Ze zijn de nattigheid dus best gewend en kunnen jaren goed blijven groeien op water. Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendrons, de graslelie, Syngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.
Een Monstera kan je prima stekken op water. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de afgeknipte stek in een glazen fles of potje te zetten. Vervang het water elke week om de stek van genoeg voedingsstoffen te voorzien. Na een aantal weken zullen de wortels vanzelf gaan groeien.
Dat planten water nodig hebben om te leven wist je natuurlijk al, maar wist je ook dat sommige planten volledig op water kunnen staan? Alle potgrond is dan van de wortels afgespoeld, waardoor je heel mooi ziet hoe de wortels zich onder water ontwikkelen.
Heeft jouw pannenkoekplant nog niet genoeg wortels om zelfstandig te groeien? Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.
Tal van planten lenen er zich toe, zoals klimop, Anthurium (1), Philodendron (2), Epipremnum (3), Scindapsus pictus, Tradescantia (4), begonia's, varens, de graslelie (Chlorophytum) (5) en de parapluplant (Cyperus alternifolius).
De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden. De plant krijgt te weinig licht, wanneer je in de winter geelbruine vlekken in het blad ziet komen.
Maak kennis met de Tillandsia, ook wel het luchtplantje. Een plant die geen aarde nodig heeft, nauwelijks water, zichzelf automatisch vermeerdert, tegen hoge temperaturen kan en een beetje vorst, en als je hem totaal verwaarloost gaat-ie nog steeds niet dood.
Stekken doe je door een stukje van de plant af te knippen en dat stukje in het water te zetten of in de aarde, zodat het stukje plant wortels kan ontwikkelen en daarna uit kan groeien tot een nieuwe plant.
Let wel op dat je op die manier niet te veel water geeft. ,,Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar de plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
Je kent het principe van een plant in het water natuurlijk van het stekken, maar er zijn ook grotere kamerplanten die in een vaas, fles of karaf met water kunnen overleven. Dit zijn bijvoorbeeld de begonia, monstera, pannenkoekplant, philodendron, klimop, avocadoplant en anthurium.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
Kun je de Monstera stekken zonder luchtwortel? Helaas niet. Je kunt bijvoorbeeld wel een enkel blad afsnijden, maar enkel de bladsteel zal geen nieuwe plant vormen.
Het ligt er aan hoe je je plant laat groeien, wat je met de luchtwortels kunt doen. Groeit jouw Monstera op een mospaal, dan kun je de punt van een luchtwortel tegen de paal leggen, zodat deze hierin gaat groeien. Dit kun je nog extra stimuleren door de mosstok regelmatig te vochtig te maken met de plantenspuit.
Monstera verzorging behoort niet tot je grootste uitdagingen van de week, want de populaire Gatenplant is een makkelijke kamerplant als het aankomt op verzorging. Met zijn Zuid-Amerikaanse mentaliteit is hij namelijk niet zo moeilijk. Alles tranquilo!
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
Zo krijgen de bladeren van jouw Monstera gaten
Zoveel mogelijk indirect licht en eventueel een klein beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je je plant een mosstok geeft om te laten groeien, gaat het nog sneller, maar dat is niet essentieel.
De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias, Bucephelandra en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen.
Anubias Nana
De Anubias soort is door de jaren heen erg bekend geworden en met goede redenen. Het is een sterke plant, de bladeren voelen bijna net zo hard als plastic en de plant kan bijna in ieder aquarium gehouden worden.
Gemakkelijke aquariumplant #1: javamos!
Tja, niet veel over te zeggen: dit plantje groeit echt in àlle omstandigheden. Of je nu veel of weinig licht gebruikt, aquariumbemesting of niet, dit plantje zal het wel overleven. Het leuke aan mos is dat je garnalen het heerlijk vinden om zich erin te verstoppen.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
Je kunt een nieuw aangeschafte orchidee op water zetten, maar ook orchideeën die al enige tijd in huis staan te schitteren zijn geschikt. Sommige plantenliefhebbers zetten zelfs orchideeën die al een tijd meegaan op water om ze een nieuw leven in te blazen.