Fellere lichten, zoals knipper- en remlichten, hebben meestal een vermogen van 21 W.
De BA15S lamp komt voornamelijk voor als normale verlichting en achteruitrijverlichting en de P21 of BA15S als remlicht. Om zeker te zijn dat je de juiste lamp koopt, kun je het type op de achterkant van het te vervangen lampje aflezen.
Mistlampen zijn H3 lampjes van 55 W.
Een achterlicht komt voor op voertuigen zoals fietsen, motorfietsen en auto's. ook komen ze voor op andere voertuigen zoals aanhangwagens, ze dienen door middel van een lampje licht te geven om achterliggend verkeer te attenderen op de aanwezigheid van het betreffende voertuig.
Waarschijnlijk de meest bekende en gebruikte verlichting, het dimlicht. Dit licht dient verplicht te worden ingeschakeld als het zicht afneemt door de intredende avond en/of regen, sneeuw, hagel, mist. Voor deze verlichting wordt doorgaans een H7 of H4 lamp gebruikt. Daarnaast hebben sommige auto's xenon-verlichting.
Het wattage varieert en bedraagt voor koplampen gewoonlijk 55 W. Voor achterlichten en binnen-, dashboard-, kenteken-, en kofferbakverlichting bedraagt die doorgaans 5 W. Fellere lichten, zoals knipper- en remlichten, hebben meestal een vermogen van 21 W.
Een remlicht, ook wel stoplicht, is een rood signaallicht achter op een motorvoertuig of een aanhangwagen, dat gaat branden als de rem in werking treedt. Het doel hiervan is om achteropkomend verkeer te waarschuwen dat hun voorligger remt.
Regels verlichting aanhanger bij aanhangwagens met meer dan 750kg. De categorie aanhangwagens die een hoger toegestane maximum massa hebben van 750kg en dus voorzien zijn van een eigen kenteken, moeten minimaal één of twee mistachterlichten gemonteerd op het voertuig hebben.
Een aanhangwagen kent zelf geen motor, vandaar dat er een speciale driehoek reflector moet worden toegevoegd aan de signalering van aanhangwagens.
Wettelijke verplichting
Vanaf juli 2011 is het wettelijk verplicht dat alle nieuwe kentekenplichtige aanhangwagens voorzien zijn van achteruitrijverlichting. Aanhangwagens tot zes meter lengte zijn verplicht één achteruitrijlamp te voeren, een tweede mag.
Formeel maakt één mistachterlicht onderdeel uit van de verplichte verlichting. Vervolgens is er ook nog sprake van toegestane verlichting. Daarbij wordt vermeld dat één extra mistachterlicht toegestaan is. De twee geschakelde mistachterlichten zijn dus toegestaan.
Mistlicht. Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken.
Verschil tussen H4 of een H7 lamp
De H4 lamp heeft namelijk twee gloeidraden waar de H7 lamp er één heeft. De H4 lamp heeft een gloeidraad voor dimlicht en een voor grootlicht. Als je grootlicht gebruikt, dan gaat de gloeidraad voor dimlicht even uit. Het is nog altijd de meest populaire lamp voor een auto.
De H1 autolamp heeft maar 1 gloeidraad en wordt buiten de koplamp bijvoorbeeld ook voor mistlampen gebruikt. De H4 autolamp heeft daar in tegen twee gloeidraden en is de meest voorkomende autolamp voor dim en grootlicht. Een H7 autolamp is eigenlijk een doorontwikkelde H4 lamp.
De remlichten mogen niet anders dan rood of ambergeel stralen.
Qua snelheid gelden de regels van een aanhanger, eigenlijk hetzelfde als voor een caravan. Daarom is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Een neuswiel is zeker niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel zeer handig. Bij een zeer lichte enkelasser zou wellicht alleen een valbeugel volstaan. Bij aanhangwagens die niet handmatig te verplaatsen zijn volstaat meestal alleen een steunpoot (bijvoorbeeld landbouwvoertuigen).
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
De boot mag tot 20 centimeter aan elke zijkant uitsteken, anders moet de boot voorzien zijn van markeringsborden. De totale breedte van de boottrailer mag nooit meer bedragen dan 2,55 meter.
Mistlampen voor zijn niet verplicht, maar zeker wel nuttig. Het gebruik van mistlichten is toegestaan als door mist, sneeuw of regenval het zicht ernstig belemmerd is (in Nederland: minder dan 200 meter zicht). Mistlampen mogen de dimlichten of de grootlichten vervangen, of gelijktijdig met deze lichten branden.
Personenauto's mogen zijn voorzien van extra rode retroreflecterende voorzieningen aan de achterzijde en extra retroreflecterende voorzieningen aan de zijkanten van het voertuig, welke ambergeel moeten zijn, met uitzondering van de achterste retroreflector aan de zijkant, welke rood mag zijn.
Remlichten zijn de drie rode lichten aan de achterkant van de auto die aangaan zodra je remt. Het is belangrijk in het drukke Nederlandse verkeer dat achterliggers kunnen zien als jij op je rem gaat staan.
Xenon autolampen geven tot wel drie keer zoveel ligt als halogeenlampen.
De remlichtschakelaar zorgt ervoor dat wanneer het rempedaal wordt ingedrukt, de remlichten gaan branden. De schakelaar staat in rusttoestand opengedrukt en dat gebeurt weer door een stangetje die met het rempedaal is verbonden.