Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig. Als de pan beschikt over handgrepen van hout, staal, siliconen of plastic, bakeliet, dan is het lastiger.
In deze gietijzeren braadpan maak je vlees lekker mals klaar. Ook voor het bereiden van bijvoorbeeld mosselen is hij heel geschikt. Handig: je kunt hem ook gebruiken in de oven en zelfs op de barbecue.
In principe kunnen alle volledig metalen pannen, maar met een dunnere bodem moet je dus goed opletten. Gietijzeren pannen zijn ideaal, omdat ze een dikke bodem hebben en de warmte zeer goed verdelen. Deze pannen kunnen in de oven en zorgen ervoor dat het eten snel aanbrandt.
Het materiaal gietijzer kan uitstekend tegen hoge temperaturen en is dus geschikt voor ovens.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting. Het is handig om het eten tijdens het verwarmen af te dekken.
Pannen in de oven gebruiken, kan alleen als het materiaal de hitte van de oven aankan. Dan is een pan ovenbestendig. Welke pannen zijn ovenbestendig, is niet alleen afhankelijk van de pan zelf, maar juist van de handvatten.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los. Ook neemt het zout achtergebleven vetstoffen goed op.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Je zet de bodemplaat op het fornuis, deze verdeelt de warmte. Daarop zet je de buitenpan met hierin de binnenpan. Door de warmtebron aan te zetten begint jouw wonderpan oventje direct te werken. Er is geen tijd nodig om de pan voor te verwarmen zoals je dat bij een oven wel zou doen.
Gebruik je pannen liever niet om zuur, gepekeld of vet voedsel voor of na de bereiding in op te slaan. Gebruik je Tefal-pannen enkel op een kookplaat en niet in de oven, tenzij anders vermeld.
Het beste antwoord. Vaak staat op de icoontjes op het bakje aangegeven waarvoor het allemaal geschikt is, zoals vaatwasser, magnetron en diepvriezer. Heel vaak staat er bij de icoontjes ook een minimale en maximale temperatuur aangegeven waar het bakje voor geschikt is.
Heteluchtovens verwarmen over het algemeen sneller dan elektrische (conventionele) ovens. Niet alleen bij het voorverwarmen, maar ook tijdens het bakproces. Dat klinkt natuurlijk als een enorm voordeel! Maar dit betekent wel dat je extra alert moet zijn.
Behalve wanneer aardewerk wordt gedecoreerd of beschilderd bovenop de extra glazuurlaag, is aardewerk of keramiek perfect geschikt voor de oven. Porselein: is eigenlijk een specifieke soort van aardewerk of keramiek. Het is een mengeling van verschillende grondstoffen, waaronder witte klei en kwarts.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.
In principe is het enige verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven de ventilatoren die een heteluchtoven onder en boven in de oven ingebouwd heeft om de geproduceerde warmte geleidelijk over de oven te verdelen. U herkent dus gemakkelijk een heteluchtoven aan de knop met het icoontje van een ventilator.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting. Het is handig om het eten tijdens het verwarmen af te dekken.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.
Ja, gietijzer roest snel en bij grote temperatuursverschillen, of als je de pan laat vallen, dan kan hij inderdaad breken. Maar… Gietijzer is gemaakt om lang mee te gaan, niet voor niets kom je op rommelmarkten en in antiquariaten regelmatig gietijzeren pannen tegen die al 80 jaar of ouder zijn.