Brood, kaas of tafelresten kunnen jeukklachten verergeren.
De lactose in sommige kaassoorten is niet de enige oorzaak van klachten die de consumptie van kaas bij honden kan veroorzaken. Sommige honden lijden ook aan een melkallergie, wat betekent dat bepaalde eiwitten in melk of melkproducten zoals kaas bij hen een allergische reactie veroorzaken.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Rundvlees, varkensvlees en kip kunnen bijvoorbeeld een allergische reactie uitlokken bij honden. U kunt dan hypoallergeen hondenvoer uitproberen. Dit bestaat uit slechts één soort vlees, aangevuld met (glutenvrije) granen, aardappel of groente. Er zijn diverse soorten hypoallergeen hondenvoer verkrijgbaar.
Hoe weet je of een hond voedselallergie heeft? Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of uw hond voedselallergie heeft. Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij honden vast te stellen: bloedonderzoek is hiervoor bij de hond namelijk niet betrouwbaar!
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
De meest voorkomende allergenen (stoffen waar een dier allergisch voor is) bij honden zijn rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk. Bij katten wordt vooral een allergie tegen vis, rundvlees, melk en kip gezien.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
De meest voorkomende allergieën bij de hond zijn vlooienallergie (49% van de gevallen), voedselallergie (15%) en atopie (30%). Atopie is een reactie op stoffen in de omgeving zoals pollen of huisstofmijten.
Wanneer een hond zichzelf overmatig krabt en bijt, wordt er vaak gecontroleerd of de hond vlooien heeft. Eén vlooienbeet kan bij jouw viervoeter al voor ontzettend veel jeuk zorgen. Plekken waar vlooien zich graag nestelen bij een hond zijn bij de oren, op de rug, in de binnenkant van de dijen en op de buik.
Op de vraag of kaas giftig is voor honden, kunnen we een kort antwoord geven: Nee, kaas is niet perse giftig voor honden! Jouw hond of puppy kan dus prima een klein stukje kaas eten.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Symptomen bij een allergie voor honden
De meest voorkomende symptomen zijn een allergische reactie van de huid, een loopneus, niezen en jeukende ogen. Maar ook kunnen klachten uitbreiden naar de longen en kun je last krijgen van hoesten of een piepende ademhaling (allergisch astma en/of bronchitis).
Het is een goede start om van brokken naar zachtvoer te gaan wanneer je hond allergische klachten vertoont. Ook is KKV (kant en klaar vers vlees) een zeer goede optie om te overwegen. Samen met een dierenarts of dermatoloog kun je zoeken naar een voer waar je hond wél tegen kan.
De behandeling van een dierenallergie kan bestaan uit (een combinatie van) neussprays, oogdruppels, antihistaminica (tabletten tegen allergie) en/of immunotherapie.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken). Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Ook kan een hond lactose-intolerant zijn. Dat merk je als je hond na het eten van zuivelproducten dunne ontlasting heeft of veel scheten laat. Als je hond geen last heeft van lactose-intolerantie, kan het geen kwaad om hem of haar kleine hoeveelheden halfvolle melk zonder toegevoegde suikers te geven.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Het is ook mogelijk dat een hond allergisch is voor bananen. Wanneer je ziet dat de hond een allergische reactie krijgt moet je direct de dierenarts raadplegen. Symptomen van allergische reacties zijn onder andere: opzwellen, niezen, hoesten of problemen met ademhaling.