Indien de test gebeurde bij personen waar de prevalentie relatief hoog is, zoals bij hoog-risico contacten en tijdens een cluster onderzoek, is de kans op een vals positief resultaat klein en wordt de persoon als een bevestigd geval beschouwd.
(a) Heb je klachten die kunnen passen bij een corona-besmetting? Een positieve zelftest maakt covid waarschijnlijk, maar er is nog een redelijke kans op een fout-positieve uitslag, dus laat het altijd volgen door een PCR-test bij de GGD.
Negatief resultaat: net als sneltesten zijn zelftesten minder betrouwbaar en sluit een negatief resultaat niet uit dat je toch besmet bent. Een negatieve zelftest is slechts een momentopnamen en kan nooit een vrijgeleide zijn om de geldende maatregelen niet meer te respecteren.
Positief resultaat: je ziet een lijntje langs de letter 'C' en je ziet een lijntje langs de letter 'T'. Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter 'C' en niets langs de letter 'T'. In alle andere gevallen is de test ongeldig.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
De kans op transmissie door de geïnfecteerde persoon is het grootst van 2 dagen voor tot 3 dagen na start van de symptomen, met daarna afnemende kans tot dag 5. Tussen dag 5 en dag 7 is het risico niet goed bekend, maar het lijkt beperkt.
De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Je hebt 30 minuten om de test te doen, als hij uit de verpakking is. Open de verpakking met de wisser voorzichtig. Ga met de zachte kant van de wisser 2 tot 4 cm in je neus.
Recent Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat de onderzochte corona antigeen neuszelftest voldoende betrouwbaar is als men op het moment van testen symptomen of klachten heeft die passen bij een corona infectie, maar niet als men op dat moment geen symptomen of klachten heeft.
De betrouwbaarheid is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen.
Je hebt snel een resultaat: al binnen 30 minuten krijg je de uitslag in je e-mail. De antigeen sneltest kun je gebruiken om evenementen, activiteiten en horecagelegenheden te bezoeken.
OPGELET: te vroeg of te laat aflezen kan een fout resultaat geven! Als er 2 streepjes te zien zijn (zowel ter hoogte van 'C' als 'T') is de test positief, ongeacht welk streepje er als eerste verschijnt en ongeacht hoe licht of donker het streepje bij 'T' is.
Een testuitslag is fout-positief als de uitslag “positief” of “afwijkend” is ('u bent ziek'), maar bij vervolgonderzoek blijkt dat iemand de ziekte niet heeft.
een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.
antigeentesten (sneltest en zelftest): Met een keel- of neuswisser meet je eveneens of er virusdeeltjes aanwezig zijn, maar deze test moet niet worden opgestuurd naar het labo. Na gemiddeld een kwartier heb je je resultaat.Deze testen zijn - zeker als je negatief test - 10 % minder betrouwbaar dan de PCR-testen.
Houd het buisje verticaal boven het ronde, gemarkeerde gebied (niet het rechthoekige resultaatvenster). Laat precies 4 druppels op het veld vallen. Knijp hiervoor zo nodig voorzichtig in het buisje. Opmerking: u kunt ook doorgaan met de test als u per ongeluk 5 druppels heeft aangebracht.
Het wattenstaafje gaat 1-2 cm diep (afhankelijk van de leeftijd van het kind) de neus in en wordt vervolgens snel een paar keer rondgedraaid.
Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
Maak meteen een afspraak als je weet dat je zwanger bent. Het liefst voordat je 9 weken zwanger bent. Daarna kom je regelmatig voor controle. Als het nodig is, krijg je hulp van een gynaecoloog of verloskundige in het ziekenhuis.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen.
Het FAGG herinnert u eraan dat paracetamol in het algemeen, bij gebruikelijke doses, de eerste keuze is voor de behandeling van pijn en koorts dankzij het gunstigere veiligheidsprofiel. Gebruik de laagste doeltreffende dosering om pijn of koorts te verminderen, gedurende een zo kort mogelijke periode.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken.
Mensen met een omikron infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant.