Ja, de molton kan zeker ook in de droger. Maar voor de kwaliteit van de stof is drogen op een wasrek altijd het beste. Doe de molton na de eerste wasbeurt altijd in de droger. Zo gaat hij minder snel pillen en wordt hij extra wollig.
Hoeslakens en molton matrasbeschermers
Altijd voor gebruik wassen op 60 graden! Hiermee voorkom je de kans op pilling.
Wasbaar tot 60 graden en wij adviseren om deze waterdichte molton niet in de droger te doen voor de levensduur van het product.
Denk aan je molton/matrasbeschermer
Het algemeen advies is om je molton/matrasbeschermer iedere maand te wassen, in de zomer ook vaker dan in de winter.
Laat moltons maar ook ander beddengoed niet te lang in de droger zitten. Zit een molton te lang en/of op een te hoge temperatuur in de droger dan heeft u de kans dat deze gaat krimpen en heeft u kans op meer kreukels.
Een waterdichte molton kunt u nooit in de droger plaatsen.
In de meeste gevallen is het niet verstandig om de matrashoes in de droger te doen. Wij adviseren om voor de zekerheid de matrastijk aan de lucht te laten drogen. Check ook hier voor de zekerheid het waslabel.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Mannen tussen de 18-25 jaar zijn het ergst.
Zij wassen hun beddengoed maximaal vier keer per jaar! Ongelooflijk maar waar! Het kan toch niet dat men niet beseft hoe smerig dit is? Dit terwijl 62% van de vrouwen in de leeftijd van 35-50 jaar hun beddengoed één maal per week vernieuwen.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een molton geen stof maar een techniek. Die techniek is het 'ruwen' van bijvoorbeeld katoen of polyester. Hierdoor voelt de stol zachter aan dan een normaal hoeslaken. Daarnaast heeft een molton hoeslaken veel betere vocht regulerende eigenschappen.
Een matrasbeschermer (molton) absorbeert vocht en is vaak anti-allergisch. Bovendien verhoogt een molton het slaapcomfort. Het is dus zeker aan te raden om naast een goed hoeslaken ook zeker een molton in huis te halen!
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Onderzoek wees uit dat er zo'n 1,5 miljoen mijten in ons beddengoed leven. Door je bed niet op te maken, is het dus minder vochtig en warm. En dat zou er voor kunnen zorgen dat de beestjes dehydrateren en sterven, zeggen de onderzoekers. Beter dus om je beddengoed opengeslagen op je bed te laten liggen.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken. Bij ons zitten er al kussenslopen bij het overtrek, dus dan bent u direct klaar.
Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn. Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Drogen. Voor het drogen van je matrastopper kun je gerust gebruik maken van een droger. Dit is ideaal wanneer je wilt dat de topper snel weer droog is. Maar denk erom dat je de matrastopper niet centrifugeert.
Om huisstofmijt te doden dien je te wassen op minimaal 60 graden Celsius, maar sommige materialen laten andersom maximaal 30 of 40 graden Celsius toe. Gebruik het wasvoorschrift op de matrasbeschermer of ga uit van de laagste temperaturen, om krimpen en andere problemen te voorkomen.