Deze tropische vrucht werkt als een natuurlijke vlekkenverwijderaar en is goed voor het tandvlees. Het regelmatig eten van ananas kan het tandvlees zelfs sterker maken.
Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Tip 1: Poetsen, poetsen, poetsen. Een belangrijke manier om te voorkomen dat je tanden geler worden is door twee keer per dag goed te poetsen. Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst.
Wist je al dat appels ontzettend goed zijn voor witte tanden? Vooral de felgroene Granny Smith zijn volgens Metronieuws goed voor een stralend witte lach. Deze appels verwijderen het tandplak van je tanden waardoor deze (op den duur) witter worden. Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter!
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Brood, chips en pasta
De enzymen in je speeksel zorgen ervoor dat het zetmeel in deze producten wordt omgezet naar natuurlijke suikers. Het blijft plakken tussen je tanden wat bedraagt aan de vorming van gaatjes.
Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.
Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit. Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Groene thee is zelfs goed voor je gebit! Hoe dan? Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Meestal doen we dat meteen na het ontbijt (iets met een snoozeknop en te weinig tijd) waardoor je dus je tandglazuur kunt beschadigen. Al helemaal als je ontbijt met veel suiker en zuur, zoals fruit en ontbijtgranen (havermout, dus, zoals veel van onze lezers).
Gember kan de groei van verschillende bacteriën afremmen. Op deze manier kan het helpen om je mond en je gebit gezond te houden. Het gaat namelijk ook bacteriën tegen die gelinkt worden aan tandvleesontstekingen.
Je hebt dagelijks een portie calcium nodig om je botten sterk te houden. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je tanden. Melk en melkproducten (of sojaproducten met calcium) mogen daarom niet ontbreken in je voeding.
In principe is cacao niet schadelijk voor je tanden. Maar in de gemiddelde chocoladereep zit helaas geen 100% cacao. De suikers die zijn toegevoegd maken chocolade slecht voor je tanden. Doordat suikers te lang in je mond achterblijven gaan de bacteriën deze suiker opnemen.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur. Aan de meeste whitening tandpasta's wordt een optische witmaker toegevoegd.
Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken. Bijkomend voordeel is dat u van ons bleekgel meekrijgt om thuis zelf uw tanden verder te bleken totdat het gewenste resultaat is bereikt. Uw beslist dus zelf hoe wit u de tanden wilt laten worden.