Rauwe vis als zalm en tonijn kunnen zeer gevaarlijk zijn voor honden, vooral als de vis is geïnfecteerd met de "Neorickettsia helminthoeca" bacterie. Deze kan zelfs fataal zijn. Er is natuurlijk niets mis met gekookte vis en vis die drievoudig is verwerkt.
Je hond mag alle soorten vis eten, als het maar met mate is. Vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, haai of zwaardvis, zet je beter niet te vaak op het menu. Van andere vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, mag je hond elke dag smullen. Tenminste, als je de vis goed verhit en de graten verwijdert.
Een hond mag ongeveer 10% van het dagelijkse dieet aan zalm eten. Ten minste, als we het hebben over de zalmsnacks die we eerder benoemden op deze pagina. Pas de hoeveelheid zalm goed aan op de grootte van je hond. Geef je hond beslist geen rauwe of gerookte zalm zoals eerder in deze blog beschreven.
Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Rauwe vis en ook ongekookte schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën, waarvan listeria of de salmonella bekende zijn. Beide bacteriën vormen onder andere voor zwangere vrouwen een risico; reden deze gedurende negen maanden aan de kant te schuiven.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Zoals professor Fung aangeeft, is zalm rijk aan omega-3, maar ook aan vitamines B12, E en D, en aan de mineralen selenium en jodium. Allemaal belangrijke voedingsstoffen voor iedereen, van jong tot oud!
Welke soorten vis gebruikt SushiPoint? Veel gebruikte vissoorten zijn rauwe zalm of tonijn. Wij letten er scherp op dat we eerste kwaliteit verse vis gebruiken bij de verwerking van onze sushi. Verse vis smelt op de tong, heeft een neutrale geur en een heldere structuur.
Zalm uit blik bevat vaak toegevoegd zout, wat niet aan te raden is voor honden. Incidentele consumptie leidt vermoedelijk niet tot problemen, maar frequente inname van natriumrijke zalm uit blik kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals uitdroging of nierschade.
Gekookte kip met rijst is achterhaald
Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst. Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.
Zeevoedsel dat je uitstekend rauw kunt eten is bijvoorbeeld zalm, tonijn, makreel, horsmakreel, griet, haring, surfmosselen en St.Jacob's schelpen. Vooral de meeste vette vis, zoals zalm, maar ook de vette variant tonijn en makreel, zijn rauw erg lekker en bevredigend.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Pas op met rauwe vis
Zo is het belangrijk om vis goed te verhitten. Rauwe of onvoldoende verhitte vis, schaal- of schelpdieren kunnen bacteriën of virussen bevatten waar je erg ziek van kunt worden. Deze gaan dood als je het door en door verhit, zodat het helemaal gaar is van binnen.
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent.
Sashimi is een Japans gerecht van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden worden. Deze premium verse zalm sashimi wordt gesneden uit het mooiste deel van de rug van de zalm.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
Is sashimi gezond? Jazeker!Sashimi is een rijke bron van eiwitten en levert alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor bijvoorbeeld spiergroei en herstel. Het bevat tevens weinig calorieën en vet, waardoor het een goede keuze is voor mensen die proberen af te vallen.
Niet iedereen die de bacterie heeft binnengekregen wordt daar ziek van. Een infectie kan leiden tot koorts, diaree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De eerste ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel.
Honderden mensen worden ziek door met salmonellabacterie besmette zalm.
De salmonellabacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Normaal gesproken veroorzaakt het eten van besmet vlees niet direct een infectie. Pas wanneer de bacteriën zich op het voedsel hebben kunnen vermeerderen, ontstaat infectiegevaar.