Als de toekomstige werknemer niet de nationaliteit van een EER-lidstaat of Zwitserland heeft, heeft hij een toelating tot arbeid nodig. Een gedetacheerde werknemer wordt door zijn buitenlandse werkgever naar België gestuurd om er voor een bepaalde tijd te werken.
Er bestaan verschillende vormen van niet-officiële tewerkstelling: clandestiene of illegale tewerkstelling en zwartwerk. Als werknemer zijn er een aantal minimumgaranties die altijd van toepassing zijn. Ook al heb je geen wettig verblijf of arbeidskaart, als je die nodig hebt.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever.
"Mensen zonder papier die werken hebben arbeidsrechten, zelfs als staat het niet op papier." Dit wil zeggen dat de werkgever in orde moet zijn met de wetgeving en dat alle rechten gelden, de arbeidsongevallenverzekering en het minimumloon moeten gegarandeerd worden.
Arbeidsvergunning of beroepskaart
Als niet-Europese burger moet je een arbeidskaart hebben om in België te komen werken. Op zijn beurt moet je Belgische werkgever een arbeidsvergunning hebben. Op basis van deze toelatingen kun je een visum voor je verblijf in België krijgen.
Je hoeft weinig te regelen om te kunnen werken in België als Nederlander. Beide landen zijn lid zijn van de Europese Unie, dus je hebt geen visum of werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen in België.
Buitenlanders die niet de nationaliteit van een EER-lidstaat of Zwitserland hebben en die een verblijfsrecht als student hebben, mogen in België tot 20 uren per week arbeidsprestaties verrichten zonder toelating tot arbeid, op voorwaarde dat die prestaties verenigbaar zijn met hun studies.
Om in België te mogen werken moeten buitenlandse werknemers beschikken over een toelating om te werken. Tot 31 december 2018 bleek die toelating om te werken uit het bezit van een arbeidskaart. Vanaf 1 januari 2019 is de gecombineerde vergunning ingevoerd.
Een werkvisum binnen Europa
Dit houdt in dat jij vrijwel overal binnen de Europese Unie als Europees Staatsburger gewoon zonder problemen aan het werk kunt. Voor landen in Europa die geen deel uitmaken van de Europese Unie, dien je wel een werkvisum aan te vragen.
Het kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen. Illegaal in Nederland verblijven wordt dan een overtreding op zich, waarop een boete staat. Als de boete niet betaald wordt, is gevangenisstraf mogelijk.
Leven in illegaliteit
Als je op straat leeft, kun je terecht bij de nachtopvang van bijvoorbeeld het Leger des Heils, maar soms is de opvang vol. Je loopt steeds het risico aangehouden te worden door de politie, gearresteerd te worden en in de gevangenis terecht te komen. Dan kun je alsnog het land worden uitgezet.
Als iemand zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft betekent dat wel dat hij: geen recht heeft op onderdak en sociale zekerheid. elk moment in vreemdelingendetentie opgesloten kan worden 'ter fine van uitzetting'. een terugkeerbesluit en inreisverbod kan krijgen.
Als je geen uitkering ontvangt kan je een boete krijgen van €80 tot €800. Er zijn echter drie uitzonderingen je krijgt deze boete niet als: Je zelf klacht neerlegt bij de inspectie tegen de werkgever voor er een controle plaats vindt.
Als zwartwerk wordt ontdekt, is de werkgever strafbaar. Niet alleen de direkte werkgever is strafbaar, maar als er sprake is van onderaanneming is ook de hoofdwerkgever strafbaar.
Controle op zwartwerk
Huisbezoeken zijn gebruikelijk hierbij. Wanneer de controleur niet wordt binnen gelaten, kan de uitkering stop gezet worden. Ook de belastingdienst controleert op zwartwerkers. Het gaat bedrijven langs die vaak zwartwerkers in dienst nemen, zoals de horeca en de tuinbouw.
Het geeft toelating om gedurende een bepaalde periode in België te verblijven of er door te reizen. Visumuitreiking valt onder de bevoegdheid van de FOD Buitenlandse Zaken. Er bestaan verschillende soorten visa. Bij uw aanvraag op de Ambassade of het Consulaat zal men u direct meedelen welk type visum u nodig heeft.
Een Single Permit kan alleen aangevraagd worden door een in België gevestigde werkgever of zijn Belgische vertegenwoordiger (dienstverrichter). Wenst u als Belgische werkgever gebruik te maken van een Belgische dienstverrichter, dan moet u met deze een mandaat afsluiten.
De belangrijkste voordelen van emigreren naar België zijn de lage woon- en autolasten, er zijn minder vergunningen nodig om bijvoorbeeld je woning te verbouwen, België kent een bourgondische cultuur met een gemoedelijke sfeer en je hebt er prachtige natuur.
Werknemers die korter dan drie maanden in Nederland willen werken, moeten een werkvergunning aanvragen bij het UWV. Indien de werknemer langer dan drie maanden in Nederland wil werken, dan moet naast de werkvergunning ook een verblijfsvergunning worden aangevraagd.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Werken als werknemer
Wanneer je een A kaart of een bijlage 15 in afwachting van je A kaart hebt gekregen, ben je vrijgesteld van gecombineerde vergunning en kan je werken.
Als je illegaal in België verblijft, kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) je een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) geven. Het bevel vermeldt de termijn die je hebt om dat vrijwillig te doen. In principe is dat 30 dagen. Die termijn kan ook korter zijn: 7 dagen of zelfs 0 dagen.
Als derdelander heb je recht om in België te verblijven voor de duur van je visum. Als je niet visumplichtig bent of als je een verblijfsrecht van meer dan 3 maanden in een andere Schengenlidstaat hebt, dan mag je 90 dagen in België verblijven binnen elke periode van 180 dagen.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.