Een kat kan zichzelf prima vermaken, maar een dagelijkse portie aandacht van hun baasje is zeer belangrijk.
Zonder alle opwinding van buitenshuis of een speelmaatje kan een kat of kitten zich snel gaan vervelen, zeker als hij of zij veel tijd binnen doorbrengt. Niet leuk voor je kat natuurlijk, maar het kan zelfs schadelijk zijn en depressies en overgewicht in de hand spelen.
Kattenspeeltjes waar hij zichzelf mee kan vermaken hoeven niet ingewikkeld of duur te zijn. Denk maar aan een propje papier of een doos. Ook een kattentunnel of een hoge kattenkrabpaal (tot aan het plafond) is een fantastisch idee. Maak daarnaast tijd vrij voor je kat, het liefst twee keer een kwartier per dag.
Een kat kan zich prima zonder jou vermaken. Dat is één van de eerste dingen die je als eigenaar van deze viervoeters, leert. Ze zijn nogal onafhankelijke dieren die zich in tegenstelling tot honden, hechten aan hun omgeving en niet zo zeer aan hun mensen.
Kleine kittens mogen zich graag ergens verstoppen en vervolgens hun baasje trakteren op een verrassingsaanval. In een zachte speeltunnel met knisperfolie kunnen ze zich uren vermaken. En na het spelen kunnen ze er ook lekker een uiltje in knappen, want hun slaap hebben ze voor al dat groeien hard nodig.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Katten zijn zeer gevoelige dieren en kunnen veranderingen in hun omgeving opmerken, zoals veranderingen in de geur, het geluid en de beweging van het huis. Wanneer hun eigenaar afwezig is, kunnen katten zich verloren en verward voelen, vooral als ze gewend zijn om veel tijd door te brengen met hun eigenaar.
Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed. In huishoudens met meerdere katten: vijandigheid met andere katten, denk aan najagen, de weg blokkeren voor elkaar, aanstaren of zelfs vechten.
Je kat veel alleen laten is niet verstandig. Zelfs een buitenkat vraagt aandacht en zeker kittens of juist oudere katten vragen meer tijd. Ga je als baasje incidenteel langer weg, dan kun je van alles doen om het je kat comfortabel te maken.
Katten zijn sociale dieren en hebben dagelijks contact nodig om zich gelukkig en tevreden te voelen. Als je langer op vakantie gaat, kan je kat zich eenzaam voelen en lijden onder een gebrek aan sociaal contact.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Kittens blijven meestal bij hun moeder tot ze 8 weken oud zijn, zodat ze kunnen zogen en behaaglijk blijven. Het speenproces begint meestal rond de 4 weken en duurt 2-4 weken. Tijdens het spenen kan een kitten huilen, omdat ze honger heeft en haar moeder niet in de buurt is om haar te voeden.
Zoals eerder vermeld, mag een kitten in de eerste 4 maanden niet langer dan een paar uur alleen gelaten worden. Maar hoe zit het dan bij volwassen katten? Een gezonde volwassen kat kan gemakkelijk 24 uur alleen zijn. Je zal dit wel moeten trainen.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding.
Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Voer uw kat regelmatig met kleine maaltijden. Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis. Verspreid de geur van uw kat door het nieuwe huis zodat hij zich daar snel veilig gaat voelen.
De lichaamshouding van een kat zegt veel over hoe het dier zich voelt. Een volkomen ontspannen kat ligt lekker languit, met de poten gestrekt, rustig te slapen en zal normaal reageren op geluiden in de omgeving. Zodra de kat meer stress ervaart, zal de alertheid toenemen, tegelijk met de spierspanning en ademhaling.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Als je op vakantie gaat, is drie weken alleen toch wel het maximum, zeker voor een kat die geen huisgenoten heeft. Voor sommige katten is dat zelfs al te lang. Misschien wil je bij langere afwezigheid liever iemand die in jouw huis kan komen logeren in plaats van een oppas in te huren.
Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten. Moet je langer van huis weg? Zorg dan zeker dat er iemand regelmatig bij de kat komt kijken, en deze buiten eten ook daadwerkelijk wat aandacht geeft.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Volwassen katten kunnen meestal 24 tot 48 uur alleen gelaten worden, maar dit is niet ideaal. Ze hebben interactie en mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.