Zijn steenmarters een gevaar voor mijn huisdieren? Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen.Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
In Nederland heeft de steenmarter eigenlijk meer te vrezen van de mens en zijn huisdieren. Volwassen steenmarters hebben niets te vrezen van een kat, maar het is niet ondenkbaar dat rondstruinende katten wel een jonge steenmarter te grazen nemen.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De steenmarter slaapt overdag. In bewoonde gebieden verblijft hij graag op zolders, niet alleen om te slapen, maar ook om zijn jongen groot te brengen. Het mannetje, dat solitair leeft, zoekt 's nachts zijn meerdere vrouwtjes die ook ieder hun eigen territorium hebben, op: deze verzorgen de jongen alleen.
Marters houden niet van geuren. De geur van ammoniak, bleekwater, citroen, mottenballen of een restje parfum kan al voldoende zijn om marters te weren. Tenslotte houden marters niet van hard en hoog geluid.
Kunagone geurzakje om steenmarters te weren onder de motorkap of bij een doorgang van de marter. De zakjes geven de geur continu af gedurende maximaal drie tot zes maanden. Deze geurzakjes houden diverse dieren op afstand als de steenmarter, eekhoorn, vos, das of ree.
De paartijd valt in de zomermaanden, van juni tot augustus, met een piek in juli. Na een draagtijd van ongeveer negen maanden werpt het vrouwtje haar jongen, meestal in maart of april. Die worden ongeveer acht weken gezoogd maar vanaf de zesde week krijgen ze ook vast voedsel aangeboden.
Steenmarters hebben een hekel aan lawaai, fel licht en de geur van honden.
In de nazomer zoeken de jongen vervolgens hun eigen territorium. Steenmarters in het wild worden ongeveer 10 jaar oud en in gevangenschap kunnen ze zelfs 18 jaar oud worden.
Zowel het mannetje als het vrouwtje van de steenmarter hebben een eigen territorium en leven solitair. Het territorium van een mannetje overlapt dat van meerdere vrouwtjes. De grootte hangt af van de kwaliteit van het gebied waar de marter leeft.
Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond. Wanneer komen de kleine steenmarters?
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. - Kippengaas. Een stuk kippengaas dat los onder de motorruimte wordt gelegd is voor een steenmarter niet fijn om op te lopen. Wanneer een steenmarter zich er toch op waagt, schrikt het wiebelende gaas hem in eerste instantie af.
Bij de steenmarter zijn de oren een stuk kleiner en zijn deze meer zijdelings op de kop geplaatst dan bij de boommarter. De neus van de steenmarter is vleeskleurig, terwijl die van een volwassen boommarter bijna zwart is (die van een jonge boommarter kan wel lichter van kleur zijn).
Vindt u dode dieren, fruit of aangevreten etensresten in de motorruimte, kunt u er met zekerheid van uitgaan dat u bezoek van een marter heeft gehad. Ook wanneer nog geen marterschade is ontstaan, wordt het tijd om tot actie over te gaan. Marters oriënteren zich aan geur.
De steenmarter heeft zich goed aangepast aan de mens en leeft daarom ook in bewoonde gebieden, waar hij schuilplaatsen maakt op zolders, in garages en in schuren. In Nederland komt de steenmarter het meeste voor in het oosten van het land. De steenmarter is een beschermde diersoort.
Steenmarters zijn krachtige slanke roofdieren. Het is belangrijk te weten wat ze allemaal kunnen en wat niet om aan schadepreventie te doen. Ze klimmen vrij makkelijk, vooral als er enige houvast is: een klimplant tegen een muur, diepe voegen, en rechtopstaande balk geven een marter de mogelijkheid het dak te bereiken.
1. WC-blokje. Volgens Jan Kraaijenkamp zijn toiletblokjes de goedkoopste en makkelijkste oplossing. 'Hang een wc-blokje onder de motorkap, het liefst een van de goedkoopste, die ruiken het sterkst.
Elke auto met een toegankelijke motorruimte en weinig schuilgelegenheid in de nabije omgeving is aantrekkelijk voor de steenmarter. Veel klachten zijn er ook over steenmarters die het op de Citroën voorzien hebben en de Renault.Ook Duitse merken hebben veel last van steenmarters in de auto, evenals Japanse merken.
Als u problemen hebt gehad met steenmarters in uw huis of tuin, is de kans groot dat u uitwerpselen van een steenmarter hebt gevonden. Steenmarter uitwerpselen zijn lang en dun, vergelijkbaar met die van een rat, en kunnen tot 12 cm lang zijn.
Steenmarters houden van droge en warme plekken. Als gevolg hiervan nestelen ze zich graag onder de motorkap van je auto. Steenmarters worden ook aangetrokken door de bekabeling die zich onder de motorkap bevindt. Ze willen testen of ze dit kunnen eten en gaan ermee spelen.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Met de opkomst van de steenmarter ontstond een nieuw fenomeen: de 'automarter'. Een steenmarter zet wel eens zijn tanden in autokabels of -leidingen en bijt ze daardoor stuk. Ook de isolatie van de motorkap wordt soms beschadigd.