Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen. Als de konijnen niet meer op de bank kunnen komen, zullen ze het op den duur vergeten.
Op schoot klimmen
Ga naast je konijn of knaagdier zitten. Zorg ervoor dat je een lekkere beloning in jouw hand hebt. Laat je knager weten dat je iets lekkers hebt, en laat het neusje zijn werk doen. Ga met je hand voor het neusje van je knager en begeleid jouw hand geleidelijk naar jouw schoot.
Laat je hand rustig op de plek waar die is en wacht tot je konijn weer rustig is. Zo leert hij dat het bijten niet helpt en krijgt hij de kans om te merken dat je handen niet zo eng of vervelend zijn als hij dacht. Praat vriendelijk en rustig tegen hem als hij rustig blijft en niet bijt, en geef hem iets lekkers.
Konijnen bijten om zichzelf te beschermen. Ze kunnen niet praten en in veel situaties niet wegrennen om in veiligheid te komen. Als hij zich bijvoorbeeld in zijn hok in het nauw gedreven voelt kan hij in de aanval gaan.
Territorium verdedigen
Een tweede, veel voorkomende reden waarom een konijn bijt, is territoriaal gedrag, ook wel hoknijd genoemd. Dit wordt vooral veel gezien bij vrouwtjeskonijnen (voedsters) die alleen in een hok worden gehouden, hoewel het ook wel bij mannetjes (rammen) voorkomt.
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Kloppen met poten
Dit is een van de hardste geluiden die konijnen maken en daar is ook alle reden toe. Ze doen het als ze schrikken of bang zijn voor iets en hun soortgenoten willen waarschuwen voor dreigend gevaar. Met wijd open ogen zoeken ze vervolgens een schuilplaats.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Soms kan een konijn agressief gedrag vertonen zoals bijten, grommen of knorren. Waarom doet een konijn dit en hoe ga je om met dit gedrag? Een van de gouden tips: blijf rustig, dan wordt je konijn waarschijnlijk ook rustiger.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Konijnen leren hun naam
Verwacht echter niet dat je konijn dit van de ene op de andere dag zal leren. Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Wanneer het konijn vrolijk rondhuppelt of zelfs naar je toe komt is dit een goed teken. Je kunt in dit geval het konijn aaien en knuffelen. Als het konijn stil zit of angstig is kun je het konijn het beste even met rust laten.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Een konijn uit zijn angst door in de aanval te gaan. Een konijn dat de mens vertrouwt zal nooit grommen, aanvallen of bijten. Konijnen zijn zeer intelligent, sociaal en hartelijk. Ze kunnen ook heel ondeugend, gewillig, vernielzuchtig en wraakgierig zijn.
Spelen met je konijn
Je kunt zelf spellen maken, zoals een wipwap, een brug, een hoepel, een slalom of een hindernis. De meeste konijnen vinden spellen leuk die hun natuurlijke gedrag naar boven haalt. Een duel bowlen zal de ondeugendheid in je konijn aanspreken, omdat ze het leuk vinden om dingen om te gooien.
Meestal begint het met snuffelen, en daarna proberen ze op elkaar te rijden om de rangorde te bepalen. Rijdt het ene konijn op het hoofd van de ander, duw deze er dan wel af omdat het onderste konijn dan kan bijten. De konijnen gaan hierbij vaak ook om elkaar heen cirkelen, wat 'vlinderen' wordt genoemd.
Likken en aaien
Konijnen likken elkaar. Als een konijn de mens likt, is dat een teken dat het konijn hem/haar aardig vindt. Als het konijn zijn kop onder de hand legt wil het konijn daar geaaid worden zoals konijnen dat bij elkaar doen. Met één vinger over het kopje en vooral de oren voldoet uitstekend.
Konijnen worden vaak gezien als gemakkelijke huisdieren. Dat is echter niet terecht. Konijnen zijn ontzettend leuk, maar het zijn ook vrij gevoelige dieren die ruimte, goede voeding en aandacht nodig hebben. Als u weet wat u doet, kunt u een konijn prima als huisdier houden.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.