Als regen op de grond valt, dan zakt het weg tussen de korrels van zand, klei of kiezels. Dat heet regenwaterinfiltratie. Het regenwater zakt in de grond tot het niet dieper kan. Bijvoorbeeld door een laag van klei in de bodem waar het water niet door kan of omdat het water het grondwater heeft bereikt.
Alle regen die uit de lucht valt, komt op het land. De plantjes kunnen er lekker van drinken. Als er teveel regen is gevallen, dan stroomt het water naar de kanalen en rivieren.En die kanalen en rivieren stromen weer naar de grote zee.
Door de zon verdampt er dagelijks heel erg veel water uit de oceanen. Deze waterdamp blijft tussen de 8 tot 10 dagen in de lucht. Doordat het hoog in de lucht koud is, condenseert de waterdamp, vormt wolken en valt daarna in de vorm van regen of sneeuw op de aarde: 60 procent van dat water verdampt opnieuw.
Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water. Door botsing van waterdruppeltjes kunnen de druppels verder aangroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vallen ze uit de wolk en regent het.
Het water verdampt, condenseert, regent uit en wordt via rivieren afgevoerd naar zee. water verdampt boven zee, condenseert en vervolgens regenen de druppels weer in zee. water verdampt boven zee, condenseert en vervolgens regenen de druppels weer in zee.
Het antwoord is nee. In heel Nederland hoeven we ons geen zorgen te maken over een dreigend drinkwatertekort. Er is voldoende voorraad, laat een woordvoerder van de Vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin) deze week weten aan de Volkskrant.
Water kan, net als veel andere stoffen, voorkomen in drie fasen: als vaste stof, als vloeistof en als gas.
In Nederland valt jaarlijks rond de 1000 millimeter en lijkt het op een willekeurig moment altijd wel ergens te plenzen, maar het verhaal gaat dat er in de Atacama-woestijn plekken zijn waar al vierhonderd jaar geen drup is gevallen. Dat komt door het Andes-gebergte, dat oostelijk van de woestijn ligt.
Als die zwaarte groot genoeg is, vallen de druppels naar beneden. Hoe langer ze in de wolk gehangen hebben, hoe groter ze zijn. Dat zorgt voor verschillende soorten regen. Officieel bestaan er drie soorten regen: stijgingsregen, stuwingsregen en frontale regen.
Water verdampt vanaf het aardoppervlak, gaat vervolgens de atmosfeer in, koelt af en condenseert tot regen of sneeuw. Vervolgens verzamelt het water zich in oceanen, rivieren, meren en in de grond waarna de cyclus opnieuw begint.
Het water uit de rivieren, sloten en oceanen verdampt. De damp gaat de lucht in en vormt een wolk. De kleine druppeltjes in de wolk stoten steeds tegen elkaar aan. Zo vormen een heleboel kleine druppels samen één grote druppel.
Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Maar water bevindt zich ook in de lucht als damp en onder de grond in watervoerende lagen als grondwater. De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.)
Purmerend is één van de weerstations waar de hoogst lokaal gemeten neerslag is gevallen. De stad kan straks ongeveer 1400 mm regenval noteren en overstijgt daarmee ook meteen de meeste lokale neerslag ooit. Het laatste record staat op 1387 mm en vond in 1915 plaats in Heemstede.
In onze weersverwachting maken we onderscheid tussen buien en regen. Een bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Wordt voor langere tijd neerslag verwacht uit een min of meer gesloten wolkendek of door een clustering van buien dan wordt gesproken van regen.
Een druppel van 1,5 millimeter doorsnee haalt ongeveer zeven meter per seconde, een van twee millimeter valt met negen meter per seconde. Laten we daarvan uitgaan. Als zo'n druppel uit een gemiddelde regenwolk op tien kilometer hoogte valt, is hij na 18 minuten en 31 seconden beneden.
De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Valt de neerslag in vaste vorm, bijvoorbeeld als sneeuw of ijzel, dan wordt de neerslag door een verwarmingselement in de regenmeter gesmolten.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen. Zo hebben we het een aantal jaren geleden gehad over zure regen.
“Regenwater in een regenwaterput is circa 12°C, feitelijk een ideale brontemperatuur voor een warmtepomp. Dus je kunt ook een warmtewisselaar in het reservoir hangen. Hiermee kan je dan tapwater verwarmen, of gebruiken voor lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming.
De gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag varieert behoorlijk. De meeste neerslag valt in de kustgebieden, de Veluwe, het noorden en in Zuidoost-Limburg. Het droogst is het over het algemeen aan de oostgrens, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg.
Wolken zijn namelijk van groot belang in ons leven. Zonder wolken geen regen en zonder regen geen boer die zijn land kan verbouwen.
Regen is namelijk heel gezond.Je haar gaat er beter van zitten, je huid knapt ervan op en daarnaast is een regenbui vooral een boost voor lijf en leden. Een kapper, huidtherapeut en hoogleraar thermofysiologie zien de zonnige kant van al die buien en leggen uit welke voordelen regen voor onze gezondheid heeft.
Om de eigenschappen van water te begrijpen, moet je wat weten over het watermolecuul. De formule van water is H2O. Dit betekent dat een watermolecuul is opgebouwd uit twee waterstofatomen (H-atomen) en een zuurstofatoom (O-atoom).
Ongeveer 7000 jaar geleden ontdekt men dat water kan gevonden worden door het graven van putten. Dit gebeurt o.m. in Jericho. In Egypte worden de wanden van de putten bekleed met bamboetwijgen. Het water wordt opgehaald met emmers en lederen zakken.
Kookpunt en druk
In een open vat, bijvoorbeeld een pan met water, zal toevoegen van energie leiden tot temperatuurstijging van de vloeistof. Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C.