Wees niet bang dat uw hond zijn tong inslikt, dit gebeurt niet en ook komt het zelden voor dat een hond op zijn of haar tong bijt! Kom daarom niet in de buurt van de bek en voorkom op die manier dat u per ongeluk wordt gebeten.
Verschijnselen. De meeste verschijnselen wijzen wel in de richting van het maagdarmkanaal, zoals verlies van eetlust, braken, diarree, buikpijn en sloomheid. Uit recent onderzoek bij 176 honden die wat hadden ingeslikt bleek dat langwerpige voorwerpen vaker klachten vertonen dan ronde of andere vormen.
Te snel eten als oorzaak van verstikking en hoesten
Sommige honden hebben de neiging om hun voedsel in een paar ogenblikken op te eten. Het kan gebeuren dat de viervoeter zijn eten inslikt en dan hoest en stikt om zich te ontdoen van het vreemde lichaam. Als eigenaar moet u dergelijk gedrag niet lichtvaardig afwijzen.
Let op tekenen van verstikking.
Tekenen die erop duiden dat een hond aan het stikken is zijn, onder meer: Overmatig kokhalzen of kwijlen (let op of de bond kan slikken; als hij dat kan, dan is een fysieke blokkade minder waarschijnlijk). Naar adem snakken, en zijn hoofd en nek parallel aan elkaar laag hangen.
Tongelen is een van de allereerste signalen waarmee een hond kan aangeven dat hij dreiging of stress ervaart. Let er maar eens op: veel honden tongelen als iemand recht op ze afloopt, bij het aanlijnen of tijdens het over de kop aaien, wat allemaal best spannend kan zijn.
Wat is Tongelen? Tongelen is de 'vakterm' voor het gedrag waarbij de hond zijn tong met een krul in de richting van zijn neus even een stukje naar buiten steekt of helemaal zijn neus aflikt.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
Af en toe verslikken dieren zich wel eens in de voeding. Dit gebeurt vaker bij honden dan katten omdat katten voorzichtiger en kieskeuriger eten. Bij de hond doet zich regelmatig eenzelfde probleem voor, namelijk het verslikken in een kauwbot.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
Wanneer jouw hond last heeft van omgekeerd niezen is het belangrijk om het dier rustig te houden. Aai jouw hond daarom zachtjes over zijn nek en kop en probeer het dier te kalmeren. Wanneer een hond slikt stopt het omgekeerd niezen vaak.
Het klinkt wellicht ietwat vreemd om je hond eerst te voeren als je hem wilt laten braken. Echter, het geven van een kleine hoeveelheid voer kan de kans op braken vergroten. Een kleine hoeveelheid hondenvoer uit blik of een snee brood zijn goede opties.
Wanneer uw hond iets heeft ingeslikt, of wanneer u het idee heeft dat hij iets giftigs heeft gegeten of er een voorwerp is vastgelopen, neem dan altijd eerst contact op met uw dierenarts.
Ontbijtkoek is een onschuldig tussendoortje dat ook voor honden niet al te schadelijk is. Tenminste, dat zou je denken. Want het kan wél gevaarlijk zijn voor honden. De viervoeter van Schiedammer Carlos, Roy, overleed na het eten van een hapje ontbijtkoek.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.