Planten hebben dus net als wij ontlasting, alleen scheiden zij het uit via de bladeren en de wortels in de vorm van, mineralen en gassen. De ontlasting van een plant stinkt niet zo als bij ons en hun darmkanaal kan niet verstoppen zoals bij ons.
Planten communiceren onderling ook door middel van uitscheiding! De wortels van planten beïnvloeden in grote mate hun eigen omgeving. Ze scheiden tal van stoffen uit om onder andere de zuurgraad te veranderen of om de samenstelling van het bodemleven zo aan te passen dat ze er zelf het meeste baat bij hebben.
De plant scheidt gedurende zijn leven organische stoffen uit bij de wortels. Aan de uiteinden van de wortels bevinden zich wortelharen. Hier worden de organische stoffen uitgescheiden. Rond de wortelharen bevinden zich rhizobacteriën.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond.Dit is een rioleringsbuis.Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Het verdampen door planten kost energie die als warmte aan de plant wordt onttrokken. Met andere woorden: door te verdampen koelt de plant zich. Het afgeven van de waterdamp verloopt via de huidmondjes aan de onderkant van de bladeren. Door verdamping raakt de plant water kwijt.
Even heel simpel gezegd, heeft de plant te veel vocht in zijn lichaam en dat moet hij kwijt. In feite zweet je plant het overtollige water uit en daardoor vormen zich druppels aan de uiteinde van de bladeren. Een plant neemt water op via zijn wortels en zal dit via het blad, grotendeels weer laten verdampen.
Zo weet je of je plant te veel water heeft
Staat je plant direct in een sierpot?Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is. De bovenste laag droogt sneller uit, dus het is belangrijk dat je dieper in de grond voelt. Het overtollige water geeft vaak ook een stinkende geur af.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
We poepen bijna 4.000 kilo in ons leven
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Met de huidmondjes haalt een plant koolstofdioxide uit de lucht. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt 'fotosynthese' genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt.
Ieder blad heeft allemaal hele kleine mondjes op zijn onderkant, daarmee ademt het blad koolstofdioxide in en zuurstof uit. Mensen en dieren doen dat juist andersom, die ademen dus zuurstof in en koolstofdioxide uit. Een plant zuigt water op uit de grond en dat water gaat naar de bladeren.
Planten die vaak guttatie vertonen zijn onder andere de Bananenplant en planten uit de Alocasia familie. Bij deze planten kun je maar beter meteen accepteren dat ze dit doen. Bij andere planten kun je het makkelijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij de Monstera of Epipremnum.
'S nachts zijn de poriën van het blad gesloten, maar blijven de wortels wel water opnemen.Dit kan ervoor zorgen dat er te veel water in het systeem van de plant komt. De plant lost dit vervolgens vanzelf op door water naar buiten te persen, in de vorm van de druppels die aan de bladeren hangen.
3 Gemiddeld zitten we per dag iets meer dan een kwartier op het toilet en per jaar brengt de gemiddelde Nederlander 4,5 dag door op het toilet. Op een mensenleven houdt dat in dat we bijna een jaar van ons leven doorbrengen in het kleinste kamertje (360 dagen).
Als je ontlasting deze kleur heeft is het advies om naar de huisarts te gaan. Gele of groenige kleur in je poep (ontlasting) kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool. Deze kleur kan ook een andere oorzaak hebben zoals een maag-darm infectie (Salmonella of Clostridium).
Ziet je grote boodschap eruit als een maïskolf, beetje zacht en gebobbeld? Prima. Wie het echt goed wil doen draait een worst. Goede poep kenmerkt zich door een gladde, zachte en smeuïge structuur.
Een sterke geur van de ontlasting duidt op een aandoening. Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet.
Dít zegt een expert erover. In de ochtend poepen is heel gewoon, vertelt gastro-enteroloog Ali Rezaie aan gezondheidsplatform Well+Good. Je hebt de hele nacht niet gegeten en tijdens die periode van vasten wordt de inhoud van je dunne darm naar je dikke darm verplaatst.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je namelijk de luchtvochtigheid. Sproei minstens één keer per week je planten en in de winter liever nog wat vaker. Pas op: Vetplanten en cactussen hoeft je te besproeien, die kunnen goed tegen droge lucht.