Welke soorten bomen zijn voor vogels interessant? Vogels profiteren het meeste van bomen die behalve als uitkijkpost ook als voedselbron functioneren. Dat zijn vooral de bomen die bessen dragen zoals meidoorn, lijsterbes/meelbes en krentenboompje.
Fruitbomen waar vogels dol op zijn
Onder andere pruimenbomen, kersenbomen en appelbomen zijn geliefd bij vogels. Er komen tal van insecten af op de bloesem die een goed maal voor ze zijn. Maar fruitbomen zijn ook echte vogelbomen door de vruchten die na de oogst aan de bomen blijven hangen.
Het haagpakket voor vogels bestaat uit de sneeuwbes 'Magic Berry', gele kornoelje, meidoorn en krentenboom. Eén pakket is voldoende om vier tot vijf meter haag mee aan te leggen. Deze haag voor vogels is wel informeel. Het kan natuurlijk ook zijn dat je liever een wat formelere haag hebt.
Weinig voedsel in de tuin
Vogels hebben voedsel nodig om te overleven, dus als er in de omgeving geen voedsel is, zullen ze waarschijnlijk niet naar een vogelhuisje komen. Het kan dus helpen om in de omgeving van je vogelhuisje extra vogelvoer aan te bieden.
Struiken waar de mussen dol op zijn; meidoorn, berberis, hulst, vuurdoorn,vlierbes, lijsterbes. Alle prik- of bessenstruiken worden zeer gewaardeerd. Ook de Gelderse roos en het Amerikaans krentenboompje zijn zeer geliefd.
“Vogels volgen hun neus tijdens de trek.Ze herkennen geuren uit de omgeving die hen naar hun bestemming leiden.” Het is dan ook niet toevallig dat bepaalde vogels jaar na jaar op exact dezelfde plek te vinden zijn. “Als ze het ergens goed hebben, keren ze ieder jaar terug naar die plaats.”
Plant bijvoorbeeld sporkehout (vuilboom), wilde lijsterbes, hazelaar, winterlinde, veldesdoorn. Onze insecten, vogels en dieren zijn op deze soorten aangepast en kunnen er volop voedsel of nestgelegenheid vinden. En inheemse bomen en struiken hebben minder last van plaagbeesten.
Amelanchier Lamarckii (Krentenboompje)
Het Krentenboompje groeit uit tot zo'n 5 meter hoogte. De naam Krentenboompje komt van het gebruik van de vruchten in plaats van krenten in gebak. De paarse, sappige vruchten zijn dus eetbaar voor mensen, maar zijn ook zeer geliefd bij vogels.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Ook kunnen wat grotere vogels, zoals meeuwen, de hele bol met net en al in één keer doorslikken. Maar niet alleen voor vogels vormt het een gevaar. Ook muizen kunnen zichzelf er per ongeluk aan ophangen. De netjes van de bollen komen bovendien regelmatig als zwerfafval terecht in de natuur wanneer de bolletjes op zijn.
Vogelboulevard op Texel, Noord-Holland. In de Waddenzee is altijd voedsel te vinden. Tijdens de trek in het najaar komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Fiets over de langste vogelboulevard van Nederland en ontdek de beste plekken om vogels te spotten.
Vogels komen vooral naar de tuin wanneer ze in hun natuurlijke biotoop moeilijk aan voedsel geraken. En naar de tuin komen, is voor veel vogels een drempel, want van nature zijn de meeste vogels bang van mensen. Daarnaast zien we vaker dan vroeger zachte winters, ook in de landen ten noorden van ons.
Merels, houtduiven en spreeuwen zijn dol op de blauwzwarte bessen. En de nectarrijke bloemen trekken veel insecten als bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders, tot laat in het najaar. Als de klimop een mooie dichte haag vormt, is het ook nog eens een uitstekende broedplek voor merels en heggenmussen.
Wat eet de merel? De merel eet vooral regenwormen en slakken. Die slakken stelen ze vaak van de zanglijster, omdat ze er zelf niet in slagen een slakkenhuis open te breken. Ook bessen en (afgevallen) fruit staan op het menu, vooral in het najaar en de winter.
Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood. Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes. Kijk naar de kwaliteit van je vogelvoer, dat kan hard verschillen. Gezond voer zorgt voor gezonde vogels.
Fruit. Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda's en vetbollen.
Het territorium en andere factoren
Vogels gaan zich namelijk niet nestelen in een vogelhuisje dat in het territorium hangt van een andere vogel. Dit is vooral het geval bij de wat kleinere vogels. Het advies is om de vogelhuisjes minimaal 30 meter van elkaar af te hangen. Een vrije aanvliegroute is ook belangrijk.
Sommige vogels zijn niet graag alleen en kunnen als ze eenzaam zijn veren gaan plukken of gaan bijten.
Voeder het jaar rond maar pas het voeder aan naargelang het seizoen. In de lente en zomer geef je best geen vetversnaperingen zoals pindakaas en mezenbollen. Zaden, zonnebloempitten en meelwormen geven de vogels in deze periode voldoende energie. Door het hele jaar door te voederen zal je tuin meer succes hebben.