Door het grote oppervlakte van de huid, koelen deze diersoorten snel af. En door hun formaat warmen ze langzaam weer op. Als olifanten met deze temperaturen naar buiten gaan is het erg belangrijk dat de huid droog is, in het bijzonder aan het einde van de staart en bij de randen van de oren.
Wapperen met de oren
De oren van deze olifanten hebben een groot oppervlak en zitten vol met bloedvaten. Als olifanten het warm hebben, stroomt er extra veel bloed naar hun oren. Ook maken ze hun oren nat. Door te wapperen creëren ze een windje en koelt het bloed in de oren van de olifanten af.
Ze moeten warm blijven, ook als het buiten koud wordt, in de winter dus. Veel dieren hebben daarom een warme wintervacht van stevige lange haren met daar tussen dikke, wollige haren. Tussen deze wollige haren zit veel lucht. Die lucht houdt de warmte vast.
Een olifant heeft geen zweet- of talgklieren en daarom moet hij vaak in bad. Daarna nemen olifanten een modder- of een stofbad, om hun huid soepel te houden.
Ze koelen zichzelf af door te hijgen: zo circuleert de hond frisse lucht in zijn lichaam en koelt hij zichzelf af. Hoe koeler de lucht, hoe beter dit werkt. Maar als het buiten warm is gaat afkoelen natuurlijk een stuk lastiger dan wanneer het koel is.
Als een hond het warm heeft of is oververhit dan is het raadzaam om de borst te koelen met een natte doek. Gaat men een natte doek op zijn rug leggen dan bestaat de kans dat hij onderhuids verbrand of zelfs dat het bloed zo heet wordt dat het ernstige gevolgen heeft.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Rond zijn dertigste is een olifant volgroeid en is het dier eindelijk op gewicht. Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf.
Geboorte van een kalfje
Na een draagtijd van 22 maanden wordt een jonge olifant geboren. Een jonge olifant wordt een kalf genoemd. Het kalf weegt bij de geboorte ongeveer tussen de 80 tot 115 kilo!
Naast vele vogels zijn er ook andere dieren die migreren. Voorbeelden hiervan zijn sommige soorten vlinders, padden, palingen, walvissen, rendieren, gnoes en zeeschildpadden. Vlinders die migreren zijn de monarchvlinder, de oranje luzernevlinder en de bogongvlinder.
Zweten alle zoogdieren? Zoogdieren zijn de enige diersoorten die zweetkliertjes hebben, al heeft de ene soort er meer als de andere. Vooral hoefdieren (paarden, koeien), apensoorten en de mens maken gebruik van zweten als manier om zichzelf af te laten koelen.
Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen, hazelmuizen en hamsters houden een winterslaap. Andere dieren, zoals beren, dassen en eekhoorns houden een winterrust.
Olifanten eten alle soorten planten, van gras en fruit tot bladeren en schors – ongeveer 75 tot 150 kilo per dag. Ze besteden gemiddeld 16 uur per dag aan eten! Alle olifanten leven in hechte kuddes, bestaande uit verwante vrouwtjes en hun nakomelingen.
Met behulp van de hotspots is de olifant in staat om zijn temperatuur constant op 36 graden Celsius te houden.
Er leven twee soorten olifanten in Afrika, de savanneolifanten en de bosolifanten. Afrikaanse savanneolifanten zijn de grootste landdieren ter wereld. Een mannelijke olifant wordt 'de bul' of de stier genoemd. Hij kan wel 5 meter lang worden, is ruim 3,7 meter hoog bij de schouder en weeg zo'n 6 ton.
Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje.. Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen.
Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen. Ze kunnen de spieren in de benen blokkeren zodat ze niet omvallen. Alleen is dit een fase van lichte slaap. De diepe slaap en de slaapperiode die wij kennen als REM-slaap komen ook bij zoogdieren voor.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
Door hun grote oren hebben olifanten een uitstekend gehoor, maar olifanten kunnen ook erg goed 'horen' met hun poten. Met hun gevoelige poten voelen ze trillingen van kilometers ver weg.
Oren en tenen om te horen
En wist je dat olifanten ook 'horen' met hun tenen? Nog niet zo lang geleden is ontdekt dat olifanten vooral in hun voorvoeten zogenaamde 'lichaampjes van Pacini' hebben. Dat zijn zintuigen die grondtrillingen kunnen waarnemen, tot op wel dertig kilometer afstand.
Olifanten hebben bij toeval stapje voor stapje een slurf ontwikkeld. Omdat zo'n slurf wel hanig bleek te zijn hadden de olifanten met slurf een betere kans om te overleven dan de olifanten zonder slurf.
Toch raadt ze niet aan om een natte handdoek op een hond te leggen. "Het gevaar van deze methode is dat het maar heel weinig zin heeft. De handdoek warmt heel snel op tot dezelfde temperatuur als de huid van de hond, de hond koelt dan verder niet af."
Zet een badje met een laagje ondiep, vers water klaar waar je hond lekker in kan pootjebaden. Dit water moet fris, maar niet ijskoud zijn. Laat je hond nooit zonder toezicht in een zwembadje spelen! Zorg ook buiten voor extra veel schaduw door een parasol neer te zetten of zonnedoek op te hangen.
De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, namelijk 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.