Je kindje kan zich zowel verslikken of verstikken in een rondslingerend voorwerp als in eten. Daarbij is het goed om te weten dat er een verschil is tussen verslikken en verstikken. Wanneer je kind zich verslikt, kan dat er ernstig uitzien, maar is er in principe geen sprake van gevaar.
Je baby kan niet alleen stikken in eten, maar ook in voorwerpen. Let er dus goed op dat je baby niet in de mogelijkheid is om deze voorwerpen in zijn mond te stoppen.
Hoe kunnen mensen zich verstikken? Een verstikkingssituatie die vaak voor komt is wanneer men zich verslikt tijdens het eten of drinken. Het voedsel komt dan in de luchtpijp terecht en in de meeste gevallen leidt dit tot een hoestbui, door het hoesten schiet het stukje voedsel los.
Bij een verslikking blijft het kind volledig bij bewustzijn, het praat of huilt en hoest flink. Bij een verstikking vermindert het bewustzijn, kan het kind niet praten of goed hoesten en ziet deze steeds blauwer.
Wanneer je kind zich verslikt, kan dat er ernstig uitzien, maar is er in principe geen sprake van gevaar. Je zoon of dochter kan dan nog praten, geluid maken en hoesten. Verslikken loopt dan dan ook vaak goed af. Mocht je kind geen geluid meer maken en niet meer kunnen hoesten, dan is er sprake van verstikking.
Maar als je je verslikt, sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af en kan een deel van het voedsel in je luchtpijp en longen komen. Vorig jaar meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank.
Aspiratie. Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en u onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer er voeding of speeksel in de longen komt heeft u namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een longontsteking.
Het is mogelijk dat er toch voedsel in de longen terechtkomt. Dit kan gebeuren als u: niet voelt dat er eten en drinken 'het verkeerde keelgat' in gaat; moeite heeft met hoesten of als u niet meer kunt hoesten.
"Zacht, samendrukbaar voedsel of voorwerpen (bijvoorbeeld marshmallowspekjes, worstjes, latex ballonnen, druiven) kunnen stevig vastgedrukt komen te zitten in de luchtpijp van een kind. Zo raakt de luchtpijp volledig geblokkeerd en kan het kind geen zuurstof meer krijgen."
Als een kind ontspannen is kan er makkelijk wat speeksel achter in de mond zakken en de kokhalsreflex oproepen. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken. Sommige ouders bedoelen met verslikken “kuchen”. Achter in de keel zit ook een hoestreflex, die er ook voor zorgt dat er geen voeding in je longen komt.
Doe dit tot de kinderen in ieder geval 5 jaar oud zijn. Appels of ander rauw fruit en groente kan je het beste raspen of in kleine stukjes snijden. Laat je kind nooit alleen tijdens het eten.
In Nederland worden ongeveer 180000 baby's per jaar geboren. Daarvan sterft 1 procent, een laag cijfer lijkt het, maar het gaat daarbij om 1800 overleden baby's per jaar.In het onderzoek zijn 26 Europese landen betrokken. De laagste babysterfte is in Luxemburg, Slowakije en Spanje.
Verslikken in braaksel (refluxmateriaal). ? De arts noemt dit ook wel retrograde aspiratie. In braaksel zitten veel zuren die slecht zijn voor de longen. Het is daarom belangrijk dat een mogelijke reflux goed wordt behandeld.
Wanneer door voedsel of iets anders de luchtpijp helemaal of gedeeltelijk afgesloten wordt, kan er niet voldoende lucht worden ingeademd. Hierdoor kan iemand stikken. Er is dan sprake van een gevaarlijke, levensbedreigende situatie waarin snel actie moet worden ondernomen.
Hoesten zorgt ervoor dat datgene wat in de luchtpijp is gekomen er als het ware 'uit wordt geblazen'. Als de cliënt het benauwd krijgt, niet meer kan praten of hoesten, geen lucht meer kan krijgen en blauw wordt, moet je ingrijpen.
Het kan een gevolg zijn van een allergie, uit de hand gelopen verkoudheid of verslikking, waardoor een stukje voedsel in het verkeerde keelgat terechtkomt. Het vaakst is de oorzaak bacterieel, waardoor behandeling met antibiotica (die bacteriën doden) bijna standaard is.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
Zo herken je een ernstige verslikking:
Paniek of naar de keel grijpen. Niet kunnen spreken of ademen (wel soms piepende ademhaling) Soms: zacht of stil hoesten. Verminderd bewustzijn krijgen of bewusteloos raken.
Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken.
De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.