De Maine Coon is één van de meest populaire kattenrassen in Nederland. Het is een stoer uitziende halflangharige kat die in verschillende kleuren voorkomt. De Maine Coon staat erom bekend vriendelijk, speels en intelligent te zijn. Hij gaat graag naar buiten, ongeacht de weersomstandigheden.
Warmte. Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht.
Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden (normaal tussen 38-39 graden) komt, kunnen organen beschadigd raken en de kat komt dan snel te overlijden.
Kat: 38.0°C tot 39.5°C
Door stress en inspanning kan de temperatuur snel 0,5 tot 1,0 graad stijgen. Bij de dierenarts kan de temperatuur van uw hond of kat hoger zijn dan thuis. Het is daarom raadzaam om de temperatuur van uw hond of kat thuis te meten. Liefst twee maal per dag gedurende enkele dagen.
Katten kunnen overtollige warmte alleen kwijt door hun voetzolen of door zich te wassen. Ze zweten niet of raken de warmte niet kwijt door te hijgen zoals mensen en honden. Met de warme dagen in het vooruitzicht is het goed om hier rekening mee te houden.
Tegels kunnen uw kat prima verkoelen. Een kelder, badkamer, toilet of trapkast kan dan ideaal zijn. Houdt de gordijnen dicht en de ramen open, juist 's nachts. Een licht briesje (ventilator) is wel zo aangenaam.
Katten houden van warmte
Ze kunnen warmte over het algemeen erg goed verdragen, maar let op: het kan voor katten soms ook té warm zijn. Katten kunnen namelijk nauwelijks zweten. De enige plek waar zij kunnen zweten is vanuit hun voetkussentjes. Ze raken hun warmte dus niet zo makkelijk kwijt.
Als je hond of kat het erg warm krijgt en de warmte niet kwijt kan dan is er een grote kans op oververhitting. Dit is erg gevaarlijk voor je huisdier en zij kunnen er zelfs aan doodgaan. Oververhitting is als de temperatuur van je hond of kat oploopt tot boven de 41 graden.
Ventilatoren kunnen voor verkoeling zorgen, maar zet ze zo neer dat de rustplaats van je kat niet in de luchtstroom komt te liggen. Katten liggen niet graag op de tocht! Lekker, even een raampje open.
De kat kan verschillende symptomen laten zien bij oververhitting: Onrustig gedrag of juist erg sloom. Hijgen of snelle ademhaling. Kwijlen.
Katten hebben over het algemeen geen problemen met de kou, dankzij hun wintervacht en natuurlijke afweermechanismen. Als katten het koud hebben, zoeken ze warme plekjes op om op te warmen.
Ventilatoren en airco's zijn net als voor mensen een geweldige manier om voor afkoeling te zorgen bij katten. Zet daarom de airco aan en plaats een ventilator gericht op de favoriete chillplek van je kat. Vergeet de ventilator niet uit te zetten om ongelukken te voorkomen als je niet thuis bent.
Wanneer je kat lekker in de zon ligt te chillen, maken ze net als mensen vitamine D aan. Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor; twee mineralen die belangrijk zijn voor de botten en het skelet van je kat. Nog een overeenkomst met mensen; te veel zon is ook voor een kat niet goed.
Kat afkoelen met een koelmat of koeldeken
Koelmatten zijn vaak gevuld met een gel welke de warmte van de kat opneemt. Een koelmat koelt je kat heel geleidelijk af en is volkomen veilig. Katten zijn echter ook eigenwijs en het zal dus wel even de vraag zijn of je kat er ook op gaat liggen.
Kwijlen komt vaak voor bij katten die gebitsproblemen, een tandvleesontsteking of een keelontsteking hebben. Ook als uw huisdier misselijk of angstig is, kan zij kwijlen. Daarnaast kan een haarbal haar dwars zitten of zit er iets in haar bekje.
Katten kunnen prima zwemmen als het moet
Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat katten geen water kunnen verdragen. Katten kunnen prima zwemmen als het moet. En sommige rassen, zoals de Turkse Van, de Maine Coon, de Bengaal en de Abessijn staan erom bekend dat ze van water houden en er zelfs in spelen.
Ook zijn bij een kat die stress ervaart, vaak de pupillen verwijd, is er onrust en verhoogde waakzaamheid, en zijn er soms overreacties op op zich onbetekenende gebeurtenissen. Verder kan een kat vaker aan zichzelf gaan krabben of likken, of zelfs eigen haren gaan uittrekken.
Door een van haar voorpootjes even kort onder te dompelen, voelt ze hoe hoog het waterpeil staat en kan ze natte ongelukjes voorkomen. Sommige katten zie je zelfs het water uit hun bakje 'oplepelen' en van hun pootje aflikken. Of ze geven er een duw tegen, zodat het water in beweging komt en ze het beter kunnen zien.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Sociaal gedrag
Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen. Ze vormen samen een zogenaamde sociale groep. Dit kunnen dus ook twee katten binnen een groep van meer katten zijn!
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.