Rozen hebben de eigenschap dat ze prima bestand zijn tegen warmte en droge grond, maar dan wel bij gemiddelde temperaturen met enige afwisseling met bewolking, koele wind en een bui regen. Voor veel planten is het nu afzien en afhankelijk van het soort zijn deze al verschrompeld of schijndood.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
De verzorging van rozen
Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
Artisjok als alternatief. De artisjok kan redelijk goed tegen een beetje zout en ook tegen droogte. Het lijkt dan ook een goed alternatief voor gewassen die problemen hebben met de toenemende verzilting. De plant is wel gevoelig voor vorst, maar die zal steeds minder voorkomen.
In de zomer heeft Nederland vaker te maken met droge periodes, doordat er dan meer water verdampt dan dat er neerslag valt. Maar momenteel staat 2022 volgens het KNMI wel in de top-5 van droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901.
Er bestaan een paar bloemen die weinig water nodig hebben. Hierbij kan je je oriënteren aan de bloeiende planten en bomen. Zo hebben bijvoorbeeld rozen vanwege hun diepgaande wortels weinig water nodig. Ook lavendel, bougainvillea en zonnebloem kunnen goed met droogte omgaan.
Stokrozen zijn echte die-hards. Hoe droger ze staan, hoe beter ze het doen, lijkt het wel. Dit komt door hun dikke penwortel waardoor een stokroos water dieper uit de grond kan halen dan de meeste andere vaste planten. Bovendien bevat deze penwortel reservevoeding en -vocht.
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Pas aangeplante rozen kunnen uitdrogen tijdens een droge, winderige herfst of winter. Je mag aannemen dat rozen bij extreem warm weer elke dag water nodig zullen hebben. In een warme periode zal je elke twee tot drie dagen moeten bewateren. En bij warm en droog weer zal je gemiddeld eenmaal per week water moeten geven.
Bladluis, spint en meeldauw kunnen het de rozen erg moeilijk maken. Soms is het echter lastig om goed te herkennen van welke ziekte of plaag jouw rozen last hebben. Wij hebben de meest voorkomende ziekten en plagen bij rozen voor je op een rij gezet.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Dek de grond af met stro, afgestorven blad, houtsnippers of takjes. Dit noemen we ook wel een mulchlaag. Dit houdt de toplaag mooi vochtig en verbetert de waterhuishouding in de grond!
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Water geven
Planten met dunne, grote bladeren hebben meestal een hoge waterbehoefte, dus moet ook de stokroos tijdens de zomermaanden regelmatig water krijgen. Vooral in het tweede jaar groeit de plant heel snel en heeft ze daarom veel water nodig.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.