Het voorschrijven van medicijnen (waaronder hormonen) is in Nederland voorbehouden aan artsen omdat zij kennis van zaken hebben op gebied van indicatie en van bijwerkingen. Dit geldt voor medicijnen met zowel veel als weinig bijwerkingen. De behandeling met geslachtshormonen kent in het algemeen weinig bijwerkingen.
Een hormonale behandeling kan ook worden voorgeschreven door de huisarts, al dan niet in overleg met een endocrinoloog. Gedetailleerde richtlijnen hiervoor kan u downloaden in de rechterzijbalk.
Meestal schrijven artsen in dat geval testosteron voor. Het stimuleert de ontwikkeling van geslachtskenmerken, zoals baardgroei en lage stem. Artsen schrijven testosteron bij jongens meestal voor in de vorm van injecties of een huidgel. De Sustanon-injecties werken 3 tot 4 weken, de Nebido-injecties 10 tot 14 weken.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.
De medicatie (en dus ook de kostprijs) is per persoon verschillend, maar het is verstandig een 950 tot 1100 euro in rekening te brengen.
De symptomen die hierbij horen zijn: een toename of afname in gewicht, vermoeidheid en concentratieverlies, weinig tot geen conditie, hartkloppingen, duizeligheid, last van kou of warmte, spierkrampen en spierverstijvingen.
De speekseltest hormonen vrouw laat eenvoudig zien of er sprake is van een hormonale disbalans. In deze test worden de hormonen progesteron, cortisol en DHEA gemeten om zo inzicht te krijgen in de niveaus en de balans tussen deze hormonen.
Hormonen testen bij HealthCheckCenter
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.
Genderbevestigende hormonen
Trans jongeren kunnen vanaf 15-16 jaar beginnen met hormoonsubstitutietherapie indien men reeds lang genoeg gekend is bij de behandelaar. Dit betekent dat trans meisjes starten met oestrogenen en trans jongens met testosteron om zo ook de gewenste uiterlijke kenmerken te krijgen.
Meer krachttraining
Sport stimuleert de productie van testosteron, maar werk je niet eindeloos in het zweet. Langdurig sporten, zoals vier keer per week vijftien kilometer hardlopen, remt de aanmaak van het mannelijke testosteron en stimuleert de aanmaak van cortisol.
Meestal is het de gynaecoloog die een hormoonbehandeling opstart. Anderzijds kan dat ook de huisarts zijn, al heeft die in sommige gevallen misschien weinig ervaring op dat vlak. Of wellicht wil de huisarts die beslissing niet zelf nemen, maar is hij wel bekwaam om de behandeling op te volgen.
Gebruik de hormonen liever niet langer dan 5 jaar. Want hoe langer u sommige hormonen gebruikt, hoe groter de kans op sommige ziektes. Uw huisarts berekent elk jaar wat uw risico is op ziekten van uw hart en bloedvaten.
Kun je bio-identieke hormonen zelf kopen of alleen op recept van een expert? Ginny: 'Hormonen kun je in Nederland eigenlijk alleen maar krijgen met een recept, voorgeschreven door een arts. Zonder recept is een laag gedoseerde progesteroncreme vaak wel te verkrijgen.
Wat wordt er onderzocht met een hormoononderzoek voor vrouwen? Dit aanvullend bloedonderzoek bepaalt vijf vrouwelijke hormonen. Hiervan wordt het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol als belangrijkste gezien. Daarnaast worden het LH, progesteron, FSH en prolactinegehalte bepaald.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Hormonale vermoeidheid
Ook kan een onbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine, serotonine en cortisol voor vermoeidheid zorgen. Dit zijn allemaal oorzaken die voor jou niet direct voor de hand zullen liggen, maar er wel voor kunnen zorgen dat je moe bent.
Denk aan gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of urineverlies. Ook deze 'vage klachten' kunnen wel degelijk door veranderende hormonen veroorzaakt worden en voor veel last zorgen zijdens de overgang, je zwangerschap of je menstruatie.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden. Alternatieve therapie kan uitkomst bieden, denk aan ontspanningsoefeningen of acupunctuur.