Ook veel huisjesslakken kunnen restaureren en repareren. Als beschadigingen niet té groot zijn, gaan de slakken zelf aan het metselen. Ze doen dat door het afscheiden van een speciaal type slijm dat calciumcarbonaat bevat, de stof waaruit het huisje is opgebouwd.
Gaat het huisje kapot, dan zal de ongelukkige slak uitdrogen of worden opgepeuzeld door een vogel of ander dier. Als hij al niet eerder aan verwondingen is doodgegaan. Kleine beschadigingen kunnen slakken nog wel repareren. Dat doen ze met behulp van een kalkachtige stof die ze zelf aanmaken.
Een huisjesslak kan niet zonder huis. Dat komt omdat de schelp een onmisbaar onderdeel van zijn lichaam is en niet zomaar achtergelaten kan worden. Zelfs kleine beschadigingen kunnen fataal zijn, want de slak wordt vatbaarder voor infecties en roofdieren.
Gemiddeld worden de slakken, afhankelijk van de soort, minimaal 4 en maximaal 7 jaar oud.
Antwoord. Neen, Sara, een slak kan haar huisje niet verlaten. Het slakkenlichaam zit vast aan het huisje met een sterke spier waarmee ze haar week lichaam kan terugtrekken in het huisje. Het slakkenhuisje zelf wordt gemaakt door de rand van wat we de "mantel" noemen.
Om dit te voorkomen, kruipen slakken graag in vochtige ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan je kruipruimte, badkamer of keuken. Ze kruipen door de kleinste kiertjes en gaatjes met hun flexibele lichaam. Daarom zijn vochtige huizen perfect voor slakken.
Bijvoorbeeld wilde akelei, beemdooievaarsbek, bleeksporig bosviooltje, bosanemoon, duizendblad, longkruid, inheemse varens, klimop en kruiden zoals tijm en bieslook. Lok natuurlijke vijanden zoals egels, padden en vogels naar je tuin: zij eten graag slakken.
Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
Slakken kunnen plantenziekten zoals echte meeldauw, valse meeldauw, verwelkingsziekte en verschillende schimmel- en bacteriële infecties overbrengen. Ze kunnen deze ziekten verspreiden door zich te voeden met de geïnfecteerde planten of ze te besmetten met hun slijmspoor terwijl ze zich verplaatsen.
Malaria is verantwoordelijk voor 750.000 sterftegevallen per jaar, Rabiës 35.000 en zoet water slakken voor 10.000 (bronnen verschillen erg in cijfers). Het is daarom ook dat de meeste bronnen muggen als meest dodelijke dieren neerzetten.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden!
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
een slak kan namelijk drie jaar slapen zonder te eten. hij gaat in winterslaap. en wordt pas wakker als het weer warm genoeg is. maar als de slak eenmaal gaat eten.
Een klier in de mantel van de slak of de rughuid van een slak zorgt voor de aanmaak van een kalkachtige stof. Een slak maakt vervolgens steeds meer kleinere ribbeltjes aan en hierdoor wordt het huisje steeds groter. Een huisje beschermt een slak tegen uitdroging en tegen andere dieren die de slak anders zouden opeten.
Op een gladde ondergrond legt de slak ongeveer 5 meter per uur af. Wat ook mee speelt is dat slakken veel vocht verliezen door het slijmdraad dat ze achterlaten bij het kruipen. Voordat een slak weer verder kan moet hij zijn watervoorraad aanvullen.
Wanneer een hond of kat in aanraking komt met het slijm van een slak of een slak opeet, dan kan hij of zij besmet worden met deze gevaarlijke wormen. Na opname kruipt de larve van de Franse hartworm en ook die van de longworm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen.
In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
De naaktslakken (maar ook de huisjesslakken) zijn namelijk vaak besmet met de larven van de dodelijke longworm parasiet. Infectie met longworm kan leiden tot hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden. Ook je hond kan hier besmet door raken.
Slakken zijn wel traag maar ze beschikken ook over hersenen en zelfs over een korte termijn geheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugen-functie werkt, maken soms gebruik van zeeslakken als proefdieren. Deze dieren reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
De meeste huisjesslakken hebben twee paar tentakels of voelhoorns. Het langste paar draagt de ogen. Slakken zien maar weinig; ze kunnen alleen veranderingen in lichtsterkte waarnemen. De kleine tentakels bevatten heel gevoelige tastzintuigen.
Slakken moeten het niet van hun zicht hebben, om het zacht uit te drukken. De normale tuinslak ziet totaal geen kleur. En bepaald scherp is zijn zicht ook niet. Gelukkig hebben slakken dat ook niet nodig.
Met tientallen rijen tanden knagen de naaktslakken in de tuin het liefst aan vlezige planten zoals kolen en sla. Slakken verstoppen zich overdag onder bladafval, maar vooral in de bodem. Bovengronds ga je de slakken te lijf met ecologische slakken korrels.
Een gekend trucje om van naaktslakken af te komen, is er zout op strooien. De slakken drogen uit en gaan dood. Het proces dat hierachter schuilt, heet osmose. Water vloeit van een oplossing met een lage concentratie opgeloste stoffen naar een oplossing met een hoge concentratie opgeloste stoffen.
Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze.