U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen. Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel. Een elektrische warmtepomp kan ook in plaats van de cv-ketel komen.
De meeste hybride warmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Maar er zijn ook hybride warmtepompen die uit slechts één unit bestaan. Dit noem je een monoblock warmtepomp.
Een warmtepomp bestaat in de meeste gevallen uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenopstelling van de warmtepomp wordt in de meeste gevallen geplaatst op de plek waar zich ook de CV ketel bevindt. De binnenunit plaats je in ieder geval op een stevige ondergrond of bevestig je aan de muur.
Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas nodig. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp en hebben energielabel b.
Om optimaal te kunnen werken moet de warmtepomp voldoende aanvoer hebben van buitenlucht. Een warmtepomp mag daarom niet binnen staan. Het apparaat zou simpelweg niet voldoende rendement leveren en niet voldoende warmte kunnen produceren. De warmtepomp moet daarom buiten geplaatst worden.
Op zolder plaatsen
In veel woningen is de cv-ketel op zolder geïnstalleerd, dat is handig voor de afvoer van rookgassen. Hier zijn ook alle leidingen al aanwezig. Een hybride lucht/water warmtepomp, die samenwerkt met de ketel, wordt daarom vaak op de zolder geplaatst.
Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel. Een elektrische warmtepomp kan ook in plaats van de cv-ketel komen. Het is belangrijk dat de buitenunit dicht in de buurt van de binnenunit staat of hangt, omdat er anders energie verloren gaat.
Hybride warmtepompen hebben een aantal nadelen. De installatiekosten kunnen vrij hoog zijn, de installatie zelf kan complex zijn, gezien de ruimtevereisten voor zowel de buiten-unit als de cv-ketel. Verder kan het extra geld kosten om een woning goed te isoleren.
Een hybride warmtepomp kan meestal gewoon met de radiatoren die je al hebt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om 'gratis' energie te verkrijgen. Dit kan een bodembron, buitenunit of PVT-systeem zijn. Er is dus een warmtepomp zonder buitenunit.
Voor een all-electric warmtepomp heeft u wel wat ruimte nodig. Er moet namelijk plek zijn voor een binnenunit en in sommige gevallen ook een boilervat voor warm water. Dit geldt alleen als de warmtepomp geen geïntegreerde boiler heeft.
Een hybride warmtepomp is een populaire optie. Deze bestaat doorgaans uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit is vaak compact, maar reken op minimaal 1,0x0,6x0,4 meter. Ook wordt er soms een buffervat geplaatst waarin cv-water zit.
Als je slechts één of twee ruimte wilt verwarmen, kan een airco dus een goede optie zijn. Maar je hele huis verwarmen doe je beter met een lucht-water-warmtepomp zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Ten eerste omdat je met een airco in elke ruimte een binnenunit nodig hebt.
Doordat een hybride warmtepomp naast elke cv-ketel te plaatsen is en in vrijwel elke woning toegepast kan worden, is de initiële investering een stuk lager en dus het snelste terugverdiend. Hieruit blijkt dus dat zélfs zonder zonnepanelen de keuze voor een cv-ketel met hybride warmtepomp erg interessant is.
Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.
Een groot voordeel van een boilervat is dat je het tapwater op een duurzame manier kunt verwarmen. Bij een hybride systeem zonder boilervat neemt de warmtepomp de warmtevraag van de woning op zich. Het verwarmen van tapwater loopt dan via cv-ketel.
Want ja, verkopers en adviseurs zeggen 'altijd' dat dit niet kan. Maar gelukkig is er wel degelijk een uitzondering, waarbij het dus wél kan. Kan een warmtepomp ook zonder vloerverwarming? Ja: een hybride warmtepomp kan je huis verwarmen zonder vloerwarming*, als je huis redelijk goed geïsoleerd is.
Warm tapwater, bijvoorbeeld voor de douche of het bad, is met een hybride warmtepomp dus geen enkel probleem. Daar kan de cv-ketel voor zorgen.
De Remeha Elga Ace 6kW wordt beschouwd als de beste warmtepomp van 2023 vanwege de efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en bieden een hoog rendement, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.
Langere levensduur warmtepomp? De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn.
Er zijn geen regels vastgesteld waarin staat waar de warmtepomp wel of niet kan blijven staan. Voor de binnen unit is het wel verstandig om deze in de garage te plaatsen. Ook is het mogelijk om de warmtepomp te plaatsen op zolder of in een kelder.
Die buitenunit kan je aansluiten op 1 binnenunit (split) of op meerdere binnenunits (multi split). De buiten- en binnenunit(s) zijn aan elkaar verbonden met 2 koelleidingen. Zo'n split airco haalt een hoog rendement, is erg energiezuinig en kan je ook als (bij)verwarming gebruiken in de winter.
Het is belangrijk om de binnen- en buitenunit niet te ver uit elkaar te plaatsen. Wil je het meest uit de warmtepomp halen? Plaats de twee delen dan niet verder dan 10 tot 20 meter uit elkaar.