Als je kat blaast naar je kitten, is dat dus niet meteen iets om je zorgen over te maken. Zeg nu zelf, hoe zou jij het vinden als er plots een vreemde snuiter bij jou komt wonen, die het op al je eten heeft gemunt en met alle aandacht – en je spulletjes – gaat lopen? Je kat beschermt gewoon haar territorium.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Geef beide katten wat lekkers in elkaars aanwezigheid, zodat dit een positieve ervaring is, verklein de afstand geleidelijk. Als beide katten rustig zijn, kan de nieuwe kat een paar minuten uit het kamertje gelaten worden bij uw eigen kat. Die tijd kan elke dag verlengd worden.
Jonge katten willen heel graag spelen terwijl oudere katten daar vaak helemaal niet van gediend zijn. Sommige katten zijn zo van slag door hun nieuwe huisgenoot dat ze er echt verdrietig van worden. Ze zijn dan erg op zichzelf, blazen veel en soms stoppen ze zelfs met eten.
Het verschil tussen spelen en vechten herken je aan het gebruiken van de poten en nagels (en de andere kat dus daadwerkelijk bezeren), platte oren en lage grommen. Op het moment dat één van de (of beide) katten dit gedrag vertoont is het geen leuk spel meer, maar zijn de katten de hiërarchie aan het bepalen.
Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. Het kan maanden duren voordat de katten ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid, maar u bent op weg naar succes wanneer u het stadium van een rustige wapenstilstand tussen hen hebt bereikt.
(Nooit) direct kitten bij oudere kat zetten
Wil je tegen ons advies in, toch proberen om een kitten te plaatsen bij een oudere kat, geef ze dan in ieder geval genoeg tijd. Zoals hierboven al werd aangestipt, hebben oudere katten meer tijd nodig om te wennen aan veranderingen in huis.
Geef je katten de ruimte
Zorg dat je katten genoeg ruimte krijgen en laat ze af en toe even alleen in een bepaalde kamer. Zo kunnen ze tot rust komen en hoeven ze zich even geen zorgen te maken over de ander. Als je een klein huisje hebt met 2 katten, kunnen je huisdieren te dicht op elkaars lip zitten.
Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.
Een ritme is voor katten namelijk belangrijk. Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.
Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn. Het is goed om onderling gedrag goed te lezen bij je katten. Als je kat binnen alleen leeft, is het belangrijk dat jij als baasje voldoende tijd met haar doorbrengt.
De eerste nachten
Je zou hem in een mandje naast je bed kunnen zetten, al heb je grote kans dat hij lekker bij je onder de dekens zal kruipen. Als je je katje op den duur niet in de slaapkamer wilt hebben, is het wel belangrijk hem na ongeveer een week 's nachts aan een andere ruimte te laten wennen.
Territorium afbakenen
De pootjes geven de unieke geur van een kat af op het kussen of deken, wat betekent dat kneden een geweldige manier kan zijn om alles wat ze aanraken naar zichzelf te laten ruiken. Ze zijn blij met hun plekje, maar willen niet dat andere katten het uiteindelijk afpakken.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Bij agressie maakt de kat ook geluid: krijsen, grommen en blazen. Vaak gaan ook de nagels uit. Agressie bij katten kan zich ook subtieler uiten. Als katten ononderbroken elkaar aanstaren is sprake van agressief gedrag.
Wanneer een nieuw kitten veel miauwt, heeft het iets nodig van ons. Ze hebben onze hulp nodig in plaats van straf. Vaak heeft het miauwen van een kitten te maken met de eenzaamheid, heimwee en bepaalde behoeftes die een verhuizing met zich mee brengt.
Agressie kan zowel aanvallend als verdedigend worden gebruikt. Wanneer het op angst is gebaseerd, wordt het puur gebruikt als overlevingsstrategie in omstandigheden waarin de kat zich kwetsbaar en in gevaar voelt. Katten die als kitten onvoldoende met mensen zijn gesocialiseerd zullen bang blijven voor ze.
Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
In ieder geval heeft de verandering in huis of het verlies van een kattenmaatje tijd nodig en kan je de kat het beste tijd gunnen om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit kan soms wel maanden duren! Ook het feit dat hij bevriend was met de overleden kat zegt nog niet dat hij ook vriendjes wordt met de nieuwe kat.
Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Voer uw kat regelmatig met kleine maaltijden. Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis. Verspreid de geur van uw kat door het nieuwe huis zodat hij zich daar snel veilig gaat voelen.
Een van de grootste redenen waarom katten veelal niet met elkaar op kunnen schieten is socialisatie. Socialisatie wil zeggen dat de ene kat veel socialer is aangelegd dan de andere. Waar dit aan ligt kan verschillende oorzaken hebben.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Je kitten is eenzaam
Als een kitten constant huilt, is het mogelijk dat ze je aandacht zoeken of roepen op zoek naar een ander kitten of hun moeder, vooral als ze net zijn geadopteerd. Zorg ervoor dat je overdag voldoende tijd vrijmaakt om met je nieuwe kitten te spelen.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.