1) Symptomatische personen. Enkel personen ouder dan 6 jaar met maximaal 5 dagen COVID-19 gerelateerde klachten kunnen getest worden in de apotheek met een sneltest. Wanneer je langer dan 5 dagen symptomen hebt is een sneltest niet betrouwbaar en dien je je te laten testen met een PCR test.
Deze test is gratis als u lichte symptomen hebt of een testcode ontving (CTPC: coronatest prescription code) na een verblijf in het buitenland. U kan ook een zelftest kopen in de apotheek. Als u een verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt u voor een zelftest in de apotheek slechts 1 euro.
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
De PCR test is de meest betrouwbare test die je kunt laten uitvoeren. Bij Coronalab kost een PCR test € 69, deze kosten zijn inclusief een reiscertificaat. Je krijgt altijd op dezelfde dag de uitslag.
Raadpleeg voor je vertrek de website reopen.europa.eu of de website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.belgium.be. Je vindt er de reisadviezen per land. Indien je een PCR-test nodig hebt, kan je een code aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be. Registreer je reis op TravellersOnline.
Wie komt in aanmerking voor de gratis PCR-tests? De gratis PCR-tests voorafgaand aan een reis zijn bedoeld voor mensen die nog niet de kans hebben gehad om zich (volledig) te laten vaccineren. OF je kreeg je eerste dosis minder dan 35 dagen na de eerste uitnodiging, maar je bent nog niet volledig gevaccineerd.
Telefonisch. Bel met 0800 1202 voor de coronatest en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt dit nummer op uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Het telefoonnummer is 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.
Meestal krijgt u de uitslag binnen 24 tot 48 uur.
Een snelle PCR-test kost 120 euro. Hebt u een niet-betalende CTPC-code voor een test, dan betaalt u 70 euro. De resultaten van de test zijn binnen de 3 uur na afname bekend.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
bij een positief resultaat van een zelftest moet je onmiddellijk in isolatie gaan. Het positieve resultaat moet ook bevestigd worden door een PCR-test in een testcentrum of -laboratorium. Contacteer NIET je huisarts, maar vraag een activatiecode voor een PCR-test via het contactcenter op 02 214 19 19.
Als je het virus bij je draagt, kan een antigeentest dan al vroeg aantonen. In tegenstelling tot een PCR test, kan de antigeentest dit snel laten zien; meestal een kwartier na het opbrengen van het monster op de test-cassette.
Zelftest negatief: blijf voorzichtig
Als de uitslag van de zelftest negatief is, dan heeft u waarschijnlijk geen corona. Uw klachten kunnen door een ander besmettelijk virus of een andere bacterie komen. Maar u kunt ook tóch corona hebben. Blijf dus voorzichtig.
Bij een positieve testuitslag ben je een aantal dagen besmettelijk, ook als je geen klachten hebt en daarom ga je in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet door op een eigen kamer te blijven. Je hebt dan geen contact met huisgenoten.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Als u wordt getest, betaalt u hier niets voor. De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD'en (het afnemen van de test, laboratorium-verwerking en uitslag doorgeven) worden betaald vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Bent u getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat u klachten kreeg. U mag eerder uit isolatie als u 24 uur deze klachten niet meer heeft: koorts. hoesten.
Een laboratorium rekent u 50 euro aan voor uw PCR-test. Nochtans hebt u recht op terugbetaling en betaalt uw ziekenfonds 40,74 euro terug.
Zelftesten koopt u bij de apotheek, drogist of supermarkt.
Een zelftest is niet nuttig als u minder dan 3 maanden geleden COVID had (bevestigd met een positieve PCR test). Bewaar zelftesten bij kamertemperatuur en op een donkere plaats, maar nooit in de koelkast of diepvriezer.