Het kan zijn dat uw koelkast lekt omdat het afvoergootje of de openingsgaatjes verstopt zijn. Aan de achterwand van de koelkast zit vaak vocht. Dit vocht ontstaat door condensatie tijdens het koelen. Wanneer de thermostaat op de juiste temperatuur is zal de koelkast automatisch uit gaan.
De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat. Als de koelkast gemakkelijk heen en weer beweegt, staat deze niet in balans.
Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
Lekbakken zitten doorgaans aan de voorkant van de koelkast, maar de locatie kan variëren afhankelijk van het model. Bekijk de diagrammen voor je koelkast in de handleiding om de lekbak te vinden.
Tijdens het koelproces komt er condens in de ruimte die op de achterwand in ijs verandert. In de ontdooifase lopen deze druppeltjes naar beneden in een gootje. Dit gootje bevat een gaatje waardoor het water afgevoerd wordt naar een bakje bovenop de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt het water.
Koelvloeistof die uit een koelkast lekt, is erg giftig en kankerverwekkend. AL daarom al is het van belang om de koelkast snel te repareren! Koelvloeistof bestaat voor de ene helft uit water en voor de andere helft uit antivriesvloeistof en toegevoegde stoffen.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven! Verwissel de sponsjes ongeveer één keer in de twee weken. Of knijp ze goed uit voordat je ze weer terug legt.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Als uw koelkast lekt, is het raadzaam te controleren of de opvangbak vol is. Indien een koelkast niet waterpas staat, kan deze lekken. Kijk of uw koelkast stevig staat door eraan te wiebelen. Indien uw koelkast niet stevig staat, kunt u deze eenvoudig stellen met de poten aan de onderkant.
Wanneer uw diepvrieskist of diepvrieskast koelvloeistof lekt, kunt u het beste proberen om direct het lek te vinden. U controleert of het apparaat daadwerkelijk koelvloeistof lekt, door te drukken op de achterwand va de binnenkant van de vriezer. Als u hier beweging voelt, dan is het koelvloeistofsysteem lek.
Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je de koelvloeistof zelf bijvullen en een thermostaat kun je ook zelf vervangen.
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Als de koelkast slechter gaat koelen kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat het spiraal in het koelvak bovenin de koelkast vol zit met ijs. Daardoor kan de koeling behoorlijk beperkt worden. Dit is gemakkelijk op te lossen door de koelkast uit te schakelen en deze te laten ontdooien.
Energieverbruik van een oude koelkast
Een oude koelkast vreet echt energie. Een koelkast van 25 jaar oud kost bijvoorbeeld elk jaar 500 kWh aan stroom. Dat is ongeveer 115 euro op de energierekening.
Een spons in de koelkast houdt alle vocht vast! Alledaagse producten kunnen soms het verschil maken, zoals een simpele spons. Je gebruikt 'm normaal vast alleen om mee schoon te maken, maar dit is hartstikke zonde! Met dit handige trucje kan je 'm namelijk gebruiken om je groenten en fruit langer vers te houden.
In een kom, meng je witte azijn en heet water. Vervolgens drenkt u een spons of doek in deze oplossing en reinigt u de binnenkant van de koelkast. Je hoeft het niet uit te spoelen. Je kunt het gewoon afdrogen met een schone, droge doek.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Uit onderzoek van Inretail blijkt dat mensen hun oude koelkast na ongeveer 15 jaar vervangen. Over het algemeen wordt gesteld dat een koelkast een technische levensduur heeft van 13 tot 15 jaar. Maar dit kan uiteraard verschillen per type, merk en prijs.
Er is slechts 120 joule nodig om een kleine hoeveelheid ammoniakgas van een temperatuur van 25°C naar -33°C te brengen. Helaas is ammoniak ook zeer gevaarlijk voor de gezondheid.
Welke kleur er in het koelsysteem van jouw auto zit is merkafhankelijk,maar deels ook leeftijdsafhankelijk. Elke koelvloeistof heeft zo zijn toevoegingen die belangrijk zijn voor het goed functioneren van het koelsysteem in jouw auto. Tegenwoordig zijn de meeste auto's voorzien van rood/roze koelvloeistof.
Freon was zeer veilig, niet brandbaar noch giftig. Het werd zelfs gebruikt om branden te blussen. Voordat cfk's verboden werden, kostte freon ongeveer drie Amerikaanse dollar per kilogram en was dus zeer goedkoop. Sindsdien is het echter zeer moeilijk om op een milieuvriendelijke manier van freon af te raken.