Ze kunnen zich kwetsbaar opstellen en feilloos aanvoelen waar een naaste behoefte aan heeft, maar doen dit om mensen aan zich binden. Zo voorzien ze zich van 'narcistische voeding' in de vorm van aandacht en bevestiging, waardoor ze hun eigen (kwetsbare) ego in stand houden.
Een narcist waant zichzelf vaak superieur, maar dat brengt meteen ook een extreme kwetsbaarheid met zich mee. 'Dat opgeblazen zelfbeeld is zo makkelijk aan het wankelen te brengen', vertelt Eddie Brummelman, schrijver van het boek 'Bewonder mij!' .
Ongelukkig. Hoewel narcisten met hun narcisme veel kunnen bereiken blijven ze meestal ongelukkig, zoals Fortuyn eerlijk toegaf in een interview met Theo van Gogh.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Jaloezie: narcisten zijn vaak (extreem) jaloers op anderen of denken dat anderen jaloers zijn op hen. Agressie: narcisten kunnen (extreem) woedend worden en vijandig of agressief gedrag vertonen. Hun stemming wisselt sterk, ze zijn onvoorspelbaar.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Binnen een narcistisch gezin ben je altijd onderwerp van vergelijking met anderen binnen of buiten het gezin en je kan er maar beter voor zorgen dat je goed (genoeg) uit die vergelijking komt. De narcist binnen het gezin zal vaak het ene kind voortrekken ten koste van het andere kind.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Conclusie. De handelingen van een narcist zijn erg destructief en maken alles kapot. Hij zal uiteindelijk weinig tot geen mensen meer overhouden in zijn omgeving. Het is bijna onmogelijk om voor jou als normaal denkend mens, bij deze narcist te kunnen blijven.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Als je een narcistische partner hebt en het lijkt erop dat hij niet alleen kan zijn, dan is dat schijn. Hij wil dat je thuis blijft, want hij wil je niet delen met anderen en hij gunt jou geen leuke tijd terwijl hij alleen thuis zit. Een narcist kan heel goed alleen zijn.
Veel mensen die uit een relatie met een narcist komen, zijn uitgeput, hebben een laag zelfbeeld en geven aan zichzelf niet meer te herkennen. De enige manier om een relatie met een narcist te verbreken is door er een hele harde punt achter te zetten.
Omdat de narcist vooral zichzelf belangrijk vindt, gaat dat meestal ten koste van anderen. Ze hebben gebrek aan emotie, berouw en schuldgevoel. Verwacht dus geen excuses of een troostend woord. Ze leven niet vanuit hun gevoel maar vanuit hun verstand.
Narcisten hebben vaak moeite met het erkennen van hun eigen fouten en verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. Ze kunnen wel spijt betuigen, maar dit is vaak niet oprecht en slechts een middel om hun eigen behoeften te bevredigen.
Narcisten houden helemaal niet van hun huisdieren. Een narcist is een wandelend zwart gat: ze vreten energie. Het werkt dus omgekeerd. Huisdieren zijn voor een narcist een onuitputtelijk bron van aandacht en onvoorwaardelijke liefde.
Wanneer je iets anders doet, zegt of denkt wordt de narcist boos en onrustig. Een narcist ziet jou ook niet als een echt mens met eigen gedachten en gevoelens, maar slecht als een deelnemer in zijn verhaal.
Narcistische jaloezie is typisch bij mensen met een fundamentele breuk in hun ego. Ze beschouwen zichzelf op de een of andere manier als tekortschietend en compenseren dit door zichzelf hoog te waarderen. Ze realiseren zich dit meestal niet en het gaat allemaal onbewust door.
Kinderen met een narcistische opvoeding
voelen zich verantwoordelijk voor de gevoelens en het welzijn van anderen. hebben de neiging zichzelf af te keuren en zich te verontschuldigen. doen hun uiterste best om harmonie te bewerkstelligen en gevoelens van anderen te verzachten.
Uit onderzoek is gebleken dat het behandelen van de narcistische-persoonlijkheidsstoornis mogelijk is. Tijdens psychotherapie wordt meestal gewerkt aan het leren stellen van realistische doelen, het leren verdragen en accepteren van kritiek en het zich leren verplaatsen in de behoeften en gevoelens van anderen.
De narcist kan geen sorry zeggen. Maar er speelt meer. Hij vindt het vaak ook lastig om überhaupt zoiets te ervaren als schuldgevoel.
Omdat de narcist nooit emotioneel betrokken is geweest in deze vriendschap. Een narcist mist empathie waardoor hij/zij zich niet kan inleven in de ander en oppervlakkig emotioneel betrokken is. De narcist heeft grote moeite om te metaliseren dus je bent goed of slecht (zwart/wit).
Als jij degene bent die de narcist verlaat, val je direct zijn ego aan. Je zal dan geconfronteerd worden met zijn narcistische verwonding. Deze zal zich uiten in grote woede en bittere wraak. Een narcist voelt zich bedreigd als je hem verlaat.