Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Platter en breder
Alle pompoenen zijn in principe eetbaar, maar de een is lekkerder dan de ander. Beter gezegd: er zijn varianten bij die veel te bitter zijn om te eten. Dit zijn dan vaak kalebassen. Deze herken je aan hun lichte kleur, hele harde schil en ze zijn vaak ook platter en breder.
Pas op met Halloween: sommige pompoenen zijn giftig en maken je ziek. In de weken rond Halloween zie je pompoenen in alle vormen en kleuren. Maar niet elk exemplaar is eetbaar. Jaarlijks raken tientallen mensen vergiftigd door de groente.
De gewone pompoen is die grote, oranje pompoen die vaak gebruikt wordt ter versiering. Deze pompoen is in principe eetbaar, maar is lang niet zo zoet als de flespompoen of oranje Hokkaido.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pompoen heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.
De gewone pompoen is die grote, oranje pompoen die vaak gebruikt wordt ter versiering. Deze pompoen is in principe eetbaar, maar smaakt niet zo zoet als de hierboven genoemde soorten. Wil je toch met deze pompoen koken, dan is het aan te raden om de pompoen te verwerken in een gerecht met vele, andere smaakmakers.
Pompoen en kalebas zijn beide vruchten die aan wijnstokken groeien, maar ze zien er heel anders uit. Pompoenen groeien recht omhoog uit de wijnstok, terwijl kalebassen zijwaarts uit de wijnstok groeien. Kalebassen worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals kransen en guirlandes.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
In principe kun je elke pompoen gebruiken voor soep, maar hokkaido's (kastanjepompoenen) en butternuts zijn het populairst. Deze kleinere exemplaren wegen ongeveer 1 kg per stuk. Het vruchtvlees van een grote halloween pompoen heeft iets minder smaak en kan ook meliger en draderig zijn.
Pompoenen, je hebt ze in veel kleuren en soorten. Een echte herfsttopper die smaakt in een overheerlijke soep of in een smeuïge cake. Maar niet alle pompoenen zijn eetbaar. Sierpompoenen bijvoorbeeld zijn giftig, maar ook met zelf geteelde pompoenen let je best even op, waarschuwt het Antigifcentrum!
Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte kamer op kamertemperatuur. (Maximaal 5 à 6 weken) Let op voor muizen of ongedierte. Te vroeg geoogste exemplaren kun je laten narijpen achter glas. Ook de pitten zijn eetbaar en hebben een decoratieve waarde.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar.
Veel mensen denken dat je maar één soort pompoen kunt eten, maar ze zijn bijna allemaal eetbaar. Er zijn tegenwoordig enorm veel soorten pompoenen te koop. De varianten die je in de supermarkt ziet liggen, zijn allemaal eetbaar. Koop je pompoenen aan de kant van de weg, klop dan op de pompoen.
In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Kies wel het liefst voor bio-exemplaren als je ook de schil gaat eten: de schil van niet-biologische groenten en fruit bevat vaak resten van gifstoffen.
De schil van de flespompoen heeft wel een iets andere smaak dus als je er niet van houdt, lekker weggooien. De spaghettipompoen, muskaatpompoen en pattinson zijn pompoenen die je beter gewoon kunt uithollen. De schil van deze pompoenen is te dik en dat maakt de structuur van je gerecht een stuk minder fijn.
De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
Schil de kalebas en verwijder de draden en de pitten met een lepel of mesje. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Heb je een jonge kalebas, dan hoef je de pompoen niet schillen.
Groene pompoen
Deze hokkaïdo-variant is zeer lekker om te eten: zelfs een beetje zoeter dan een butternut pompoen, met een ietwat kastanje- of nootachtige volle smaak. Past ook goed in gebak. Eetbare, maar iets taaiere schil.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Wanneer een flespompoen rijpt, verandert de stengel van kleur, van groen naar bruin. Als de stengel groen is, laat de pompoen dan iets langer aan de rank. Wanneer de pompoen klaar is om te worden geoogst, zal de stengel niet alleen bruin zijn, maar ook droog.
We raden aan om pompoensoep niet te wecken maar in te vriezen. Als je pompoensoep weckt wordt deze meestal zuur.