Geen sushi voor Fifi. Rauwe vis kan namelijk neurologische klachten teweeg brengen bij honden en ze kunnen er zelfs van in coma raken.
Geef je hond nooit rauwe vis. Rauwe vis kan namelijk gevaarlijke bacteriën en parasieten bevatten, zoals salmonella en listeria. Omdat je hond daar erg ziek van kan worden raden we je aan om vis altijd goed te verhitten, zodat schadelijke bacteriën en parasieten gedood worden.
Rauwe vis
Rauwe vis als zalm en tonijn kunnen zeer gevaarlijk zijn voor honden, vooral als de vis is geïnfecteerd met de "Neorickettsia helminthoeca" bacterie. Deze kan zelfs fataal zijn. Er is natuurlijk niets mis met gekookte vis en vis die drievoudig is verwerkt.
Wasabi is veilig voor honden en veroorzaakt geen vergiftiging. Het is een goed idee om het buiten hun bereik te houden.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.
Zeewier voedt jouw hond van binnenuit. Het zorgt voor een mooie, glanzende vacht en een gezonde huid. Daarnaast draagt zeewier voor de hond bij aan een gezonde spijsvertering. Het bevat veel vitaminen en mineralen, waardoor jouw viervoeter een betere weerstand krijgt.
Je kunt het zowel rauw, gebakken of gerookt aan je hond te eten geven. Het is overigens wel raadzaam, mocht je andere verse vis halen en deze rauw willen voeren aan je hond, deze eerst een periode van 2-3 weken in te vriezer. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën gedood worden. Bij zalm is dat overigens niet nodig.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Honden kunnen in kleine tot matige hoeveelheden kaas eten. Zolang uw hond niet lactose-intolerant is, wat zeldzaam is, maar toch mogelijk is bij honden, kan kaas een geweldige traktatie zijn. Veel soorten kaas kunnen vetrijk zijn, dus ga voor vetarme varianten zoals hüttenkaas of mozzarella.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Zout: Een grote hoeveelheid zout kan zoutvergiftiging geven. Een hond eet van naturen niet/nauwelijks zout. In ons eigen eten zit voor honden teveel zout (chips/pizza). Zout vergiftiging kan leiden tot (tijdelijk) bewustzijnsverlies en in sommige gevallen tot overlijden.
Popcorn. De eerste in de categorie “Wat mogen honden niet eten?” is een vrij onschuldig lijkende snack: popcorn. Een klein beetje naturel-popcorn, zonder zout, zonder suiker en zonder boter of olie, kan in principe ook geen kwaad voor je hond.
Honden mogen fruit eten en ook aardbeien horen hierbij. Aardbeien zijn voor mensen gezond, maar een hond zal er geen extra vitaminen uithalen. In de zomerdagen kan het zomaar zijn dat je buiten lekker een frisse fruitsalade eet. De hond komt er misschien wel gezellig bij zitten en wil ook wat hebben.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Een goede maximumhoeveelheid om aan te houden is ongeveer 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een gemiddelde banaan die in de Nederlandse supermarkt te koop is weegt tussen de 125 en 150 gram en kun je dus geheel voeren aan een hond van 12 tot 15 kilo.
Hoewel kiwi's in principe niet schadelijk zijn voor honden, worden ze niet door alle viervoeters goed verdragen. De vruchten hebben een spijsverteringsbevorderende werking, die bij sommige honden tot diarree kan leiden. Als uw viervoeter hier in het algemeen gevoelig voor is, kunt u beter andere fruitsoorten gebruiken.