Gedrag. Een schildpad maakt geen geluid, wel kan hij een soort van sissend geluid maken als hij boos is. Ze kunnen soms boos reageren als je ze oppakt. Een schildpad die steeds heen en weer zwemt in zijn terrarium is niet gelukkig.
De Geelwangschildpad, Geelbuikschildpad en Roodwangschildpad staan sinds juli 2016 op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten. Een soort die op de EU-lijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld en niet zomaar worden gehouden.
Je moet wel goed weten hoe je hem moet houden en verzorgen. Schildpadden zijn geen knuffeldieren: ze kunnen hard bijten en je flink verwonden!
Meerdere mannetjes zonder vrouwtjes erbij zullen vaak ruzie krijgen en elkaar verwonden, waardoor ze uiteindelijk gescheiden moeten worden. Een schildpad kan prima alleen leven en heeft niet perse een partner nodig.
Het schild is opgebouwd uit twee stevige lagen. De buitenste laag van het schild bestaat uit hele sterke hoornplaatjes. De binnenste laag is gemaakt van bot. Het is enorm sterk en er zijn soorten waarvan het schild zo sterk is, dat er een volwassen olifant op zou kunnen staan!
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
Een schildpad kan prima alleen leven. Mocht je er meerdere willen houden, zorg dan dat hun verblijf voldoende groot is. Zet ook geen grote schildpad bij een kleine. Schildpadden kunnen gaan vechten door plaatsgebrek of door opspelende hormonen, en dat kan serieuze wonden opleveren.
Gewenning leren ze wel , maar echt tam maken is niets voor een schildpad. gileman: geen enkel dier is tam te maken. elk 'tam' dier kan opeens bijten/aanvallen.
De bijtschildpad is herkenbaar aan het grote formaat, het ruwe uiterlijk en de puntige tanden. Dat zorgt ervoor dat het dier veel bijtkracht heeft. De schildpad is daardoor gevaarlijk. Wanneer hij zich niet veilig voelt, zal hij niet aarzelen om aan te vallen en te bijten.
Als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze zonder moeite een kindervinger afbijten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De schildpadden, die bij zonnig weer opnieuw komen bovendrijven om te zonnen op buizen en takken die boven het wateroppervlak uitsteken, blijven enorm geliefd bij de wandelaars.
Hoewel het een hele natuurlijke activiteit lijkt, is het zwemmen met schildpadden helemaal niet zo goed voor deze dieren. Zwemmers komen veel te dichtbij. En om de toeristen een ontmoeting met schildpadden te kunnen garanderen, worden de dieren vaak gevoerd.
Was na het aanraken van je schildpad altijd je handen. De huid van schildpadden kan namelijk bacteriën bevatten die bij mensen ziektes veroorzaken. Veel schildpaddenexperts raden dan ook aan om schildpadden alleen met handschoenen aan te raken.
Een schildpad kost ongeveer €30.
Een basisvoorziening voor 1 tot 3 schildpadden kost 30 euro per maand.
Hoeveel kost een waterschildpad? Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Het is ook mogelijk de dieren alleen te houden. Als u meerdere schildpadden samen houdt kan dit soms risico's geven op onderling vechten en elkaar verwonden, dus let daar op. Schildpadden die duidelijk kleiner zijn dan de andere schildpadden in het verblijf kunnen zelfs worden verwond of opgegeten.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven.
Hanteren van waterschildpadden
Net als alle huisdieren moet ook met schildpadden voorzichtig worden omgegaan. Pak waterschildpadden altijd aan de achterkant op, omdat ze kunnen bijten. Houd ze goed vast. Opgewonden of gestreste dieren spartelen vaak en kunnen daardoor vallen.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Een schildpad kan immers moeilijk achteruitlopen en zou wel eens het noorden kunnen verliezen. Zorg eveneens voor een voederplaats. Het is belangrijk dat de voederbakken makkelijk schoon gehouden kunnen worden.
Een winterslaap die buiten wordt gehouden loopt meestal van midden oktober tot eind april. Binnen kan de winterslaap korter gehouden worden (begin november- begin maart). Wanneer de schildpad actiever wordt in de lente moet hij gebaad worden in lauw water. Hij moet beginnen eten binnen de 2 weken.
Het dier bewoog zich dan weer naar links en dan weer naar rechts . Door deze beweging onstond er een kuiltje onder het schild waardoor het dier kan kantelen. Met zijn kop drukt het dier zich omhoog en met de juiste beweging van de poten kan het dier zich kantelen.
Waterschildpadden ruiken onder water net zo goed als boven water. Daarom bereiken ze in troebel water ook hun doel. Ze pompen het water d.m.v. bewegingen van de onderkant van de mondholte door de neus in de bek en laten het uit de bek naar buiten vloeien.