Vlooien kunnen infecties overdragen tussen huisdieren. Vlooien kunnen bloedarmoede veroorzaken bij heftige besmettingen. Vlooien kunnen kattenkrabziekte overdragen tussen katten en naar de mens. Vlooien kunnen allergieën opwekken bij hond en kat en ook mensen kunnen gevoelig reageren op vlooienbeten.
Vlooien zuigen bloed.Dat is erg gevaarlijk voor pups die zo bloedarmoede kunnen krijgen. Als je huisdier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is de kans groot dat hij later een vlooienallergie ontwikkeld. Bij dieren met een vlooienallergie veroorzaakt een vlooienbeet maandenlang jeuk, korstjes en kaalheid.
Wanneer uw hond vlooien heeft, zult u zien dat hij zichzelf veel en vaak krabt in een poging de plaaggeesten kwijt te raken. In sommige gevallen ontwikkelen honden een vlooienallergie, waarbij zelfs een enkele beet al voor een heftige reactie kan zorgen.
Ze kregen last van diarree, hartritmestoornissen, spierzwakte en epileptische aanvallen. Maar het is natuurlijk ook zo dat als jouw hond een vlooienband draagt of vlooiendruppels krijgt, jij en je familieleden ook met het gif in aanraking kunnen komen doordat de hond natuurlijk regelmatig geaaid wordt.
Hondenziekte, Canine Distemper, Ziekte van Carré
Honden kunnen in het ergste geval aan de ziekte overlijden. Hondenziekte is zeer besmettelijk. Het wordt overgebracht via hoesten, niesen, proesten, direct en indirect contact. Het virus is ook aanwezig in ontlasting en urine.
Symptomen van een zieke hond
Overmatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen.
Je dierenarts kan een geschikt, licht verteerbaar dieet aanbevelen voor honden met een gevoelige maag. Maaginfecties zijn een algemene oorzaak van braken bij honden. Vaak gaan ze gepaard met diarree. Met een licht verteerbaar dieet en voldoende water kan je hond vaak binnen een aantal dagen weer beter zijn.
Altijd je handen wassen nadat je anti-vlooienmiddel hebt gebruikt. Je huisdier niet aaien direct na de behandeling. Raak je huisdier zo min mogelijk aan, vooral niet op de plaats waar je het anti-vlooienmiddel hebt gebruikt.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
In de strijd tegen de vlo, kan je jouw huisdier het beste wassen met een speciale vlooienshampoo. Deze shampoo heeft een snelle en effectieve werking welke de vlooien doodt. Het beschermt slechts een week tegen nieuwe vlooien, dus is deze shampoo alleen geschikt bij het bestrijden er van.
Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
Kijk vooral naar de buik, nek, achter de oren en in de oksels. Dit zijn warmere plekken waar vlooien graag zitten. Een andere manier om vlooien te herkennen bij je hond en kat is op zoek te gaan naar vlooienpoep in de vacht van je huisdier.
Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag, maar kan dus ook langer duren. Daarom is het verstandig om, bij een vlooienbesmetting, minimaal 3 maanden achtereen uw huisdier tegen vlooien te behandelen.
Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden.
Je hond of kat aaien na het gebruik van een vlooienmiddel mag dus wel, maar het is raadzaam om daarna je handen te wassen. Deze waarschuwing geldt met name voor de eerste 48 uur na het aanbrengen van het vlooienmiddel. Bij een vlooienband: vermijd het aanraken van de vlooienband.
Toch adviseert de toxicoloog om de gebruiksaanwijzing van de middelen goed te volgen en minimaal 24 uur na de behandeling van de hond het dier op de behandelde plek niet aan te raken.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar.
Ze hebben een hond, kat of ander huisdier nodig, dus als jij de enige bron van voedsel bent, kunnen ze zich niet voortplanten. Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
De slechtste plek om een hond te aaien is op het hoofd van de hond (helemaal als je de ogen van de hond afsluit en hij/zij niet meer goed kan zien). Een hond kan dit als bedreigend ervaren.
Vlooien zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat een vlo een gastheer nodig heeft om zich voort te planten en te overleven. Een volwassen vlo zuigt bloed om zich te kunnen voortplanten. Een vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen.
Ons advies als dierenarts
Gebruik een anti-vlooienmiddel met als werkzame stof selamectine. Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel met als werkzame stof Selamectine. Het is een breed werkend en veilig vlooienmiddel.
Kwispelen: minder hard kwispelen dan normaal kan ook gezien worden bij pijn. Niet meer gapen: bij pijn in de kaak of kaakspieren. Gezichtsuitdrukking: bij pijn zal de gezichtsuitdrukking van honden veranderen. Dit kan wat lastiger te herkennen zijn dan de andere pijnsignalen.
Verder is het belangrijk de hond kleine beetjes eten te geven, bijvoorbeeld minimaal 4 keer per dag een kleine hoeveelheid. Het dier moet licht verteerbare voeding krijgen, dit kan zijn: gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen.
Als je geen thermometer te beschikking hebt, kan je de temperatuur van je hond meten door met je wang of de achterkant van je hand aan zijn oren of poten te voelen. Zijn die veel warmer dan jouw huid, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Ook de neus van je geliefde viervoeter controleren, kan je verder helpen.