Hoeveel Mbps je nodig hebt, is afhankelijk van je internetgebruik. Een tekort aan Mbps vertraagt het downloaden, waardoor je internet merkbaar slechter wordt. Slechte wifi-verbinding: Een wifi-signaal kan belemmerd worden door muren, of allerlei meubelen. Dit verzwakt het signaal, waardoor je internet langzamer wordt.
Veel hangt af van het type verbinding dat u hebt.
Het type internetverbinding dat u gebruikt is de belangrijkste factor die de snelheid van uw verbinding bepaalt. De drie meestgebruikte manieren om thuis verbinding te maken met internet zijn een inbelverbinding, DSL en een kabelverbinding.
Je toestel, je binnenhuisinstallatie, afstand, wifi … kunnen allemaal je uiteindelijke snelheid beïnvloeden. De beste snelheden haal je via kabel, omdat zo minder factoren op je internet kunnen inspelen. Met een kortere kabel zal je bijvoorbeeld ook minder snelheidsverlies hebben dan met een hele lange kabel.
Het kan te wijten zijn aan gebroken kabels, storingen, of iets anders dat je niet in de hand hebt. Het is dus belangrijk om te weten of het probleem bij je internetprovider ligt. Controleer hiervoor of het internetlampje op het modem werkt. In het ideale geval staan de stroom- en DSL-lampjes aan.
De basis: Speedtest.net
Een van de bekendste manieren om je internetsnelheid te meten is Speedtest.net van Ookla. Het duurt maar een paar seconden om je te vertellen of je netwerk goed werkt of niet.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
Kijken we naar snelheid, dan is de ethernetkabel de duidelijke winnaar. Het is namelijk fysiek onmogelijk dat een wifi-netwerk sneller is dan internet via de kabel. Een draadloos signaal komt van het vaste punt. Vanaf dit vaste punt is er altijd verval, verbetering is niet mogelijk.
Welke internetsnelheid goed is hangt af van je eigen gebruik. Als je vaak iets downloadt, uploadt en veel films kijkt via internet heb je sneller internet nodig, dan als je alleen je mail gebruikt en je internet browser. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbit/s.
Met de speedtest van Online.nl kun je met je mobiel in en rondom je huis het wifi-signaal meten. Zo weet je op welke plekken het wifi-signaal minder sterk is. Zorg er wel voor dat je verbonden bent via wifi en niet via 3G, 4G of 5G, anders meet je de verkeerde verbinding.
Het kan zijn dat uw apparatuur veel van de verbinding vraagt. Sluit 1 voor 1 de randapparatuur opnieuw aan op de gele poorten van het modem en test de snelheid. Bespreek de resultaten met uw systeembeheerder. Een upgrade van uw internetsnelheid is misschien een oplossing.
Wat is een normale uitkomst van een speedtest? Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft.
Het wegvallen van draadloos internet kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat er andere draadloze signalen storen op jouw verbinding. Bijvoorbeeld de draadloze router van de buren. Maar ook andere apparaten die op 2.4 GHz uitzenden kunnen storen, bijvoorbeeld babyfoons en bluetooth apparaten.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde. Videokwaliteit ingesteld op Automatisch of Hoog.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
Zet het modem zo hoog mogelijk, maar houd 30 cm afstand van een betonnen plafond. Zorg dat het stevig staat of ophangt. Zet je modem zo vrij mogelijk neer en niet achter een ander apparaat, achter de bank of in een gesloten kast. Ook de vloerverwarming, betonnen vloeren, een waterbed of een aquarium kan storen.
Daarnaast ligt de levensduur van een modem vaak rond de 10 jaar, afhankelijk van het abonnement van de eindgebruiker. Voor routers met WiFi is deze gebruiksduur slechts 3-5 jaar, omdat de technologie op WiFi gebied veel sneller evolueert en eindgebruikers steeds een betere WiFi willen.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
Daarnaast kunnen routers verouderen. Het apparaat gaat gemiddeld 6 tot 8 jaar mee. Daarna kan het zijn dat de router zijn werk minder goed doet en je wifi-problemen ervaart. Hij is dan aan vervanging toe.