Voorbeelden van etenswaren die je je hond wel veilig kunt geven, zijn: Knakworst (van kip of rund) Appel (verwijder wel de pitten, want deze kunnen wel giftig zijn)
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken.
Aujeszky is een dodelijke ziekte voor zowel de hond als kat. De ziekte van Aujeszky wordt overgebracht door besmet rauw varkensvlees. De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens. Geïnfecteerde honden en katten krijgen neurologische klachten die meestal beginnen als ernstige jeuk.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Leverworst en brood: veel honden krijgen af en toe een boterham met leverworst. Dit zijn producten die niet schadelijk zijn voor de hond zelf maar wel veel calorieën bevatten. U kunt uw hond gerust verwennen met wat leverworst maar met mate.
Is gehakt eten gevaarlijk voor een hond? Rundergehakt is voor je hond geen probleem, je kunt dit zowel rauw als gebakken aan je hond voeren.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd.
Die beloning kan naast brokjes, of iets anders lekkers, ook een stembeloning zijn. Er zijn ook honden die het heerlijk vinden om uitgebreid geborsteld of gemasseerd te worden. Dit verschilt per karakter van een hond, maar zolang je het maar koppelt aan iets fijns, kun je hier veel honden mee verblijden!
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Rijst is een voedingsstof die behoort tot de granen. Rijst is op zich niet slecht voor een hond maar evenals de overige granen moet deze wel ontsloten zijn. Bovendien is witte rijst een snelle koolhydraat die er dus voor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel of glucosespiegel van de hond in een piek omhoog gaat.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Wil je je hond een gezonde groentesnack geven, denk dan aan schijfjes wortel, komkommer, sla, of courgette. Pas op met paprika en tomaat, want sommige honden zijn er allergisch aan. Een gekookte aardappel kan ook, maar een rauwe aardappel is giftig en not done.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
Je hond mag alle soorten vis eten, als het maar met mate is. Vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, haai of zwaardvis, zet je beter niet te vaak op het menu. Van andere vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, mag je hond elke dag smullen. Tenminste, als je de vis goed verhit en de graten verwijdert.