Een houtwesp kan namelijk niet steken en is daardoor niet gevaarlijk voor mensen. Over het algemeen hebben de houtwespen een lichaamslengte van zo'n 1,8 tot 4,2 millimeter. De eitjes van een houtwesp worden veelal in boomstammen gelegd, omdat de larven zichzelf voeden met de zwammen en het hout van een boomstam.
Houtwespen richten aan het in gebouwen verwerkte houtwerk slechts schade aan wanneer zij uitvliegen (zichtbare uitvliegopening). Ze knagen zich overal doorheen om naar buiten te komen; dit kan zelfs door vloerbedekking zijn.
Wespen kunnen dus knagen. En flink ook. Tevens gebruiken ze hun speeksel om materialen zacht te maken. De kaken en het speeksel van de wespen is ontwikkeld om hout om te vormen tot zacht wespenpapier waarmee ze het wespennest verder vormgeven.
Vrouwtje van deze parasitaire soort boren diep in het hout door middel van hun haardunne legboor (terebra) en legt haar eieren op larven die diep in hout leven (tot 40 mm), die een voedselvoorziening en een broedmachine voor het nageslacht worden, totdat het volledig is gegroeid.
De eieren worden in boomstammen afgezet. Het leven van de larven speelt zich in hoofdzaak in het hout af en ze eten de daarin voorkomende zwammen en ook het hout.
Wespen komen vooral op zoetigheid af. Dus als jij zoete drankjes of zoete etenswaren op tafel hebt staan, komen de wespen daar al snel op af. Ook zitten wespen vaak op hout, omdat zij de houtvezels gebruiken om hun nesten mee te bouwen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je kleine krassen of sporen op de tafel kunt zien.
Wespen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Wespen zijn uit zichzelf niet agressief. Of dit nu terecht is of niet, een wesp beroept zich altijd op zelfverdediging. Helaas kunnen wespen gemakkelijk meerdere malen achter elkaar steken.
Er zijn vele soorten sluipwespen. Voor ons zijn ze niet gevaarlijk, dat wil zeggen: ze steken niet. Ze kunnen zelfs behulpzaam zijn bij het bestrijden van allerlei schadelijke insecten. Enkele sluipwespen worden op grote schaal uitgezet voor de biologische bestrijding van plaaginsecten, zoals bladluizen en witte vlieg.
De meestal kleine, slanke, donkere wespjes variëren in grootte, afhankelijk van de soort en van hun gastheer (0,5 - 30 mm). Ze hebben een dunne wespentaille en twee paar heldere vleugels. Sommige soorten hebben een opvallende 'priknaald' aan hun achterlijf, dat is de legboor om eitjes te leggen.
Hoe lang de overlast duurt verschilt per jaar. In warme en droge jaren kunnen wespen zelfs in de herfst nog in grote getalen aanwezig zijn. Soms duurt het zelfs tot december voordat de meeste wespen dood zijn en de koningin in winterslaap gaat.
Veel wespen betekent ook veel knagen. Wat dus een heel specifiek geluid geeft. Zoals ook het zoemen dat kan geven. Dat zijn dus allemaal goede indicaties van wat er aan de hand kan zijn en dat er een nest in huis te vinden is.
Knagende geluiden kunnen dus op wespen wijzen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de bekende zoemende geluiden. Het kan flink lastig zijn om een wespennest op basis van geluid te herkennen. Dat neemt niet weg dat het wel mogelijk is.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van diverse soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De vrouwelijke houtwormkever legt eitjes in het hout, waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven voeden zich met het hout en eten zich er zo een weg doorheen.
Geuren om wespen op afstand te houden
Wespen houden niet van kruidnagel. Zet een schaaltje met kruidnagel op bijvoorbeeld de tuintafel en de wespen komen niet meer in de buurt. Zet een bakje met azijn (eventueel verwarmd) op tafel en de diertjes zullen op afstand blijven. Nog beter: voeg een paar kruidnagels toe.
Het leven van de solitaire bij en de solitaire wesp
Solitaire bijen en solitaire wespen leven niet in een staat zoals de honingbij. Ze leven alleen (solitair). Bij deze “alleen levende” insecten zijn er mannetjes en vrouwtjes. Een koningin kennen ze niet.
Kenmerkend voor graafwespen is dat ze vaak nesten bouwen naast die van andere graafwespen. Je ziet dan meerdere gaten in de grond en die liggen niet ver van elkaar af. Bepaalde soorten graafwespen zoeken soms ook wel holle plantenstengels of boomstronken op om een nest in te maken.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen. Om van de wespenkoningin af te komen, dient u deze wesp te doden.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Bekijk hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Daarom gaat een wesp niet dood nadat hij jou heeft gestoken. De angel van een bij heeft weerhaakjes, waardoor een bij direct overlijdt na een steek.
Het beste antwoord. Bijen en wespensteken komen regelmatig voor, hommelsteken zijn eerder uitzonderlijk. Bijen steken vooral wanneer zij zich bedreigd voelen en gaan na de steek dood, doordat de angel in de huid achterblijft.