Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Hoe kun je het herkennen? Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben.
Insecten als motten, kakkerlakken, lieveheersbeestjes en kevers kunnen in je oren kruipen wanneer je slaapt of buiten iets aan het doen bent. Entomologen vermoeden dat insecten in de gehoorgang kruipen om warm of veilig te blijven.
Insecten kunnen vast komen te zitten in de gehoorgang wanneer er plakkerig oorsmeer in de gehoorgang zit. Ook kruipen sommige insecten het liefst zo ver mogelijk in het oor, opzoek naar een schuilplaats. Door wat lauwe olie of lauw water in het oor te gieten, zal het insect verdrinken.
Probeer het beestje als volgt uit het oor te krijgen: Laat het slachtoffer het hoofd zijwaarts houden met het oor waar het insect in zit omhoog. Druppel lauw water in het oor. Let op of je het insect er ziet komen.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
De naam 'oorworm´ is misleidend, omdat het geen wormen zijn, en ze ook niet in het oor van de mens kruipen. Ondanks zijn naam en de indrukwekkend uitziende tang aan hun achterlijf zijn oorwormen volkomen onschadelijk voor de mens. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
De oorworm wordt ongeveer 2 centimeter lang en heeft een bruine kleur. De oorworm heeft op zijn rug twee vleugeltjes die hij opgevouwen heeft en onder zijn dekschilden heeft verborgen. Oorwormen kunnen goed vliegen. Aan zijn achterlijf heeft de oorworm opvallende, tang-achtige uitsteeksels aan de achterzijde.
Van sommige soorten is bekend dat ze voornamelijk planten eten of juist voornamelijk op andere dieren jagen. De meeste soorten echter hebben een menu dat bestaat uit dode en levende insecten (ook eieren en larven van insecten), algen, schimmels, mossen en plantendelen als jonge blaadjes, bloemen en vruchten.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Oorsmeer wordt alleen aangemaakt in het buitenste derde deel van het oor. Voorwerpen waarmee u het verder kunt duwen – naar binnen in de richting van het trommelvlies waar het oor zichzelf niet schoonmaakt – is erg gevaarlijk.
"De oorsmeer wordt alleen maar verder het gehoorkanaal ingeduwd. Alles dat in je oor past, kan je trommelvlies en gehoorgang beschadigen." Mocht je oor nou zo dicht zitten met smeer dat je er echt last van krijgt (gehoorverlies, een piep in je oren, pijn, jeuk, vieze luchtjes), ga dan naar de huisarts.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken. Zo kan het vocht eruit en hoort u direct beter.
De meeste mensen met een trommelvliesperforatie merken dat er sprake is van gehoorverlies. Ook kan er tijdens het snuiten van de neus of klaren lucht ontsnappen uit het oor. Soms kan er ook sprake zijn van een loopoor, waarbij er ontstekingsvocht uit het oor loopt.
Soms voelt u bij persen, zwaar tillen, hoesten of niezen dat er lucht ontsnapt uit het oor. Het kan soms zelfs een fluittoon geven. Probeer persen, zwaar tillen, hoesten en niezen te vermijden. Een genezend trommelvliesscheurtje kan hierdoor weer open gaan.
d.i. een gemelijk, ontevreden gezicht, als een wesp, als een poelsnip, als de deur van het rasphuis (fr. avoir l'air comme une porte de prison); ook: kijken, een gezicht hebben, zetten als een oorworm, als uitdrukking van gemelijkheid, van onvergenoegdheid.
Volwassen oorwormen kunnen vliegen, al doen ze dit zelden. De achtervleugel is zeer ingenieus gebouwd en kan, onder de korte voorvleugel vandaan, als een waaier opengevouwen worden.
Dat nijptangetje kan ons niet verwonden, ze kunnen niet steken of bijten. Haar constructie is ingenieus, onder haar harde voorste schildjes vouwt ze ragdunne vleugeltjes. Die vleugeltjes lijken wel een beetje op flintertjes van onze huid, daaraan danken ze hun Griekse naam: Dermaptera, huidvleugeligen.
Wanneer u een gescheurd trommelvlies oploopt door het te diep insteken van een voorwerp (bijvoorbeeld een wattenstaafje), dan komt u via de huisarts terecht bij de kno-arts. Er is dan een grotere kans op infectie én het kan zijn u de gehoorsbeentjes beschadigd heeft.