Muskuseenden kunnen vliegen, de vrouwtjes aanzienlijk beter dan de mannetjes. Dit komt door het verschil in gewicht. Het mannetje, de Woerd, wordt 4,5 tot 6,3 kilo. Het vrouwtje 2.3 tot 3.2 kilo.
De muskuseend is een eend, maar heeft ook overeenkomsten met ganzen. Ze grazen ook net als de gans en brengen minder tijd door op het water dan gelijk welke andere eendensoort. De levensverwachting in het wild is 7 tot 8 jaar maar als huisdier en onder goede omstandigheden kunnen ze 20 jaar worden.
Op het menu van de muskuseenden staan gras, voedselresten, wormen, insecten, waaronder pissenbedden en mieren, amfibieën, vissen en reptielen. Is hun terrein groot genoeg, dan scharrelen ze zelf hun kostje bij elkaar en hebben ze nauwelijks bijvoeding nodig.
Kenmerkend voor de tamme muskuseend zijn de rode wratten rond de ogen, die bij de wilde muskuseend veel minder aanwezig zijn. Het mannetje (de woerd) is tweemaal zo groot als het vrouwtje. De muskuseend is een grote vogel die in verhouding niet zwaar is, maar die wel korte poten en grote voeten heeft.
Kenmerkend is onder meer dat ze niet vliegen maar hoog opgericht rondlopen, ze kunnen wel kortstondig een meter hoog fladderen. De Indische loopeend kan wel enorm snel rennen vandaar dat ze in de Engelse taal Indian runnerduck genoemd worden. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst.
Eendentrek. De Loopeend is een gedomesticeerde soort en zal dus niet op trek gaan. Daarnaast kan deze eend nauwelijks vliegen. Zolang ze beschutting tot hun beschikbaarheid hebben, heeft de Loopeend geen extra aandacht nodig als het weer kouder en natter wordt.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Zoek je een andere manier om eenden te verjagen, overweeg dan een sproeier met bewegingsmelder. Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.
Naast de ruimte om rond te scharrelen hebben loopeenden een nachthok nodig waarin ze beschut kunnen zitten bij slecht weer. Een kleine schuur of een groot hok is hiervoor prima. Leg droog stro op de bodem en zorg ervoor dat de dieren droog en warm kunnen zitten. Als het echt koud is, moet het er ook warm genoeg zijn.
Met z'n rare rode wratten op de neus en rond de ogen, z'n korte poten en grote voeten, mag de muskuseend zich zeker niet moeders mooiste noemen. Maar aantrekkelijk zijn ze wel, vanwege hun tamme, sympathieke karakter en de geringe eisen die ze stellen aan hun verzorging.
Gedurende die tijd heeft de wilde eend een broedsel meestal bestaande uit 7 tot 11 eieren (maar kan lopen van 1-13). Broedduur: 24-32 dagen. Het nest is een ondiep kuiltje in de buurt van water, bedekt met mos, donsveertjes en takjes. Broedt in paartjes of in losse groepen.
Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze.
Als het mannetje haar bevalt dan draait het vrouwtje haar kont zo dat paring volgens de gedragsbiologe makkelijker maakt. Het vrouwtje kiest dus een partner en niet het mannetje. > 97 Procent van alle vogels heeft überhaupt geen penis.
Eenden zijn agressief
Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Hoeveel kost een eend? Eenden kosten naargelang van de soort of het ras 5 tot 25 euro per dier. De prijs voor eendenvoer varieert van 1 tot 5 euro per kg. Reken op ongeveer 5 euro per eend per maand voor het voer en verzorging.
Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten. Dit kunnen eenden van hetzelfde soort zijn, maar ook verschillende koppeltjes van andere soorten.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Om positief te eindigen: het kan goed gaan bij het houden van kippen en konijnen, maar een voorwaarde daarbij is dat de kippen en de konijnen bij elkaar kunnen zitten op een groot grasveld, maar wel in verschillende nachthokjes zitten.