Dat honden straffe speurneuzen zijn, weten we. En het wordt steeds duidelijker dat ze ook ziektes kunnen detecteren. Even snuffelen aan okselzweet en ze hebben meteen in 't snotje of je besmet bent met corona.
Wel emoties
"Honden voelen emoties. Dus als je verdrietig bent of je slecht voelt, dan hebben ze dat door." Onlangs had Gaus dat zelf nog met zijn eigen hond. "Toen ik zo'n last had van mijn nieren merkte onze hond dat.
De symptomen zoals hoesten, niezen of braken zijn duidelijke symptomen die je als baasje kunt herkennen. Deze symptomen laten zien dat jouw viervoeter zich niet lekker voelt en last kan hebben van één van de veelvoorkomende ziektes voor honden.
In de afgelopen jaren konden honden steeds meer successen op hun naam schrijven: ze merken de geur van verschillende soorten kanker, malaria, diabetes en nierziekte op in urine, adem, zweet of ontlasting. Studie na studie onthult dat de viervoeters een fijn neusje hebben voor ziektes.
Nee, er zijn geen gevallen bekend waarbij het baasje zijn of haar verkoudheid of griepje aan een huisdier heeft overgedragen. Honden en katten kunnen wel degelijk verkouden worden, maar dit komt door heel andere virussen dan de ellendelingen die ons een snotneus bezorgen.
Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens kunnen overgaan. Zoönosen komen regelmatig in het nieuws. Denk hierbij aan Q-koorts, maar ook gekkekoeienziekte en hondsdolheid zijn bekende zoönosen.
Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.
Te veel aandacht
“Het is te vergelijken met een menselijke sociale situatie: je vindt het prima wanneer bekenden naar je toe komen en je begroeten, maar je wilt eigenlijk niet dat ze je knuffelen, je schouders vastgrijpen en vragen hoe het al die tijd met je is geweest,” verklaart Crowell-Davis.
Honden herkennen elkaar dus aan de geur of ze leren elkaar kennen door eens goed onder de staart te ruiken. Door aan elkaar te snuffelen begroeten honden elkaar dus. Laat de honden daarom maar lekker snuffelen aan elkaars achterste. Snuffelen kalmeert, waardoor een ontmoeting rustiger verloopt.
Honden ruiken geurrijk!
Honden zoeken plekken op waar veel lichaamsstoffen vrij komen en de geur dus het sterkst is. Daarom ruiken ze vaak onder elkaars staart, en bij ons vaak aan kruis, billen, oksels en mond. Vind je dat vervelend?
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt. Honden zijn geweldige vrienden die met je meeleven en waarmee je een sterke band kunt vormen.
Je hebt honden, per ras en individu verschillend, die sneller beschermend over komen dan anderen. Vanuit samenwerking kan het heel goed zijn dat jouw hond jou wil beschermen. Die bescherming kan ontstaan vanuit motivatie zoals: Weerspiegeling van de baas – honden voelen feilloos aan hoe wij ons voelen.
De grootste aanwijzing over hoe lang we weg zijn, komt van onze eigen geur. Honden hebben geleerd dat naarmate onze geur in huis na verloop van tijd vervaagt, het uiteindelijk een punt (en kracht) bereikt waarop ze weten dat we meestal terugkeren. Neem bijvoorbeeld de situatie dat je de hele dag weg bent van huis.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Als honden kanker proberen te ruiken, proberen ze chemische stoffen waar te nemen die door een tumor worden afgescheiden. Die chemische stoffen worden VOCs genoemd, volatile organic compunds of vluchtige organische stoffen.
Sproei wat lavendel in de lucht
Behalve muziek hebben ook geuren effect op de mood van je hond. Zo blijkt uit onderzoek dat lavendel en kamille je hond tot rust brengen, hem helemaal relaxed maken.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Een kalmerende signalen tussen honden is het likken van de neus. Dit signaal kan de hond in problemen brengen, als de situatie gespannen is. Het likken van de lippen is een teken van dominantie.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Veel liever draait een hond ons tijdens een begroeting zijn billen toe voor wat in mooi Engels de 'hip nudge' wordt genoemd, oftewel het'heupduwtje'. Dat is niet zoals wij vaak denken opdringerig of onbeschoft, maar in de hondentaal juist onderdeel van een vriendelijk begroetingsritueel.
De hond begint vaak fanatiek met de kop schudden en over de neus wrijven. Misschien zie je iets zitten als je kijkt in de neus van je hond. Het beste gaat dat door een spiegeltje onder de neus van je hond te houden.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Net als tussen katten en honden, kunnen verkoudheid en griep niet tussen mensen en honden worden overgedragen. Dus ook al ben jij zelf snipverkouden, je hoeft je geen zorgen te maken dat je jouw hond hiermee besmet.