Een bacteriële longontsteking is tegenwoordig goed te behandelen met een antibioticum, maar het blijft van belang om de longontsteking tijdig te diagnosticeren. Als een longontsteking te lang blijft sluimeren, kunnen de longblaasjes ernstig aangetast worden waardoor de longinhoud flink kan afnemen. Dit kan fataal zijn.
U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
Een verwaarloosde longontsteking kan ernstige complicaties geven. In een gevorderd stadium kan een longabces ontstaan (ingekapselde ontstekingshaard), een empyeem (pus longvliezen) of een septische shock (bacteriën in de bloedbaan).
Bij een longontsteking voelt de patiënt zich benauwd en heeft hij vaak moeite met ademen. Dat kan angstig zijn. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn.
Als je pijn hebt bij het ademhalen, benauwd bent en veel hoest.En als je daarnaast koorts en spierpijn en minder eetlust hebt, heb je misschien wel een longontsteking.
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.
Door longontsteking kunt u pijn aan de borstkas/schoudersen (hoge) koorts hebben. Om de pijn en koorts tegen te gaan, schrijft de arts pijnstilling voor, zoals paracetamol. Geef pijnklachten wel altijd door aan de verpleegkundige. Pijn kan ook een andere oorzaak hebben.
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch.Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kun je nog wel weken hoesten. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat jouw conditie weer op peil is en je weer helemaal de oude bent.
Tips bij een longontsteking
Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest. Drink veel water, vooral als je koorts hebt. Rook niet en voorkom meeroken.
Bij ouderen zijn de symptomen vaak niet zo typisch. Meer dan een derde van de ouderen met een longontsteking heeft bijvoorbeeld geen koorts.
Bij een longontsteking moeten er altijd medicijnen gebruikt worden. Neem dus altijd contact op met uw arts als u denkt dat u een longontsteking heeft. Een longontsteking kan namelijk levensbedreigend zijn.
Hoewel de ontsteking met antibiotica meestal snel verdwijnt, kan het herstel weken tot zelfs maanden duren. Zeker als u een chronische longziekte, zoals astma of COPD heeft. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.
Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken.
Soms verloopt de infectie echter ernstig en ontwikkelt deze zich tot een longontsteking met langdurige hoest. Deze longontsteking wordt ook wel een atypische longontsteking genoemd, wat zoveel wil zeggen als dat de uitingsvorm ervan afwijkt van een 'normale' longontsteking.
Een acute ontsteking is de reactie van het lichaam op schadelijke stimuli – het maakt het genezingsproces van beschadigde weefsels mogelijk en verdwijnt dan. Chronische ontstekingen zijn volhouders en houden zichzelf in stand.
Kortademigheid. Vaak terugkerende longontsteking of een luchtwegontsteking die maar niet overgaat, ook niet na antibioticagebruik. Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders.
Wist je dat jouw longen de oorzaak kunnen zijn van jouw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
De tijd tussen contact met de ziektekiem en de klachten (de incubatietijd) bedraagt 1 tot 4 weken.
Met een röntgenfoto kan de arts het verschil zien tussen bronchitis en een longontsteking. Met een slijmkweek onderzoekt de arts een beetje van je opgehoeste slijm. Hij kijkt of er bacteriën in zitten. Zo kan de arts je de juiste behandeling geven.
U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica). De koorts wordt minder vanaf 2 tot 3 dagen nadat u bent gestart met de medicijnen.
Longontsteking
Afhankelijk van de ernst van de longontsteking, voelt de patiënt ook pijn aan borst, buik en rug. Andere symptomen: benauwdheid, misselijkheid, koorts en verlies van eetlust. Bij een bacteriële longontsteking dienen artsen antibiotica toe.
Wat zijn de symptomen van een longontsteking? De symptomen van een longontsteking zijn vrijwel dezelfde als die voor griep.Het verschil is dat griepsymptomen na zo'n drie dagen overgaan, een longontsteking doet dat niet. Bij controle van de longen met een stethoscoop hoort de arts een knetterend geluid.