Het veelvuldig eten – of zelfs voeren – van noten zorgt bij honden voor een hoog vetgehalte, verstoppingen of schimmelinfecties. Daarnaast bevatten veel noten gevaarlijke schimmels, wat weer kan leiden tot verdergaande problemen, zoals braken, diarree, ontsteking van de alvleesklier en zelfs spierverslapping.
Cashewnoten, amandelen, walnoten en andere gewone noten bevatten veel vet, wat bij je hond kan leiden tot braken, diarree en pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) veroorzaken. Oudere noten produceren een schimmel met mycotoxinen, die bij honden neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken.
Een hond wordt in principe niet direct ziek wanneer hij een paar pinda's heeft gegeten. Maar er zijn honden die van pinda's of pindaproducten gaan braken en diarree krijgen, helemaal wanneer ze een grote hoeveelheid hebben binnen gekregen. Honden kunnen daarbij, net als mensen, allergisch zijn voor pinda's.
Mogelijke risico's van het eten van pindakaas
Het bevat veel calorieën en vet wat kan leiden tot obesitas. Gezoete pindakaas bevat Xylitol dat giftig is voor honden. Het wordt in verband gebracht met het veroorzaken van pancreatitis. Het bevat aflatoxinen, een bekende oorzaak van kanker.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Pindakaas bevat veel vet en calorieën, en is niet geschikt voor honden die op dieet zijn. Magerdere alternatieven kunnen worden gebruikt als trainingssnoepjes. Honden met nierproblemen. Pindakaas bevat vaak veel zout en veel eiwitten, wat reeds aanwezige nierproblemen kan verergeren.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
De tomatenplant maakt deel uit van de nachtschadefamilie, net zoals de aardappel, de aubergine en de paprika. Nachtschade bevat de stof solanine. Solanine kan ervoor zorgen dat je hond last krijgt van braken en diarree, verlamming of zelfs in coma belandt.
Een hond van 10 kilo eet beter niet meer dan handvol noten (25 gram) per dag. Amandelen bevatten voornamelijk gezonde, onverzadigde vetten.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
Honden zijn over het algemeen veilig met kleine hoeveelheden honing. Omdat honing erg veel calorieën bevat, kan het ook gevaarlijk zijn voor honden. Pets Web MD stelt dat te veel suiker obesitas, diabetes, gewichtstoename en tand- en tandvleesproblemen zoals gaatjes en bederf kan veroorzaken.
De meeste noten zijn slecht voor je hond, maar kijk vooral uit met macadamianoten en walnoten. Pinda's zijn geen noten maar peulvruchten. Een likje pindakaas als beloning kan dus prima, maar sommige honden hebben een pinda-allergie. Pindakaas is bovendien erg vet dus geef het met mate.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens.
De veiligste optie voor jouw hond is ongezouten of zelfgemaakte pindakaas. Dit komt doordat een hoog natriumgehalte vaak problematisch blijkt te zijn voor honden. Bovendien helpt het voeren van zelfgemaakte pindakaas om te voorkomen dat je je hond extra suiker en andere schadelijke toevoegingen geeft.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.