Ja hoor, geen probleem!Je kunt verschillende merken verf over elkaar heen zetten. Waar je wel op moet letten, is dat je bijvoorbeeld voorzichtig bent als je een professionele verf over een doe-het-zelf merk zoals Flexa of Histor zet.
Dat kan hoogstwaarschijnlijk wel, enige waar u op hoeft te letten is de verdunning. Is de wijzonol en de histor beide waterverdunbaar (staat op het etiket) dan kunt u deze met een gerust hart met elkaar mengen.
De beste A-merken zijn Sigma, Sikkens, Wijzonol en Koopmans. Histor en Flexa zijn voorbeelden van B-merken.
Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Ikzelf heb nooit andere verf dan de Gamma verf gehad. Prima afwasbaar, houd jaren en dagen, goede kwaliteit. Als chemicus deden we ooit onderzoek op de verfsoorten in de jaren 80 en daaruit kwam uit dat duurder niet altijd beter is, je zou versteld staan van sommige verven.
Er zijn in dekkende verf drie soorten buitenverf: Hoogglans, gaat het langste mee, sommige merken tot 10 jaar. Zijdeglans, glimt dus niet, gaat lang mee. Halfglans, meestal één-pot-systemen, gaat wat minder lang mee.
Er vanuit gaande dat je net als iedereen het liefste schildert met een verf die heel goed dekt en fijn aan te brengen is raden wij je aan om te kiezen voor verf van professionele kwaliteit zoals muurverf van Sikkens, Sigma of Wijzonol.
Het is voor verfproducenten duurder geworden om verf te maken als gevolg van de gestegen grondstoffenprijzen. Het Nederlandse AkzoNobel, een van de grootste verfmakers ter wereld en bekend van merken als Flexa, Cetabever en Sikkens, berekent de hogere productiekosten door.
Het is hele goede verf: er zit genoeg pigment in en de pigmenten zijn bovendien van uitstekende kwaliteit. Als ik de verf op mijn palet doe valt direct op dat Van Bleiswijck veel dunner/wateriger is dan Amsterdam Standard. De kleur ziet er verder prima uit.
Een hogere glansgraad voorkomt meer vuilaanhechting, waardoor de verflaag mooier blijft. Een hoogglans-verf biedt op die manier betere bescherming dan een zijdeglans-verf. Een betere dekking van de verf voorkomt extra lagen die je moet aanbrengen.
De kleuren van Farrow & Ball zijn een stuk intenser dan de kleuren van de meeste andere verfmerken. De grondstoffen voor het produceren van deze verf zijn daarom een stuk duurder dan voor andere verfmerken. Daarnaast wordt voor het mengen van de verf ook natuurlijke onderdelen gebruikt.
Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.
Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Radar deed onderzoek naar budgetverf voor de muren en daarin scoorden zowel de Histor Monodek (3,9) en Flexa Powerdek Muren en Plafonds (5) ver onder de voldoende. De Alpha Projectex van het A-merk Sikkens scoorde in dat onderzoek met een 7,4 het hoogst.
Ook het blik ondersteboven zetten kan voorkomen dat er zuurstof bij de verf komt door de sluiting. Je kunt eenvoudig controleren of de verf nog bruikbaar is door naar de kleur van het vel te kijken. Heeft het vel dezelfde kleur als de verf? Dan is de verf na verwijdering van het vel hoogstwaarschijnlijk nog bruikbaar.
De producten die Wijzonol maakt zijn ook van zeer hoge kwaliteit. Zo heeft bijvoorbeeld de Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak een mogelijke levensduur van 12 jaar. Dat is ongekend, want halen de beste buitenlakken van Sikkens en Sigma niet.
De verf droogt zeer snel, zoals je mag verwachten van een watergedragen verf. Het is eveneens mooi meegenomen dat de Flexa Strak in de Lak wat goedkoper is dan gelijkaardige lakverven van merken zoals Sigma of Sikkens. Er zijn ook wel wat nadelen aan Flexa Strak In De Lak voor kozijnen verbonden.
Kwaliteitsverf van Levis wordt uit hoogwaardige en goed gedoseerde grondstoffen gemaakt, waardoor je bijna geen last hebt van spatten. Ze droogt ook trager, zodat jij wat meer tijd hebt om de verf aan te brengen. Je schildert zo met meer vertrouwen.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is. Belangrijk is ook dat je een muur in één keer afwerkt en niet halverwege stopt. Zo kan de hele muur in één keer opdrogen.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.