De handgreep van de pan kan heet worden. Zorg ervoor dat je een paar ovenwanten of pannenlappen bij de hand hebt om je handen te beschermen bij het koken met een ongecoate koekenpan. Laat de pan afkoelen vóór het afwassen. Ovenbestendig tot 270° Celsius, de pan kan ook in de oven.
Ja, de pan is ovenbestendig tot 260°C. Kan het glazen deksel van mijn pan in de oven? Ja, het glazen deksel is ovenbestendig tot 220°C. Dompel een heet deksel nooit onder in koud water, door de thermische schok kan het deksel mogelijks barsten.
Ja, kookgerei van roestvrij staal van hoge kwaliteit is inderdaad ontworpen om in de oven te kunnen , wat een groot voordeel is voor zowel chef-koks als hobbykoks.
Voor het warmtebehandelen c.q. gloeien van roestvast staal kunnen de volgende ovens worden gebruikt: Gas- of oliegestookte ovens; Elektrische ovens zoals weerstands- en inductieovens; Voor het harden komen vooral zoutbaden in aanmerking.
Het is dus ten eerste van belang om te controleren uit welk materiaal jouw pan maar vooral ook het handvat van de pan bestaat. Als jouw pan een handvat van kunststof heeft kun je eigenlijk al concluderen dat jouw pan niet geschikt is voor de oven. Kunststof is namelijk materiaal dat bij hoge temperaturen zal smelten.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Is roestvrij staal hittebestendig? Roestvrij staal is over het algemeen hittebestendig, maar dit is afhankelijk van het type RVS en de specifieke toepassing. Over het algemeen kan RVS zonder problemen gebruikt worden bij temperaturen tot 400-500 graden Celsius.
Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek).
Stainless steel (RVS) pannen
Net als de cast iron en carbon steel pannen is er geen ongezonde synthetische antiaanbaklaag. Bij het juiste gebruik zorgt deze pan dan ook voor levenslang kookplezier. Geen anti-aanbaklaag. Dus gezond, en gaat lang mee!
Roestvrij staal is over het algemeen ovenbestendig . Om ongelukken zoals het breken, splijten of smelten van de pan te voorkomen, moet u echter roestvrij staal van de beste kwaliteit kiezen en de juiste oventemperatuur gebruiken.
De potten en pannen in roestvrij staal kun je gebruiken op alle vuren, ook inductie en ze mogen in de oven tot 220°C. Ook handig: aan de binnenzijde zijn er slimme maataanduidingen voorzien. Zo heb je geen maatbeker meer nodig!
In de oven: deze methode is populair en gemakkelijk. Breng een dunne laag plantaardige olie aan op het hele oppervlak van de pan, zowel van binnen als van buiten.Plaats de pan in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 °C en bak gedurende 1 tot 2 uur . Laat de pan afkoelen in de oven.
Gietijzer is bestand tegen hoge temperaturen, hierdoor kun je ze ook op de BBQ gebruiken. Als de gietijzeren pan geen houten of kunststof handvat heeft kan hij ook in de oven. Daarnaast zijn ze ook vaak geschikt voor inductie, maar hierbij komt het gewicht om de hoek kijken.
Over het algemeen geldt dat alle kookgerei dat geheel van metaal is gemaakt, ovenbestendig is, en emaille (keramische) coatings zijn ook prima . Houten handgrepen moeten uit de oven blijven, net als plastic (tenzij het label ovenbestendig heeft). Voor pannen met een antiaanbaklaag moet u altijd controleren.
Soms staat dit op de verpakking, soms op het object zelf, soms kun je het beste online opzoeken wat verstandig is bij het betreffende materiaal. Symbolen: vaak staat onderop het bord of de schaal een symbool waaraan je kunt zien of het in de oven gebruikt mag worden.
Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig. Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien.
Veelzijdigheid: Geschikt voor alle warmtebronnen, zowel gas, elektrisch als inductie. Daarnaast zijn veel RVS pannen ook nog ovenbestendig. Dat maakt RVS pannen een veelzijdige keuze voor elke keuken.
Behandelingsmethoden voor het harden van roestvrij staal variëren afhankelijk van de exacte roestvrije soort, maar over het algemeen helpt verhitting het metaal te versterken, waardoor de hardheid toeneemt . Dit maakt het staal minder kneedbaar en brozer, dus het kan nodig zijn om het te temperen om de broosheid die het gevolg is van het hardingsproces te verminderen.
Het is een veelgebruikt staal vanwege zijn goede warmte-ongevoeligheid tot 400°C. Voor deze gebruiksvoorwaarden gebruikt men meestal AISI 304 (1.4301) of AISI 302.
Vanwege het chroom- en nikkelgehalte kan roestvrij staal van klasse 330 temperaturen tot 2000 graden Fahrenheit met vertrouwen doorstaan. Voor de langste levensduur wordt echter aanbevolen om legeringen van klasse 330 alleen bloot te stellen aan een maximale hitte van 1900 graden Fahrenheit .
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Een roestvrijstalen of gietijzeren pan met een dikke bodem heeft deze laag nog niet en daarom moet je die zelf creëren door de pan in te branden. Dit moet je doen voordat je de pan gaat gebruiken, zodat je er daarna zonder problemen mee kunt bakken en braden.
Verwarm olie in een rvs koekenpan en laat medium heet worden. Bak de aardappelen rondom aan in de olie en houd constant in beweging, al dan niet met de hulp van een spatel. Bestrooi de aardappels als ze gaan gaan kleuren met zout, voeg boter toe en zet het vuur wat zachter.