Ieder blad heeft allemaal hele kleine mondjes op zijn onderkant, daarmee ademt het blad koolstofdioxide in en zuurstof uit. Mensen en dieren doen dat juist andersom, die ademen dus zuurstof in en koolstofdioxide uit. Een plant zuigt water op uit de grond en dat water gaat naar de bladeren.
Zonder zuurstof op aarde geen leven van mensen, dieren en planten, dus ook geen leven voor honingbijen.
Door middel van huidmondjes in de bladeren neemt de plant koolstofdioxide op uit de lucht. Ook kan de plant het gevormde zuurstof via deze huidmondjes weer afstaan aan de lucht. De lichtenergie, die nodig is voor de omzettingsreactie, wordt door de plant opgevangen met behulp van chlorofyl.
Planten halen koolstofdioxide uit de lucht, waar ze overdag zuurstof van maken. Door de afwezigheid van zonlicht werkt dit proces 's nachts niet, en dus verbruiken de planten 's nachts alleen maar zuurstof.
Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof.
Planten kunnen namelijk horen. Wetenschappers zijn nog op zoek naar de plaats waar het geluid bij planten binnenkomt. Ze denken dat de oren ergens onder de blaadjes moeten zitten. Plantenonderzoekers hebben ontdekt dat planten waar elke dag een praatje mee wordt gemaakt, sneller groeien.
Een plant zuigt water op uit de grond en dat water gaat naar de bladeren. In het water zit suiker (glucose) en samen met de koolstofdioxide en het zonlicht maakt het blad hier zuurstof van, dit wordt met een moeilijk woord fotosynthese genoemd. Met zuurstof kan de plant zelf niks, dus ademt hij het weer uit.
Vroeger werd het afgeraden om die kamer om te toveren tot een groene jungle. Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.
Is het dan slecht om planten in de slaapkamer te zetten? Nee, helemaal niet.De hoeveelheid zuurstof die je planten 's nachts opnemen is immers heel klein. Je plant gebruikt ongeveer 50 milliliter van de 5000 liter zuurstof die in je kamer aanwezig is.
Spathiphyllum
Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Mensen en dieren hebben zuurstof nodig om in leven te blijven. Ook planten zelf hebben zuurstof nodig. Door de fotosynthese komt er steeds nieuwe zuurstof in de lucht.
Planten zijn anders dan dieren. Ze hebben geen hersenen, geen zenuwen en geen centraal zenuwstelsel. Ze kunnen geen pijn voelen of bewust op een externe prikkel reageren. Planten kunnen reageren op trillingen, zonlicht of chemische stimuli, maar dit zijn autonome reacties, geen bewuste.
Planten hebben continu verse lucht nodig om te groeien en hun afvalstoffen kwijt te kunnen. De kwaliteit van de lucht speelt een cruciale rol bij fotosynthese. Verse lucht is dan ook belangrijk om je kweek naar een hoger niveau te tillen. In de vrije natuur is er uiteraard genoeg frisse lucht voorhanden.
In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt 'fotosynthese' genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt.
Planten in de slaapkamer zorgen voor een gezellige sfeer en fleuren je interieur op. Maar dat niet alleen, planten op de slaapkamer zorgen ook voor een goede nachtrust en zuiveren de lucht. Planten in de slaapkamer zijn dus gezond.
Planten zorgen voor een schone lucht in huis
Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis.
Altijd gedacht dat planten in je slaapkamer ongezond zijn? Wel, dan is er goed nieuws: kamerplanten hebben zelfs een positief effect op onze slaap, gezondheid en de luchtkwaliteit in huis. Het grote argument om planten te weren is omdat ze 's nachts onze zuurstof afnemen.
Een ventilator op een rustige stand kan geen kwaad, maar eentje op volle kracht zal de planten die ervoor staan net nog meer stress bezorgen. Bij een airco pas je ook goed op dat je planten niet in een koude luchtstroom staan. Dit kan de bladeren op termijn doen verkleuren en beschadigen.
Naar het licht draaien
Kamerplanten hebben dus water, licht en zuurstof nodig om te kunnen groeien, maar dat licht is – vooral in de herfst en de winter – nog weleens een dingetje. Planten groeien naar het licht toe en moeten regelmatig een beetje gedraaid worden om ze recht te laten groeien.
Feiten. Alle planten en algen produceren jaarlijks circa 2,7 x 1011 ton zuurstof. Rond 80% van de zuurstof komt van algen in zee; de rest van landplanten. Alle organismen gebruiken ongeveer dezelfde hoeveelheid zuurstof als er wordt geproduceerd.
Planten en bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer en zetten dit met behulp van zonlicht (fotosynthese) om naar zuurstof en plantenbiomassa, zoals wortels en bladeren.