Spataderen kunnen ook lichamelijke klachten geven. Mensen ervaren dan een moe, zwaar gevoel, jeuk en/of nachtelijke krampen en dikke enkels. Ook kunnen er huidafwijkingen ontstaan zoals een bruine verkleuring, eczeem of zelfs een wond die niet meer wil genezen.
Op de plek van de ontstoken ader ziet u een rode plek of streep. De plek voelt warm en hard aan en om de plek heen is het pijnlijk, rood en dik. Het kan meer pijn gaan doen als u het aanraakt en als u loopt.
Gevolgen opengesprongen spatader
Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo'n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen.
Spatadertherapie is een effectieve en aangename manier om spataderen te behandelen. De therapie bestaat uit massage, oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming in de benen en verminderen de spataderen en de klachten.
Trombose is geen complicatie van spataderen.
Spataders zelf zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel lastige tot gevaarlijke verwikkelingen hebben, zoals bijvoorbeeld een beenwonde die slecht geneest of ontsteking van de oppervlakkige ader.
Tromboflebitis betekent aderontsteking. Een aderontsteking is een ontsteking in en rond een oppervlakkig gelegen bloedvat, meestal in het onderbeen. Zo'n aderontsteking ontstaat door een stolsel in een oppervlakkige, afvoerende ader in het been (een vene). De medische naam voor een stolsel in een bloedvat is trombose.
Spataderen verdwijnen niet vanzelf. Klachten kunnen soms afnemen door meer beweging, zoals fietsen, wandelen, kuitspieroefeningen en het vermijden van lang zitten en lang staan. Er bestaan geen medicijnen die spataderen en klachten kunnen verhelpen.
Als een ader verwijd is, sluiten de kleppen niet goed meer waardoor deze gaan lekken. Het gevolg is dat het omhoog getransporteerde bloed deels weer terugvloeit naar beneden: dat noemen we reflux. Door het terugvloeien wordt de ader overvol en zet op den duur uit. Hierdoor versterkt het probleem zichzelf.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Zon speelt geen rol in de ontwikkeling van spataders, die met name veroorzaakt worden door erfelijkheid, zwangerschap en hormonale veranderingen. Bestaande spataders kunnen echter verergeren in de hitte. Wanneer de temperatuur oploopt, kan het lichaam zijn overtollige warmte slecht kwijt.
Er zijn geen medicijnen die spataderen kunnen voorkomen of genezen. Als spataderen klachten geven of als u ze lelijk vindt, kan dat een reden zijn om ze toch te laten behandelen. Mogelijke behandelingen zijn: elastische kousen, dichtspuiten, lasertherapie of een operatie.
Omdat de huid verdoofd is, doet het weghalen geen pijn. Wanneer er extra zijtakken van de spatader worden meegenomen, wordt de huid op die plaats alsnog verdoofd. Na de behandeling worden de sneetjes gesloten met hechtstrips en wordt het behandelde been verbonden.
Spataderen zijn aderen waarvan de kleppen niet meer goed functioneren. Zo stroomt het bloed niet terug naar het hart, maar blijft het in het been achter. Hierdoor neemt de druk in de ader toe, en zwelt de ader op. Vaak is dit zichtbaar als een kronkelige verdikte ader.
Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.
De lijst van verschijnselen die kunnen ontstaan door een verstopping van de bloedvaten is erg lang. Vaak voelt u iets op de plek van de blokkade. Bij een bloedpropje in uw voet of been voelt u kramp, tintelingen of uw been gaat opzwellen.
Koud douchen helpt tegen spataderen
Door het koude water neemt de elasticiteit van je bloedvaten toe. Dit helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop en vermindert (de kans op) spataderen. Vind je koud douchen een stap te ver? Dan kun je ook alleen je benen met koud water afspoelen.
“Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op spataderen geleidelijk toe. Maar al rond je twintigste ontstaan vaak de eerste kleine spataderen. Veel vrouwen ontwikkelen spataderen tijdens hun zwangerschap. Het is beslist geen kwaal die alleen bij oude mensen voorkomt.
De (nachtelijke)beenkrampen kunnen een direct gevolg zijn van spataderen, of daaraan gerelateerd zijn. Krampen kunnen de vaatwanden betreffen, de spieren, of een gevolg zijn van slechte doorbloeding. Door voor het slapen extra magnesium te nemen, kunnen krampen veelal worden voorkomen.
Lang achter elkaar zitten of staan en overgewicht zijn veelvoorkomende oorzaken van spataderen. Spataderen behandelen doe je onder andere met: silicium, OPC, vitamine C en pycnogenol.