De meest voorkomende oorzaak van incontinentie bij zowel de reu als de teef is een verminderde sluitingsrespons van de urinebuis, ook wel Sfincter Mechanisme Incompetentie (SMI) genoemd. Dit kan onder andere optreden na castratie/sterilisatie, waardoor de concentraties van testosteron/oestrogeen afnemen.
Wanneer je wilt dat het urineverlies stopt, dient je hond behandeld te worden. Na het vaststellen van de oorzaak kan de dierenarts je vertellen wat er noodzakelijk is om het urineverlies te stoppen. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn (tumor), medicatie (verbeteren sluitspier) of therapie (gedragsproblemen).
De kans op urine-incontinentie is na de ingreep verhoogd. Honden produceren na de ingreep geen oestrogenen (en progesteron) meer. Door afwezigheid van oestrogenen wordt de sluitspier van de blaas bij alle teven slapper. Bij een klein percentage kan dit leiden tot urine-incontinentie.
Symptomen van incontinentie
Het druppelen van urine wanneer de hond rondloopt, overmatig likken van de vulva of penis en irritatie van de huid rondom de geslachtsorganen ten gevolge van het irriterende effect van de urine. Vaak is de plaats waar de hond geslapen heeft nat.
Veel incontinente dieren laten de urine lopen als ze slapen. Met medicijnen (Enurace®, Propalin® met of zonder Incurin®) wordt de functie van de sluitspier vaak beter. In sommige gevallen wordt Suprelorin® hier aan toegevoegd. In sommige gevallen is het nodig de hond te opereren.
Oudere honden kunnen ook last krijgen van incontinentie omdat op latere leeftijd de sluitspier slapper kan worden. Een oude hond plast in huis omdat het dan moeilijker is om de plas op te houden. Om dit te voorkomen is het verstandig om een hond op leeftijd wat vaker uit te laten.
Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden.
De meest voorkomende oorzaak van incontinentie bij zowel de reu als de teef is een verminderde sluitingsrespons van de urinebuis, ook wel Sfincter Mechanisme Incompetentie (SMI) genoemd. Dit kan onder andere optreden na castratie/sterilisatie, waardoor de concentraties van testosteron/oestrogeen afnemen.
Onbewuste urine incontinentie
Onbewust urine verlies gebeurt meestal tijdens het slapen of tijdens het liggen in zijligging. Soms verliest hij ook enkele druppels tijdens het in beweging komen. Uw hond heeft zelf dus niet door dat hij urine verliest, maar hij merkt wel de consequenties ervan.
De meest voorkomende oorzaak van onbewust urineverlies is door een slecht werkende kringspier van blaas en plasbuis. Dit wordt vaak gezien bij de gesteriliseerde teef door het wegvallen van het hormoon oestrogeen. Sommige rassen zoals de boxer, rottweiler en poedel hebben een verhoogd risico hierop.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Vooral bij teven met lang -of krulhaar is er een kans op het ontstaan van een zogenaamde 'puppy coat'. Hierbij wordt de vacht wollig en pluizig. Er is een kans dat uw dier na de operatie gemakkelijker overgewicht krijgt. Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken.
Een blaasontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen: Je hond doet erg vaak kleine plasjes. Er zit bloed in de urine. Je hond vertoont incontinentie verschijnselen.
Wanneer een dier druppeltjes urine verliest, bijvoorbeeld bij hoesten, blaffen, slapen of zelfs de hele dag door, spreken we van passieve incontinentie. Soms is het urineverlies zelfs zichtbaar en kan een natte plek in de mand of op een dekentje gevonden worden. Hoeveel urine het dier verliest kan per dag verschillen.
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
Hij wordt oud, maar wanneer is een hond oud ofwel senior? Vaak wordt gesteld dat een hondenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren, echter dit verschilt per ras of grootte. Gemiddeld ligt de leeftijd waarop uw hond senior wordt rond zijn 7e levensjaar.
De dierenarts zorgt ervoor dat uw hond zo rustig mogelijk is. Hierna krijgt uw hond een injectie waardoor deze rustig wordt en langzaam in slaap valt. Bij een tweede injectie valt uw hond dieper in slaap, tot uiteindelijk het hart stopt met kloppen.
Propalin Siroop voor honden, 40 mg/ml Fenylpropanolamine. Hulpstoffen q.s. Kleurloze tot lichte geelbruine oplossing. Behandeling van urine-incontinentie, geassocieerd met insufficiëntie van de sfincter van de urethra bij teven.
Dementie wordt vaak gezien als ziekte die alleen bij mensen voorkomt. Echter, honden kunnen ook dementie ontwikkelen en daardoor flink beperkt worden. Dementie staat bekend om een progressie ziekte waarbij je pas laat signalen opvangt dat er iets niet in orde is.
Markeren van het territorium
Hoewel teven het wel veel minder vaak doen dan reuen. Een reu plast soms wel tien keer per wandelbeurt, een teef vaak nog niet eens de helft hiervan. Met elk plasje wordt een kleine geurvlag uitgezet, waarmee een hond zijn of haar territorium markeert.
Door de narcose kan de lichaamstemperatuur dalen. Dieren kunnen na het wakker worden onrustig zijn, piepen, rillen, jammeren, wankelen of met de kop zwaaien. Soms lijkt het net of een dier pijn heeft. Wij zorgen tijdens en na operaties dat uw dier goede pijnstilling krijgt.
Gedragsoorzaken. Expres in huis plassen of poepen omdat ze boos zijn doen dieren niet, maar vaak proberen ze indirect wel iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat ze stress hebben omdat ze alleen zijn, of ruzie hebben met een buurtgenoot die ze door het raam zien langs wandelen.
Je ziet je hond in huis ronddwarrelen en even later zie je een klein plasje urine in huis liggen. Op de moment dat je hem ziet dwarrelen, is het aan te raden om hem direct mee naar buiten te nemen. Laat hem buiten plassen en beloon hem vervolgens. Daarmee leer je het relatief snel af dat je hond plast in huis.
Wanneer de hond met het rustige begroeten alsnog van zich af plast, kun je er voor kiezen om de hond te negeren bij binnenkomst en later rustig te begroeten. Bij het spelen kun je dit voorkomen om de hond uit te laten voor het spelen. Op die manier heeft hij een lege blaas en zal het niet meer voorkomen.
Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.