Zit jouw konijn het overgrote deel van de dag in een konijnenhok? Dan is het belangrijk om hem regelmatig los te laten lopen. Bewegingsvrijheid is namelijk een van de basisbehoeften van konijnen. Wanneer ze even los kunnen lopen, bijvoorbeeld in de tuin, dan zullen ze hier flink van genieten.
Uiteraard kunnen we nooit met zekerheid weten of deze konijnen nu ontsnapt zijn, of gedumpt zijn. Maar helaas leert onze ervaring dat gevonden konijnen zelden tot nooit weer bij hun oorspronkelijke eigenaar belanden.
Voor konijnen is onbeperkte vrijheid, dus 24/7 vrij rond kunnen lopen, natuurlijk het meest ideaal. Maar om uiteenlopende redenen is dat voor veel mensen niet haalbaar.
Een konijnenren is wel veilig genoeg te maken om die rovers buiten te houden, maar de hele tuin is vaak niet te doen. Overweeg dus goed of het loslopen het risico waard is. Konijnen zijn slopers. Van nature hebben konijnen een behoorlijk knaag- en graaf instinct.
Tamme konijnen kunnen, anders dan hun wilde soortgenoten, slechts zeer korte tijd in het wild overleven. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste onderkennen tamme konijnen geen gevaar. Wilde konijnen slaan op de vlucht bij confrontatie met roofdieren, honden, katten of mensen.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts. In het (schemer)donker kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor roofdieren.
Een buitenhok moet op een luwe plek staan met de opening op het oosten. Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.
Winterse periodes met temperaturen tot -10℃ kunnen ze gemakkelijk trotseren. Ze moeten zich echter wel kunnen voorbereiden! Zorg ervoor dat je konijn in de zomer- en herfstmaanden al buiten geleefd heeft, zodat het volop zijn wintervacht kan ontwikkelen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.
Voorbeelden hiervan zijn kersen, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, avocado's en olijven. Ook vallen walnoten en bramen hieronder. De hele vrucht is in principe giftig, maar zorg er zeker voor dat je beestje de pit niet te pakken krijgt. In de pit zit namelijk cyanide.
De beste manier om het konijn te vangen is door met haar op de grond te zijn. Praat zachtjes tegen haar en kijk of ze naar je toe wil komen. Ze zal zich minder bedreigd voelen door je als je je op haar niveau bevindt. Als dat niet werkt, dan heb je misschien meer dan een persoon nodig om haar in een hoek te drijven.
Konijnen zijn vooral actief in de schemering. Tijdens de middaguren verstoppen ze zich voor hun vijanden in hun ondergrondse tunnels en rusten ze.
Meld vermissing
Ook kun je zelf je dier als vermist opgeven, inclusief foto's, op Amivedi. Wij raden aan, om de vermissing tevens bij de dierenambulance in de buurt te melden. De meeste gevonden konijnen en knaagdieren, die wij binnenkrijgen, worden door één van de dierenambulances gebracht.
Vaak is hun buik ook wit. Ook de manier van lopen is anders: waar een wild konijn echt zal rennen, verplaatst het gemiddelde tamme konijn zich eerder al 'hupsend' met kleine sprongetjes. Een tam konijn heeft een rond gezichtje, terwijl dat bij een wild konijn wat hoekiger van vorm is.
Je moet alleen wel zorgen voor goeie tochtvrije schuilhok met veel stro/hooi waar hij in kan zitten, liefst ook wat van de grond af... Als hij maar de beschikking heeft over een goed geisoleerd, droog hok kan hij gewoon buiten blijven. Dieren zijn slim en hij zal snel een warm heenkomen zoeken als hij het koud krijgt.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
Konijnen hoor je niet alleen te houden
Maar van nature zijn konijnen sociale dieren. De kans dat een konijn alleen gelukkig is, is ongeveer even groot als de kans dat een willekeurige mens opbloeit in een isoleercel.
Een goed alternatief voor gras zijn stenen. Men denkt dat konijnen het minder comfortabel vinden, maar konijnen vinden het helemaal niet erg om op stenen te liggen. Ook zijn stenen gemakkelijk schoon te krijgen.
Ook wanneer je geen gras in de tuin hebt is het mogelijk om een buitenren te plaatsen. Gras is niet perse noodzakelijk. Een konijn kan ook prima op de tegels verblijven. Ook dan hebben ze de mogelijkheid te genieten van de nodige lichaamsbeweging en de frisse lucht.
Konijnen hebben minimaal drie tot vier vierkante meter bewegingsruimte nodig. Nu ze gewend zijn aan hun nieuwe thuis, kan je stilaan hun bewegingsruimte uitbreiden. Het plekje waar ze rustig hebben kunnen wennen, zal nu altijd hun veilige thuishaven zijn.
Steenmarters (maar ook loslopende honden of katten) durven andere dieren uit je tuin roven, zoals konijnen, cavia's, hamsters … Bescherm je dieren door ze in een goed afgesloten ren of hok te plaatsen. Gebruik stevig (marter)gaas van minstens 1,5 mm dik.
Leusden-Zuid wordt al enige tijd geteisterd door een sluipmoordenaar, die kippen en konijnen de kop afbijt. Het blijkt te gaan om een bunzing, een marterachtig roofdier. Dit meldt RTV Utrecht.
In het territorium van het konijn staat het hol centraal. Konijnen gaan nooit ver van hun hol weg, hoe verder van het hol hoe schuwer konijnen worden. Konijnen graven enorme gangenstelsels van wel 3 meter diep en tot 40 meter lang, compleet met kraamkamers.