1) Al wat niet billijk is 2) Misstand 3) Niet billijke bejegening 4) Onbillijkheid 5) Oneerlijke behandeling 6) Oneerlijkheid 7) Ongelijk 8) Ongerechtigheid 9) Onjuiste b... Het gevoel onrechtvaardig te zijn behandeld of in een structureel onrechtvaardige situatie te verkeren is maar al te verbreid.
Wellicht is het slecht tegen onrecht kunnen nog sterker dan het gevoel voor rechtvaardigheid te zijn. Rechtvaardigheidsgevoel heeft o.a. met jouw normen te maken. Een norm is wat je moet van jezelf of wat je niet mag. Maar ook wat je vindt dat anderen zouden moeten of wat je vindt dat ze niet zouden mogen.
Kenmerk 1 – Rechtvaardig zijn is altijd redelijk zijn. Kenmerk 2 – Je geeft iedereen de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Kenmerk 3 – Je vormt jouw mening gebaseerd op jouw eigen waarneming, niet die van anderen. Kenmerk 3 – Je behandelt iedereen uniek: je weet dat elk mens ander is.
in overeenstemming met bepaalde ethische beginselen.
Zeg niet tegen jezelf: ik ben boos / ik ben verdrietig. Maar zeg: ik voel woede / ik ervaar verdriet. Dit kleine verschil in self-talk helpt om ruimte te creëren tussen jou als persoon en de gevoelens die je ervaart. Stap 3: Plaats de lastige emotie die je dwarszit in een denkbeeldige zeepbel.
Daar gaat bijna de hele Bijbel over, dat God het onrecht haat en het niet op z'n beloop laat. Niets blijft verstopt, alles wordt aangepakt! Nu al doet hij dat, maar later, als hij terugkomt op aarde en alles goed en mooi komt maken, dan komt al het onrecht naar de oppervlakte.
Boosheid loslaten doe je zo. De eerstvolgende keer dat je woede voelt opkomen, doordat je je benadeeld of bedreigd voelt, draai je het om. Niet boos worden om kleine denken, denk niet aan hoe jij benadeeld wordt en slachtoffer bent in deze situatie, maar bedenk hoe de ander (of de situatie) op dit punt is gekomen.
In onrechtvaardige situaties is het aan ons om erop te vertrouwen dat 'alles wat onrechtvaardig is aan het leven, door de verzoening van Jezus Christus kan worden rechtgezet'. Jezus Christus heeft de wereld overwonnen en heeft daarmee alle onrecht 'geabsorbeerd'.
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Het moeilijke aan loslaten is het leren van nieuw gedrag en nieuwe gewoontes. En omdat ons gedrag een gevolg is van onze gedachten, ligt daar de sleutel. Loslaten kan soms ook eng zijn, omdat je het niet gewend bent en niet weet hoe het zal zijn zonder.
In de geloofstaal kan gerechtigheid eveneens slaan op de eerlijke behandeling die christenen met name aan hun zwakke medemensenverplicht zijn. Daarnaast wordt de term vanouds gebruikt als aanduiding voor de gehoorzaamheid aan Gods geboden.
Vereffenende (of ruil)rechtvaardigheid heeft betrekking op alles wat niet te verdelen valt, maar wat individuen die op min of meer gelijke voet staan, onderling ruilen of verhandelen.
Rechtmatigheid is een juridische term, die aangeeft dat een (voorgenomen) handelwijze in overeenstemming is met de geldende regels en besluiten.
Distributieve of verdelende rechtvaardigheid: 'ieder zijn deel'. De discussie gaat over de vraag wat 'zijn deel' is en hoe partijen dat kunnen vaststellen. Retributieve rechtvaardigheid: evenredige vergelding van wat de een de ander heeft aangedaan.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Een paniekaanval gaat vaak gepaard met angst voor de dood en de angst 'het verstand' te verliezen. Herken je dit? Wist je dat de oorsprong van een paniekaanval te vinden is bij langdurig opgekropte emoties? Vooral boosheid en verdriet kunnen heel lang en diep zijn weggestopt.
Heftige gevoelens horen bij verwerking. Geef jezelf de kans stil te staan bij je gevoelens en luister naar je lichaam. Zorg voor rust, ontspanning en beweging. Bespreek lichamelijke klachten en eventuele medicatie altijd met een arts.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.