Oormijten zijn erg besmettelijk voor dieren onderling. Met name jonge dieren zijn er gevoelig voor. De oormijt wordt via direct contact overgedragen van het ene dier op het andere dier. Oormijt kan ook besmettelijk zijn voor mensen, maar dit komt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen voor.
Een oormijt is een microscopisch klein, spinachtig diertje, dat zich meestal ophoudt in de gehoorgang van dieren en daar ontstekingen veroorzaakt. De oormijt leeft in de gehoorgang van oorsmeer (cerumen) en huidschilfers.
Er zijn diverse manieren om oormijt te behandelen: Allereerst zijn er producten om de oren schoon te maken. Er zijn diverse merken oorreinigers op de markt zoals Otoclean, CDvet, Monoclean en Dermiel. Oordruppels: er zijn speciale middelen beschikbaar, maar daarvoor is een recept van de dierenarts nodig.
Oormijten kun je aan de buitenkant van het oor niet vaststellen. Als je vermoedt dat je kat er last van heeft, ga dan met hem naar de dierenarts. Die kijkt met een otoscoop in het oor van je kat. Soms is een uitstrijkje van de oren nodig.
Oormijt, officieel 'otodectes cynotis', is een veelvoorkomende en relatief ongevaarlijke externe parasiet infectie. Oormijt kan gevaarlijk worden op het moment dat de kat een allergische/overgevoelige reactie heeft. Het gevolg: ernstige irritatie van het oor.
Oormijt is erg besmettelijk en het gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk dat u uw hond(en) laat behandelen om de oormijt te bestrijden.
Oormijten zijn infectieus
Oormijten zijn besmettelijk: ze worden via direct contact overgedragen van het ene dier op een ander dier. Een infectie met oormijten kan op iedere leeftijd voorkomen maar we zien het vooral bij pups en kittens; bij volwassen dieren komt het relatief weinig voor.
Oormijten zijn kleine parasieten die in het oor van een kat kunnen leven. Oormijt komt niet alleen voor bij katten, maar ook bij honden, konijnen, knaagdieren of andere huisdieren. De oormijt kan in de gehoorgang van de kat overleven door zich te voeden met oorsmeer, huidschilfers en vocht.
Oormijten zijn achtpotige parasieten die bij zowel honden als katten voorkomen. Ze leven in de uitwendige gehoorgang.
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Oormijten zijn kleine uitwendige parasietjes of beestjes die in en rond de gehoorgangen van dier leven en niet met het blote oog te zien zijn. Ze zien eruit als kleine, witgrijze spinnetjes en ze zorgen voor heel wat jeuk en irritaties in de gehoorgangen van onze huisdieren.
Azijnzuur kan je helpen om een oorontsteking te voorkomen. Het kan namelijk de groei van bacteriën vertragen en daarmee voorkomen dat je een oorontsteking oploopt. Daarnaast kan azijn helpen bij het behandelen van een oorontsteking. De ontsmettende werking van azijnzuur kan namelijk helpen tegen de ontsteking.
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken.
De meeste klachten van jeuk in het oor worden veroorzaakt door overmatig oorsmeer, veelvuldig peuteren, eczeem of een reactie op oordoppen/oorstukjes. Minder voorkomende oorzaken zijn gehoorgangontsteking en allergieën.
Het eerste teken dat je kat last heeft van oormijt is vaak een verhoogde krabactiviteit rond de oren. Ze kunnen hun kop schudden of scheef houden, of constant aan hun oor likken. Als je dichterbij kijkt, kun je donkere, korrelige afscheiding in de oren van je kat zien, die eruit kan zien als gemalen koffiebonen.
Oorreiniger voor honden
Gebruik een speciale oorreiniger, die geschikt is voor huisdieren zoals Petz Therapy Milde Oorreiniger. Deze oordruppels, op basis van plantaardige etherische oliën waaronder aloë vera, reinigen de oren op een veilige manier en herstellen de natuurlijke flora in de gehoorgang.
De oren van katten zijn vooral gevoelig voor infecties met de oormijt Otodectes cynotis en daarnaast voor infectie met pus-producerende bacteriën. Wanneer de gehoorgangen van een kat vies ogen of op een andere manier afwijkingen laten zien, is het verstandig dit te laten controleren door een dierenarts.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Vachtmijt bij een kat: de behandeling
Behandel je huisdier en zijn omgeving met een middel tegen mijten zoals selamectine of een omgevingsspray. Herhaal het toedienen van het middel na vier weken. De huisdieren die in contact zijn geweest met het besmette huisdier moeten ook worden behandeld.
De oormijten zelf doen je kat geen pijn, maar ze kunnen wel voor flink wat irritatie zorgen. In de eerste plaats natuurlijk de jeuk waar een kat niet goed bij kan. Je kunt je wel voorstellen dat het heel vervelend is als je jeuk hebt aan de binnenkant van je oor, want daar kun je precies niet krabben.
Otimectin is een oorgel speciaal ontwikkeld voor de behandeling van oormijt bij katten.
Het is beter om een pluisvrije katoenen doek een beetje te bevochtigen en de oorschelp langzaam van buiten naar binnen schoon te vegen. Hier helpt het om het oor met je linkerhand vast te houden. Herhaal dit nog eens met een nieuwe doek en doe dit voorzichtig, zodat het niet pijn gaat doen of wonden veroorzaakt.
De meest voorkomende verschijnselen van een oormijt infectie zijn schudden met de kop, krabben aan de oren en een grote hoeveelheid donkerbruin gekleurd oorsmeer. Vaak ruiken de oren sterk. De mijten kunnen ook op de huid, met name de kop voorkomen, waar ze voor algemene jeukklachten kunnen zorgen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond met zijn kop schudt. Zo kan het zijn dat je hond dit gedrag vertoont vanwege een medische oorzaak, denk aan oorpijn en bloedoor. Ook kan het zijn dat je hond zijn kop schudt vanwege overspronggedrag, ter ontspanning of vanwege stress.
Een reiniger die bacteriën doodt, ziektekiemen bestrijdt en jeuk en irritatie verzacht, is nu aan te bevelen. De Vetericyn-Oorzorg is daar zeer geschikt voor en is vrij van alcohol, schadelijke steroïden en geeft snelle verlichting van jeuk én zorgt voor een efficiënte reiniging van de oren van jouw hond.