jeansbroek is dus: 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan.
Wat kan je doen om je jeans te laten krimpen
Door het hoge toerental zullen de vezels in de jeans zich samentrekken waardoor hij iets zal gaan krimpen. *Als de jeans klaar is, laat hem drogen in de droger op de warmste programma die je droger heeft. Ook hier zorgt de warmte ervoor dat de vezels zich gaan samentrekken.
En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen. Wel lekker makkelijk om je spijkerbroek op deze manier te laten krimpen, En mocht de spijkerbroek te veel zijn gekrompen kan je hem altijd nog als korte broek gaan dragen toch!
Als je nieuwe spijkerbroek een maat te groot is, of als je oude spijkerbroek na veel dragen wijder is geworden, dan kun je het materiaal laten krimpen met behulp van heet water. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken, maar warmte speelt bij elke methode een rol.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
De theorie erachter is dat de vrieskou de meeste bacteriën en huidschilfers – die je broek vuil maken (en waarschijnlijk laten rieken) – doodt. Het enige alternatief om álle bacteriën te killen, is een hete was. En dat wil je niet (dag kleur, dag pasvorm, dag jeans).
Mag je kleding in de droger? Een icoontje van een cirkel in een vierkantje is het symbool voor de wasdroger. Een kruis erdoorheen betekent: niet doen. Een enkel puntje in het icoontje betekent drogen op een lage temperatuur, een dubbele stip betekent dat je wasgoed ook op hoge temperatuur in de trommel mag.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.